Четверг, 25.04.2024, 18:51
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Декабрь » 14 » 19-а сесія Постійного комітету ВОІВ
19-а сесія Постійного комітету ВОІВ
12:11

З 14 по 18 грудня 2009 року в м. Женева, Швейцарія, проходить засідання 19-ї сесії Постійного комітету Всесвітньої організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) з авторського права і суміжних прав.

Україну на заході представляє начальник відділу з питань авторського права і суміжних прав Держдепартаменту інтелектуальної власності Тамара Давиденко.


Метою сесії Постійного комітету ВОІВ є проведення консультацій щодо положень Концепції розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності на 2010 – 2014 роки та визначення можливих шляхів співробітництва з ВОІВ для її реалізації.

Держав-членів ВОІВ буде проінформовано про шляхи розвитку та вдосконалення державної системи правої охорони інтелектуальної власності України; заходи щодо регулювання механізмів набуття й захисту прав інтелектуальної власності; подальше вдосконалення нормативно-правової бази у сфері авторського права і суміжних прав, зокрема в аудіовізуальній сфері, сфері охорони прав організацій мовлення; практичне застосування законодавчих та нормативно-правових норм дотримання триступеневого тесту для обмежень та виключень у сфері авторського права і суміжних прав, охорони аудіовізуальних виконань.

Також під час проведення консультацій у відділі з питань співпраці з деякими країнами Європи та Азії Тамара Давиденко доведе до відома ВОІВ, що в Україні за роки незалежності створено ефективну державну систему правової охорони інтелектуальної власності, яка забезпечує реалізацію державної політики у цій сфері.
Зокрема, сформовано нормативно-правову базу, яка в цілому відповідає міжнародним нормам і стандартам, розбудовано відповідну інфраструктуру, запроваджено механізми реалізації правових норм. За останні роки значно підвищився рівень захисту прав інтелектуальної власності, налагоджується координація дій правоохоронних та контролюючих органів у боротьбі з піратством у сфері інтелектуальної власності, створено систему патентно-інформаційного забезпечення, національну систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері інтелектуальної власності, запроваджено сучасні методи здійснення експертизи заявок на видачу охоронних документів на об’єкти інтелектуальної власності. Позитивні зрушення відбулися у сфері авторського права і суміжних прав, створено чіткий та прозорий механізм визначення організацій колективного управління, уповноважених на збір винагороди за використання об’єктів авторського права і суміжних прав у сферах публічного виконання та публічного сповіщення, узяття на державний облік організацій колективного управління, зняття з обліку тощо; створено механізм виплати та збору винагороди за використання об’єктів суміжних прав у сферах публічного виконання та публічного сповіщення; посилено контроль за використанням об’єктів авторського права і суміжних прав – як з боку держави, так і з боку суб’єктів господарювання; зменшено рівень «піратства», зокрема в музичному секторі, запроваджено заходи щодо зниження рівня використання неліцензійного програмного забезпечення в органах державної влади.

Крім того, начальник відділу з питань авторського права і суміжних прав Держдепартаменту висвітлить питання перспективних завдань, спрямованих на вдосконалення національного законодавства у сфері інтелектуальної власності з урахуванням міжнародних норм, зокрема положень директив Європейського Союзу, вирішення проблем, пов’язаних з розбудовою в Україні цивілізованого ринку об’єктів права інтелектуальної власності, передусім у сфері авторського права і суміжних прав, розпорядження майновими правами на об’єкти права інтелектуальної власності, створені із залученням бюджетних коштів тощо. Під час проведення консультацій увага зосереджуватиметься на шляхах вирішення завдань, які стоять перед державною системою правової охорони інтелектуальної власності, за такими напрямами:
• розвиток нормативно-правової бази у сфері інтелектуальної власності;
• удосконалення механізмів захисту прав у сфері інтелектуальної власності;
• удосконалення діяльності у сфері авторського права і суміжних прав;
• удосконалення експертизи заявок на об’єкти промислової власності;
• патентно-інформаційне забезпечення у сфері інтелектуальної власності та забезпечення широкого доступу громадськості до інформації, пов’язаної з набуттям прав на об’єкти права інтелектуальної власності;
• підготовка спеціалістів з питань інтелектуальної власності, поширення знань, формування в суспільстві високого рівня культури та освіти у сфері інтелектуальної власності;
• участь України в здійсненні міжнародної політики з метою підвищення міжнародного іміджу нашої держави та впливу України на міжнародні процеси у сфері інтелектуальної власності.


Планується, що за результатами консультацій буде визначено можливі шляхи співробітництва з ВОІВ для реалізації національної стратегії у сфері інтелектуальної власності.

Також під час участі в роботі Постійного комітету за напрямом «Захист прав на аудіовізуальні виконання» буде проведено презентацію заходів з питань охорони аудіовізуальних творів в Україні, запроваджених за результатами міжнародного семінару, організованого ВОІВ разом з Держдепартаментом у червні 2009 року. Під час презентації увага колег звертатиметься на необхідність врегулювання на міжнародному рівні положень, які регулюють створення та використання аудіовізуальної продукції. При цьому Тамара Давиденко має намір сповістити про важливість та необхідність опрацювання Угоди щодо аудіовізуальних виконань, положення якої сприятимуть:
• ефективному розвитку та вдосконаленню охорони прав виконавців на їх аудіовізуальні виконання;
• створенню правових та договірних підстав для захисту аудіовізуальних творів та прав виконавців;
• запровадженню нових міжнародних правил для забезпечення адекватного розв’язання питань, які виникають у зв’язку з економічним, соціальним та культурним розвитком, із зазначенням головних принципів, за якими будуються взаємини між авторами, виконавцями та виробниками фільмів під час їх виробництва, а також під час їх розповсюдження, зокрема у сфері ефірного та кабельного телебачення, музичній сфері, з урахуванням питань збору та розподілу винагороди;
• збереженню рівноваги прав виконавців на їх аудіовізуальні твори та інтересів широкої публіки;
• удосконаленню бази для створення та використання аудіовізуальних творів, зокрема зміцненню потенціалу; фінансуванню консолідації каналів розповсюдження; боротьбі з піратством в аудіовізуальному секторі та захисту прав; розв’язанню суперечок.


Урегулювання зазначених питань на міжнародному рівні дозволить вирішити проблеми національного кінематографу, зокрема ті, які пов’язані з договірними положеннями, що стосуються взаємовідносин між суб’єктами авторського права і суміжних прав – авторами та виконавцями, з одного боку, та продюсерами, кіностудіями, з іншого, під час створення та використання аудіовізуальної продукції.

Під час проведення інформаційного засідання з питань виключень та обмежень у сфері авторського права планується зосередити увагу учасників на практиці застосування виключень та обмежень під час використання об’єктів авторського права, які пов’язані з освітньою діяльністю та дистанційним навчанням, включаючи трансграничні аспекти, діяльність бібліотек, архівів, зокрема з використанням цифрових технологій.
При цьому звертаючи увагу на такий напрям застосування виключень та обмежень як використання бібліотеками та особами з обмеженими можливостями без мети отримання прибутку програм мовлення.

Очікувані результати проведення консультацій з питань положень Концепції розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності на 2010 – 2014 роки та участь у роботі Постійного комітету дадуть можливість:
1. Визначити напрями співробітництва з ВОІВ для реалізації національної стратегії у сфері інтелектуальної власності, згідно з якими розробити відповідний план заходів Держдепартаменту.
2. Отримати досвід застосування виключень та обмежень під час використання об’єктів авторського права з навчальною метою.
3. З’ясувати практичні та правові аспекти укладення договорів на створення та використання аудіовізуальної продукції між суб’єктами авторського права і суміжних прав – авторами, виконавцями та продюсерами, кіностудіями. Результати консультацій з визначеного питання буде обговорено з Міністерством культури і туризму України, Спілкою кінематографістів, Асоціацією продюсерів України з метою вдосконалення договірної практики в аудіовізуальній сфері.


Источник
: http://www.sdip.gov.ua

Категория: Новости ИС в мире | Просмотров: 561 | Теги: Госдепартамент, ВОИС, Авторское право |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Декабрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Магнитогорск: власти будут стимулировать инновационный малый бизнес
Реєстрація прав на об’єкти авторського права
Бизнес лишат национальности
Делегация РАО на МИДЕМ-2008
Українські винаходи тікають за кордон
Минкультуры подготовило новый проект постановления о правилах импорта аудиовидеотехники и продукции в Россию. Авторские ставки стали ниже
Прошла всеукраинская неделя науки, изобретательства и рационализаторства

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com