Четверг, 18.04.2024, 14:50
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2007 » Декабрь » 3 » Альтернатива судам є. Це – МЕДІАЦІЯ!
Альтернатива судам є. Це – МЕДІАЦІЯ!
12:43
У Державному департаменті інтелектуальної власності з 26 по 28 листопада 2007 року відбувається навчальний курс з підготовки майбутніх українських медіаторів з питань інтелектуальної власності.

Навчання проводять фахівці Центру ефективного вирішення спорів (CEDR, Великобританія) у рамках співробітництва Державного департаменту інтелектуальної власності та Європейського патентного відомства.


Про те, чим процес медіації відрізняється від судового розгляду спорів, якого значення набула форма медіації у інших країнах світу і чому це є актуальним для України 26 листопада, під час запланованої прес-конференції на тему: "Медіація – позасудове вирішення спорів. Перші кроки на шляху впровадження в Україні системи альтернативного вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності", розповіли запрошені на неї спікери: Голова Державного департаменту інтелектуальної власності (ДДІВ) Микола Паладій, керівник Проекту з міжнародної співпраці для країн СНД та Монголії Ніна Формбі (Європейське патентне відомство), директор Центру ефективного вирішення спорів (CEDR) Грейем Мессі.

Зокрема, Микола Паладій зазначив, що українському суспільству пропонується новий шлях вирішення спірних питань – медіація. Це позасудове вирішення спорів на сьогодні є актуальним, прогресивним і вкрай необхідним нашій державі.

"За статистикою до місцевих господарських судів України за минулий рік надійшло близько п’ятисот позовних заяв зі спорів, пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності та розпорядження майновими правами на них. У більше ніж двохсот справах одним із учасників виступав саме Державний департамент інтелектуальної власності. Відбулося 848 судових засідань. Таким чином, судова практика свідчить про щорічну усталену тенденцію до збільшення кількості звернень до господарських судів України за захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності. Ми вирішили апробувати систему медіації, тим більше, що ознайомилися з нею під час візиту до Великобританії", - зауважив Микола Паладій. Також, він наголосив, що медіація це зовсім не третейський суд, як здебільшого вважають, це повна альтернатива будь-яким судам, яка набагато легша, фінансово дешевша, по часу вирішення швидша.

На цьому увагу акцентував і директор Центру ефективного вирішення спорів (CEDR) Грейем Мессі. Він зазначив, що медіація полягає у тому, щоб запропонувати кращі шляхи врегулювання спорів. Шляхи, які є менш коштовними для сторін у спорі, які мінімум шкодять стосункам і, які дозволяють більш швидко вирішити суперечки.

"Посередництво є проміжним етапом, який дозволяє сторонам, що самі не в змозі домовитися, з залученням третьої особи, врегулювати конфлікт, таким чином, уникнути витрат, які пов’язані зі звертанням до суду. Для держави це означає розвантаження судової гілки, де увага буде зосереджуватися на найважливіших справах. Приємно перебувати в Україні, де підтримується ініціатива запровадження позасудового вирішення спорів" – підкреслив пан Грейем Мессі. Він також, констатуючи статистику з посередництва у Великобританії, зазначив, що ці переговори можуть тривати стільки, скільки хочуть цього клієнти. Для Великобританії це здебільшого один день. Загалом медіація більше одного дня і не триває, послуги посередників у Великобританії оплачуються за такими ж ставками, як і позови юристів. Отже, фінансово виграють ті люди, які звернуться спочатку до медіатора. Пан Г. Мессі зізнався, що у юридичних колах Великобританії посередництво було сприйнято дуже позитивно і, навіть, Уряд країни пообіцяв використовувати форму медіації для розглядання спорів, які стосуються безпосередньо їх.

Керівник Проекту з міжнародної співпраці для країн СНД та Монголії Ніна Формбі (Європейське патентне відомство) в свою чергу звернула увагу на те, що нова система вирішення спорів дозволяє залагодити конфліктні ситуації, дає змогу побачити не лише свої проблеми, свої інтереси, але й рахуватися з позицією іншої сторони і шукати можливості врегулювати спірне питання на взаємоприйнятній для сторін основі з метою примирення та подальшої перспективи на співпрацю.

Отже, у багатьох країнах світу медіація за останні 10 років набула значного поширення і є однією з рушійних сил прогресу суспільства, члени якого прагнуть уладнувати спори, що виникають між ними, самостійно, без втручання державних органів. Вирішення юридичних суперечок поза державними судовими або адміністративними органами особливо популярні в багатьох країнах при вирішенні спірних питань, що стосуються права власності, в тому числі і права інтелектуальної власності. Активно користуються послугами медіаторів у Швейцарії, Канаді, країнах Бенілюкс при вирішенні цивільних конфліктів. Зокрема в США, Сполученому Королівстві, Австрії, Бельгії, Польщі, Норвегії, Фінляндії правові норми щодо позасудового вирішення спорів закріплені на законодавчому рівні.

Щодо процесуального законодавства України, то М.Паладій зазначив, що юристами це питання розглянуто і значних змін в українське законодавство вносити не потрібно: - "На сьогодні конфліктуючі сторони готові звертатися до медіації, готові тиснути один одному руку та підписувати контракт на той компроміс до якого дійшли. Що можливо буде запропоновано судам, це рекомендувати громадянам звертатися спочатку до медіаторів і це не буде, як щось обов’язкове, тільки як рекомендація!", - наголосив голова ДДІВ.

Що стосується перших кроків на шляху впровадження посередництва в Україні, то вони зроблені і 15 фахівців з інтелектуальної власності, пройшовши триденне навчання, через 1-2 місяці зможуть спробувати свої сили на практиці.

"Ціль Державного департаменту інтелектуальної власності - зробити мотивацію. Людям необхідно зрозуміти те, що альтернатива судам є, і у світі вона успішно працює. Медіація цілком підконтрольна сторонам, які до неї звернулися. Коли ви йдете до суду до свого супротивника і ворогом звідти виходите, а в масштабах країни – це мільйони людей, які стоять один проти одного, наповнюючи життя ворожнечею, це не змінює ситуації. А може є якийсь компроміс? І пробувати далі жити й працювати якщо не друзями, то в усякому разі, не ворогами. Хіба це не актуально для нашого суспільства? Медіатор не говорить про минуле, він ставить завдання на майбутнє і воно полягає у тому, щоб конфліктуючі сторони залишились партнерами та успішно працювали, знайшовши порозуміння," – зазначив М.Паладій.

Що стосується нинішнього навчання майбутніх українських медіаторів з питань інтелектуальної власності, то пан Грейем Мессі звернув увагу, що три дні достатньо щоб освоїти курс пов’язаний з медіацією, а так званий "психологічний досвід" прийдеться здобувати, і бути психологом потрібно від природи. "Будь-хто, незважаючи на освіту, може почати працювати посередником у спірних справах. Хтось народжується із талантом а хтось, на жаль, ніколи цьому не навчиться. Справа у тому, щоб вибрати правильних людей для медіаторів. У спілкуванні ніколи не може бути забагато досвіду для посередника, навіть, для найбільш досвідчених, які працюють у Великобританії, вони ніколи не зупиняються і щороку примножують свій досвід у посередництві", - акцентував директор Центру ефективного вирішення спорів (CEDR).

Источник: http://www.sdip.gov.ua/ukr/news/?id=6122

Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 1131 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Декабрь 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
4-м совместное совещание экспертов в рамках Диалога Россия - ЕС по интеллектуальной собственности
Інформаційне повідомлення
В Антигуа легализовано пиратство американского ПО
Делегация РАО на МИДЕМ-2008
Состоялось очередное заседание Общественного совета при Госинвестиций
Выставка «Всероссийская Марка. Знак качества ХХI века»
Салон "Инновации-2007" открылся в Иванове

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com