Вторник, 23.04.2024, 19:20
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2008 » Март » 5 » Зимова конференція у Закарпатті відбулася
Зимова конференція у Закарпатті відбулася
18:02
18 - 22 лютого 2008 р. у пансіонаті "Сонячна Долина" (с.Поляна, Свалявський р-н, Закарпатської області) проходила зимова Міжнародна науково-практична конференція "Актуальні питання інтелектуальної власності". Організатори заходу - Державний департамент інтелектуальної власності (ДДІВ), Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) та Європейське патентне відомство (ЄПВ).

Упродовж 4 днів учасники, гості конференції, міжнародні експерти мали можливість виголосити доповіді, обговорити важливі питання з інтелектуальної власності, зосередившись, зокрема, на таких актуальних темах:
Комерційні позначення (торговельні марки і географічні зазначення) як спосіб індивідуалізації на ринку мінеральних вод і алкогольних напоїв;
Правова охорона комерційних найменувань у контексті міжнародних подій;
Питання захисту авторського права і суміжних прав у сфері розважального бізнесу;
Медіація – інструмент позасудового розгляду спорів у сфері ІВ;
Розпоряджання правами ІВ на договірній основі.

Роботу Закарпатської конференції урочисто відкрив заступник голови Держдепартаменту інтелектуальної власності Володимир Дмитришин. Він зазначив, що під час роботи пленарних засідань, тематичних секцій та тренінгу з медіації всі присутні зможуть почути відповіді на ті питання, що пов’язані із законодавчим забезпеченням прав інтелектуальної власності УЄФА та їх захистом у період підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, про умови використання музичних творів у сфері розважального бізнесу тощо.

- Ця подія – чудова нагода для всіх нині присутніх підприємців, юристів, патентних повірених озвучити й почути свіжі ідеї, отримати корисні поради, обмінятися досвідом із широким колом професіоналів. А нам буде приємно почути від вас пропозиції, які стануть основою для вдосконалення державної системи правової охорони інтелектуальної власності, - підкреслив В. Дмитришин.

Привітати учасників конференції приїхали представники Державної адміністрації Закарпатської області. Зокрема, начальник управління освіти та науки Закарпатської облдержадміністрації Юрій Герцог зауважив, що питання захисту прав інтелектуальної власності для регіону є особливо важливим.

- У Закарпатті проживає більше 100 національностей, через кордон з Польщі, Угорщини та Словаччини ввозяться різноманітні товари і ми повинні знати, як захистити своїх виробників – значну кількість заводів мінеральних вод, алкогольних напоїв. При облдержадміністрації активно працює Координаційна Рада, яка займається захистом прав інтелектуальної власності. Завдяки її діяльності за минулий рік порушено 11 кримінальних справ, вилучено та знищено контрафактної продукції на 600 тисяч гривень, – поінформував Ю. Герцог.

На важливості й значимості конференції наголошували і представники міжнародних організацій.

Так, керівник Проекту з міжнародної співпраці для країн СНД та Монголії (Європейське патентне відомство) Ніна Формбі наголосила, що ЄПВ підтримує Україну в усіх вдосконаленнях її законодавчої бази щодо захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності.

- Ми бачимо, що досягнуто значних результатів у підвищенні рівня захисту прав інтелектуальної власності в Україні - шляхом удосконалення законодавства в означеній сфері. Наші відомства тісно співпрацюють, із задоволенням приймаю участь у таких конференціях, де є можливість постійного діалогу. Важливо ділитися досвідом, але для нас потрібно чути ще й пропозиції безпосередніх користувачів об’єктів інтелектуальної власності і проведення таких заходів дозволяє це робити, - підкреслила пані Н. Формбі.

Представник Посольства США в Україні Крістіан Ярнелл зазначив, що робота, яку проводить Держдепартамент у всіх напрямках інтелектуальної власності, є дуже важливою не лише для України, а й для Сполучених Штатів Америки.

- Вітаю Україну з тим, що робота, яка велась відповідними органами виконавчої влади країни протягом 14 років, увінчалась вступом до Світової організації торгівлі (СОТ). Це дає можливість Україні стати конкурентноспроможною державою на світовому ринку. Для подальшої успішної роботи актуальним залишається питання захисту прав інтелектуальної власності, зокрема, це - боротьба з піратством у всесвітній мережі Інтернет, перевезення контрабандної продукції через митний кордон, а також трансформації на практиці законодавства України до законодавства СОТ.

Керівник відділу з питань співпраці з країнами Європи та Азії ВОІВ Михаль Свонтнер привітав учасників конференції, наголосивши, що інтелектуальна власність - двигун економічного розвитку і добробуту у кожній державі.

У перший день конференції про співпрацю Європейського Союзу з Україною у сфері інтелектуальної власності розповів керівник торгово-економічного відділу Делегації Європейської Комісії в Україні та Республіці Білорусь Портеро Санчес Луіс Мануель. За його словами, основним як для України, так і для Європи є вирішення проблеми перевезення контрафактної продукції через митний кордон, тож у своїй доповіді детально зупинився на критеріях знищення такої продукції безпосередньо на митниці.

Чільне місце в роботі конференції зайняло питання законодавчого забезпечення прав інтелектуальної власності УЄФА та їх захистом у період підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. У доповіді на цю тему начальник відділу організації захисту прав ДДІВ Інна Шатова навела приклади тих найбільш поширених позначень, які подаються на реєстрацію в якості знаків для товарів і послуг, але яким було відмовлено і ймовірно буде відмовлено в реєстраці, через те, що вони можуть вступити у конфлікт з будь-якими заявками чи реєстраціями УЄФА.

– Україна гарантує захист прав інтелектуальної власності та комерційних прав відповідно до законів України і чинних міжнародних договорів. Тож на виконання зобов’язань України з питань захисту прав інтелектуальної власності УЄФА (зокрема Гарантій 2, 12, 13) Держдепартаментом створено постійно діючу Групу експертів з питань інтелектуальної власності УЄФА, – повідомила учасникам зібрання І Шатова. – Ця група і займається питаннями проведення експертизи заявок на інтелектуальну власність УЄФА, робить це швидко, практично невідкладно, з тим, щоб державна реєстрація цієї власності здійснювалася протягом шести місяців з дня надходження відповідної заявки, і виявляла такі, що суперечать будь-якій заявці або реєстрації УЄФА.

Слід зазначити, що наразі сталої практики захисту прав інтелектуальної власності УЄФА в Україні ще не набуто, але перші прецеденти належного забезпечення захисту цих прав уже є.


"За музику треба платити!" під таким девізом пройшла традиційна секція Конференції з авторського та суміжного права. Її відкрила начальник відділу з питань авторського права і суміжних прав ДДІВ Тамара Давиденко.

- Як правило в кафе, барах, ресторанах та інших подібних закладах звучить музика, пісні, демонструються фільми, кліпи за допомогою магнітофонів, музичних центрів, телевізорів тощо. Але ж власникам цих закладів і телерадіоорганізаціям необхідно пам’ятати, про дотримання законодавства у сфері авторського права та суміжних прав, а саме - виплата винагороди авторам, - наголосила Т.Давиденко.

Більш детально про це розказала головний спеціаліст відділу з питань авторського права і суміжних прав ДДІВ Валентина Троїцька у доповіді "Використання музичних та аудіовізуальних творів у сфері телерадіоорганізацій, розважального та ресторанного бізнесу". Фахівець навела приклади вирішення таких проблем в інших країнах світу. Про відповідальність за неправомірне використання музичних творів у розважальній сфері повідомив начальник управління контролю використання об’єктів права інтелектуальної власності ДДІВ Сергій Нікулеско. Він зауважив, зокрема, що державними інспекторами спільно з членами Робочих груп у регіонах постійно проводиться перевірка у барах, ресторанах, де звучить музика на наявність відповідних договорів на сплату авторської винагороди та винагороди за використання суміжних прав з організаціями колективного управління.

Ці та інші питання означеної теми викликали жваву дискусію серед присутніх на секції представників організацій колективного управління (ОКУ), правоволодарів, телерадіоорганізацій.

Тож присутній на секції керівник відділу з питань співпраці з країнами Європи та Азії ВОІВ Свонтнер Михаль відмітив, що такий діалог - це реальний крок до вдосконалення роботи у захисті авторського права та суміжних прав.

- Робота, яка проводиться Держдепартаментом у захисті прав на об’єкти інтелектуальної власності, високо оцінюється ВОІВ. Багаторічна тісна співпраця наших органів спрямована на вдосконалення законодавчої бази та обмін досвідом з проблемних питань, серед яких - піратство в мережі Інтернет, збирання та розподіл винагороди авторам. Тому з цікавістю беру участь у роботі секції з авторського права і суміжних прав, де обговорюються спірні питання, бо це дає змогу будувати вам спільну платформу, на якій далі працювати і розвиватися, - зазначив М.Свонтнер.

У контексті зазначених питань актуальним для юристів, патентних повірених, фахівців з питань інтелектуальної власності було і є питання медіації. Про суть медіації, а також чим її процес відрізняється від судового розгляду спорів, якого значення набула медіації в інших країнах світу і чому це є актуальним для України, під час проведення моделювання медіаційного засідання, розповіли учасникам конференції - патентний повірений, адвокат, директор патентно-юридичного агентства "Дубинський та Ошарова" Михайло Дубинський, головний спеціаліст міжнародного відділу ДДІВ Олексій Шанчук та начальник відділу з питань авторського права і суміжних прав ДДІВ Тамара Давиденко.

Було проінформовано, що восени у Держдепартаменті фахівці Центру ефективного вирішення спорів (CEDR, Великобританія) у рамках співробітництва Державного департаменту інтелектуальної власності та Європейського патентного відомства провели навчальний курс з підготовки майбутніх українських медіаторів з питань інтелектуальної власності.

Такий курс дуже потрібний, оскільки медіація полягає у тому, щоб запропонувати кращі шляхи врегулювання спорів. Шляхи, які є менш коштовними для сторін у спорі, мінімально шкодять стосункам і, водночас, значно пришвидшують вирішення суперечки.

– Нова система вирішення спорів дає змогу побачити не лише свої проблеми й свої інтереси, а й рахуватися з позицією іншої сторони і шукати можливості врегулювати спірне питання на взаємоприйнятній для сторін основі з метою примирення та подальшої перспективи на співпрацю.

М. Дубинський як практикуючий юрист і фахівець з інтелектуальної власності звернув увагу на те, що медіатор – не конкурент юристу, адже завдання у них одне – допомогти вирішити конфлікт.

– Медіатор ставить завдання на майбутнє і воно полягає в тому, щоб конфліктуючі сторони залишились партнерами й успішно працювали, знайшовши порозуміння. Якщо ж цього не відбулося, то, за Конституцією України, кожен громадянин має право звернутися до суду і юриста, щоб захистити свої права.

А щодо власне медіації, то, на думку М. Дубинського, можуть виникнути деякі проблеми із її запровадженням, оскільки, по-перше, "спрацює" менталітет українців: нам важко йти на компроміс. По-друге, медіатору потрібно повністю довіряти. По-третє, правові норми щодо медіації не прописані в законодавстві України, хоча закон про це і був розміщений на сайті Мінюсту. І все ж, якщо суспільству переконливо доводити переваги нової форми вирішення спорів, воно відчує потребу її упровадження в життя. Це засвідчило й проведене фахівцями системи Держдепартаменту - головним спеціалістом міжнародного відділу ДДІВ Олексієм Шанчуком, начальником відділу організації захисту прав ДДІВ Інною Шатовою та начальником відділу організації судового захисту прав ДДІВ В’ячеславом Сиклітенко - моделювання медіаційного засідання щодо спору з порушенням прав на торговельну марку. Отже, можемо, якщо хочемо. Тож чому не спробувати такий шлях усій українській спільноті, змученій безкінечними конфліктами й протистоянням?

Також, відбувся обмін думками щодо врегулювання на законодавчому рівні діяльності представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених) між фахівцями системи ІВ та патентними повіреними. Було домовлено про те, що це питання ближчим часом необхідно опрацювати фахівцям ДДІВ з Асоціацією патентних повірених.

В останній день Конференції її учасники мали можливість ознайомитися з конкретними набутками удосконалення державної системи правової охорони інтелектуальної власності, починаючи з 2000-го року.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 1341 | Теги: Євро-2012 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Март 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
"Інтелектуальна власність", №12
Про передачу прав на ОПВ
Форум «Интеллектуальная собственность России»
Информационный бюллетень ВОИС (18.11.2007)
Реєстрація прав на ОПВ у лютому
Інтернет-інтерв'ю з керівником Роспатенту
Інформаційне повідомлення

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com