Пятница, 29.03.2024, 12:44
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2008 » Июнь » 10 » Форум з питань інтелектуальної власності для суддів
Форум з питань інтелектуальної власності для суддів
16:06
З 27 по 29 травня 2008 року в м. Київ відбувся форум з питань інтелектуальної власності для суддів. Організатори заходу - Державний департамент інтелектуальної власності та Європейське патентне відомство.

Упродовж трьох днів учасники, а це провідні судді, юристи країн Монголії, Казахстану, Вірменії, Республіки Білорусь, Молдови, Росії, Таджикистану, Узбекистану, мали змогу обговорити найважливіші питання захисту прав інтелектуальної власності, зосередившись, зокрема, на таких актуальних темах як:
питання у сфері знаків для товарі та послуг, стандартна процедура подачі позовів та зустрічних позовів, їх розгляд;
патенти – національна процедура. Стандартна процедура розгляду позовів: порушення патенту та визнання його недійсним;
процесуальні питання: роль, значення та допустимість експертних висновків; використання доказів – експериментальні результати, дослідження; судові заборони – коли і при яких обставинах їх використовують; оцінка збитків та їх відшкодування; позасудове вирішення спорів – роль суду в стимулюванні сторін у позасудовому вирішенні спорів.

Форум відкрив та привітав його учасників голова Держдепартаменту Микола Паладій. Він, зокрема, зазначив, що це перший такий значний міжнародний захід після вступу України до Світової організації торгівлі.

- Необхідно підкреслити важливу роль, яку відіграватиме судова система України в забезпеченні захисту прав інтелектуальної власності вітчизняних та іноземних громадян та компаній в Україні. Сьогодні в державі створено сучасну законодавчу базу щодо захисту прав інтелектуальної власності, яка узгоджується із загальновизнаними на міжнародному рівні підходами до забезпечення такого захисту, зокрема з вимогами Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності Світової організації торгівлі, - наголосив М. Паладій.

Правовідносини в сфері інтелектуальної власності регулюються в Україні окремими положеннями Конституції України, Цивільного (передусім норми книги четвертої "Право інтелектуальної власності"), Кримінального, Митного кодексів України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та низки процесуальних кодексів, нормами 10 спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності, майже 100 підзаконних нормативно-правових актів.

Законодавство України в залежності від виду і характеру порушення права інтелектуальної власності надає можливість власнику права інтелектуальної власності захистити права в суді в межах цивільного, адміністративного та кримінального судочинства.

Сьогодні в Україні справа щодо захисту прав інтелектуальної власності може розглядатися в першій інстанції:

У місцевому загальному суді, якщо:
в цивільному спорі однією із сторін є фізична особа;
особи притягаються до адміністративної відповідальності за порушення прав інтелектуальної власності;
особи притягаються до кримінальної відповідальності за порушення прав інтелектуальної власності та в інших випадках, передбачених законом. Таких судів в Україні 736.

Справи про порушення прав інтелектуальної власності, а також про визнання недійсними: патентів на винаходи, корисні моделі, промислові зразки; свідоцтв на торговельні марки можуть розглядатися в місцевих господарських судах, якщо їх учасниками є юридичні особи або фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності. Таких судів в Україні 27.

Справи про визнання недійсними рішень Державного департаменту інтелектуальної власності можуть бути подані до окружних адміністративних судів. Таких судів в Україні 27.

Отже, сьогоднішній виклик часу для суддів – це однозначне на всій території застосування норм законодавства України та міжнародних угод, бо, як зазначив голова Держдепартаменту, близько 800 судових органів тільки у першій інстанції можуть розглядати справи у сфері інтелектуальної власності.

- Такі форуми, семінари вкрай необхідні і корисні, бо сприяють обміну досвідом іноземних колег та українських суддів для створення єдиних стандартів правозастосування в судовій системі України, - підкреслив Микола Паладій.

Про важливість проведення таких форумів, коли відбувається обмін досвідом, налагоджується тісна співпраця, наголосила керівник Проекту з міжнародної співпраці для країн СНД та Монголії (Європейське патентне відомство) Ніна Формбі.

- Співпрацюючи у такому форматі ми зможемо досягти більше результатів, задавайте питання доповідачам, спілкуйтесь, щоб отримати результат і повернутися до своїх країн з значним багажем знань з актуальних питань, що винесені на порядок денний форуму, - зауважила пані Ніна Формбі.

У перший день форуму про співпрацю Європейського Союзу з Україною у сфері інтелектуальної власності розповів керівник торгово-економічного відділу Делегації Європейської Комісії в Україні та Республіці Білорусь Портеро Санчес Луіс Мануель. За його словами, основним як для України та країн СНД, так і для Європи є вирішення проблеми захисту об'єктів промислової власності, бо це - основним фактором залучення інвестицій у винахідницьку сферу.

Також захід відвідав заступник голови Вищого господарського суду України Віктор Москаленко.

Під час форуму всі судді змогли ознайомитись з практичними прикладами із судової практики, розглянути ситуації, коли виникає конфлікт між торговими марками та фірмовими найменуваннями, а також взяли участь в обговоренні ряду актуальних питань, наприклад "Що значить не використовувати знак" тощо.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 950 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Июнь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Минфин рассказал, где прибыль
Во Франции за пиратство будут отключать от Интернета
Про передачу прав на ОПВ
В США ужесточат закон об интеллектуальной собственности
Конкурс инновационных проектов с призом 2 500 000 рублей
Ударим нанотехнологиями по контрафакту!
Информационный семинар для российских экспертов и экспертов стран ЕС

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com