Пятница, 29.03.2024, 11:01
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2008 » Октябрь » 24 » Вкрадені роялті
Вкрадені роялті
10:40
Нещодавно українські музиканти звинуватили державу в тому, що вони недоотримали за свою діяльність 1 млрд. грн. Позицію другої сторони сьогодні представляє Леонід Пашковський, директор державного підприємства «Українське агентство авторських і суміжних прав».

- Українські автори і виконавці стверджують, що організації колективного управління, які збирають винагороду за музику, фактично нічого їм не виплачують. Це так?

- Для початку необхідного розмежувати два поняття – авторське право і суміжні права. Наприклад, по радіо грає пісня. Для її створення хтось написав текст, хтось музику, а виконавець її зіграв і заспівав. Так от, текст і музика цієї пісні – це об'єкт авторського права, яким повною мірою розпоряджається їх творець (правовласник). А виконання – це об'єкт суміжних прав, яким розпоряджається виконавець або звукозаписна компанія. Як автор, так і виконавець за прокрутку цієї пісні на радіо, телебаченні, в барі, ресторані, згідно з українським законодавством, повинні отримувати грошову винагороду

– своєрідну плату за творчу працю. Буває, що виконавець сам є і автором музики і тексту пісень, які виконує. Тоді він отримує гроші, як за авторське право, так і за суміжні права.
В Україні працюють 14 організацій колективного управління, які займаються збором винагород для суб'єктів авторського права і суміжних прав. Частина з цих організацій збирають виключно авторські винагорода, частина – виключно винагорода за суміжні права. При цьому є низка організацій, які збирають винагороду як за використання авторського права, так і за суміжні права. Щодо ситуації з виплатою музикантам, як ви розумієте, я не можу говорити за всі організації колективного управління. Стосовно агентства (державне підприємство «Українське агентство авторських і суміжних прав), яке я очолюю, то ми, не дивлячись на нашу назву, збираємо роялті винятково за авторське право. За 2007 рік нашим агентством було зібрано 15,5 млн. грн. Минулого року ми заплатили майже 2 млн. грн. податків, авторам виплачено близько 10 млн. грн., як і всіх інших організацій колективного управління, агентство взяло свій відсоток за роботу (20% від зібраного роялті мінус податки). Решта авторських грошей виплачена ж цього року, або чекають виплат. Ніяких претензій з боку авторів до нас не надходило.
У свою чергу, за інформацією Департаменту інтелектуальної власності, за 2007 року всі організації колективного управління зібрали 27 млн. грн., з яких авторська частка – близько 23 млн. грн. Але як ідуть справи з виплатою в цих організаціях, вам краще дізнатися у них.

- Артисти стверджують, що в Україні для них повинні збирати 1 млрд. грн. Чому збирають всього 27 млн. грн.?

- За оцінками експертів, в Україні платять близько 7% учасників ринку. Тобто більшість користувачів не платять за використання авторських і суміжних прав. Основні неплатники в Україні – це великі користувачі – телекомпанії, торгово-розважальні комплекси, мережі супермаркетів. У структурі зборів за музику в розвинених країнах частка цих користувачів перевищує 50%. З добросовісних користувачів в Україні ми можемо назвати театри і радіостанції.

- Чому користувачі не платять?

- На це є декілька причин. Згідно з постановою Кабінету міністрів «Про затвердження мінімальних ставок винагороди (роялті) за використання об'єктів авторського права і суміжних прав», за використання музики користувачі повинні платити певний відсоток від валового доходу компанії. Відсотки визначаються залежно від діяльності користувача. Це може бути і 1%, і 2%, і 5%. Якщо взяти телеканали, то обіг у них багатомільйонний, отже, суми авторської компенсації там значні. Тому вони вважають за краще судитися з нами, аргументуючи це тим, що суди обходяться дешевше, ніж виплата винагороди авторам. Крім того, з боку держави проблемі дотримання прав авторів не приділяють належної уваги. Цю сферу правоохоронці до недавнього часу фактично не контролювали.

- А хто частіше виграє в судах – ви чи телеканали?

- В більшості випадків суд виграємо ми. Але проблема в тому, що судовий розгляд ведеться по конкретних творах. Припустимо, по трьох творах ми виграли справу, нам заплатили тисячу гривень, а винні нам за тисячі творів. Наступного разу ми знову судимося за декілька творів. А час спливає, і телеканали, таким чином, зберігають великі суми, які повинні йти авторам і виконавцям. Зараз ми ведемо близько трьох десятків судів з користувачами.

- Яка у вашій організації динаміка зборів?

- З кожним роком ми збираємо для авторів винагороди все більше і більше. Якщо за 2006 рік ми зібрали майже 12 млн. грн., то цього року за три квартали ми вже зібрали майже 14 млн. грн. За 2007 рік, як я вже говорив, ми зібрали 15,5 млн. грн. Думаю, до кінця цього року ми зберемо близько 20 млн. грн.

- За рахунок чого збільшуються збори, якщо більшість користувачів, як ви говорили, не платять?

- Більшість не платить, це так. Але поступово з цієї більшості відділяються компанії, які починають укладати з нами договори. Крім того, на український ринок вишли і продовжують виходити іноземні компанії, які не звикли крутитися дзиґою, працюють прозоро, беззаперечно виконують закони. Наприклад, цього року ми уклали договір з компанією METRO Cash & Carry. З кожним днем ситуація змінюється на краще. І я впевнений, вже в недалекому майбутньому платити будуть всі. Це неминуче.

- Голова парламентського комітету з питань науки і освіти Владимир Полохало бачить «корінь зла» у сфері захисту авторського права в Департаменті інтелектуальної власності. На його думку, департамент треба замінити новим центральним органом виконавчої влади. А як ви вважає, новий орган здатний змінити ситуацію на краще?

- Можна з упевненістю сказати, що заміна департаменту іншим органом кардинально ситуацію не змінить. Це питання сьогодні піднімають ті, хто хоче керувати сферою інтелектуальної власності. Вирішення проблем захисту авторського права, за великим рахунком, мало залежить від департаменту. Ця функція контролюючих органів. Якби силові структури приділяли цьому більше уваги, то з кожним днем проблем у цій сфері ставало менше. На мою думку, Департамент інтелектуальної власності поводиться досить демократично.

Источник: http://ukr.pik.org.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 771 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Октябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Великобритания теряет веру в правообладателей
Нижегородская область: состоится выставка инновационных проектов
Старт нового проекта
Набуває чинності нова версія МПК 2008.04
Четвертый глобальный конгресс по борьбе с контрафакцией и пиратством
59% артистов - пираты?
Надходження до ПІБ

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com