Пятница, 19.04.2024, 05:25
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2008 » Декабрь » 5 » Обмін досвідом між східноєвропейськими країнами
Обмін досвідом між східноєвропейськими країнами
16:58
26-27 листопада 2008 року в Будапешті (Угорщина) відбувся тренінг "Аудіовізуальні твори–CIS-Net". Організатором заходу виступив регіональний офіс Міжнародної конфедерації авторських та композиторських товариств (CISAC) і Міжнародного бюро товариств з управління правами на звукозапис та механічне відтворення (BIEM).

Як відомо, в Україні, на відміну від інших східноєвропейських країн, користувачі досі не сплачують авторську винагороду за використання аудіовізуальних творів.

«Як нам вдалося вирішити цю проблему? Дуже просто. Були прийняті відповідні закони, за невиконання яких передбачена сувора відповідальність – і користувачі були просто вимушені платити. Проблеми «не платять» в Грузії не існує», - сказав під час обговорення питання представник грузинського товариства SAS Алекс Чікадзе.

«У врегулюванні питання зборів винагороди за використання аудіовізуальних творів, я гадаю, для вас має стати у нагоді досвід східноєвропейських країн, які подолали проблеми, з якими зараз стикається Україна, - зі свого боку зазначила представниця авторсько-правового товариства SOZA (Словенія) Людмила Коледова. - У цьому процесі і зараз існують певні поточні проблеми, але на першому етапі конче необхідні відповідні закони». «Ми раді поділитися нашим досвідом з Україною», - додала вона.

Зі свого боку начальник відділу літературних та драматичних творів державного підприємства «Українське агентство з авторських та суміжних прав» Тетяна Вернослов, яка представляла Україну, зазначила: «Для нас є дуже корисним досвід товариств із сусідніх країн Східної Європи та колишнього СНД, адже всі вони пройшли через ситуацію, коли користувачі «не платять».

Також європейські авторсько-правові товариства висловилися за скорочення організацій колективного управління в Україні.

Представники авторсько-правових товариств Східної Європи, зокрема SOZA (Словенія), ZAIKS (Польща), MUSICAUTOR (Болгарія), EAU (Естонія), AKKA/LAA (Латвія), SAS (Грузія), КазАК (Казахстан) здивовані кількістю організацій колективного управління в Україні та висловлюються за їх якнайшвидше скорочення.

«Реальне розв’язання існуючої в Україні проблеми можливе тільки за умови прийняття відповідних законодавчих актів. Кількість авторсько-правових товариств залежить від напрямів, за якими забезпечується авторсько-правовий захист, і має чітко регламентуватися відповідним законодавством»,- зазначила представниця товариства SOZA (Словенія) Людмила Коледова.

Зі свого боку директор з європейських питань Міжнародної конфедерації авторських та композиторських товариств (CISAC) та Міжнародного бюро товариств з управління правами на звукозапис та механічне відтворення (BIEM) Мітко Чатальбашев висловив розчарування тим, що в Україні й досі існує така велика кількість авторських товариств, які працюють в одній авторсько-правовій сфері. «Тут, в Європі, ми зі стурбованістю спостерігаємо за тим, що відбувається в Україні, - зазначив він. – Ситуація, що склалася, є безпрецедентною, аж занадто затягнулася і потребує негайного вирішення».

У роботі тренінгу «Аудіовізуальні твори – CIS-Net» взяли участь представники понад 22 товариств з різних країн Східної Європи, Балтії, Азії та країн СНД. Проводили тренінг керівник з питань аудіовізуальних творів товариства MCPS-PRS (Великобританія) Тім Кармайкл, а також директор з інформаційних та внутрішніх комп’ютерних систем CISAC Сільвен П’ят та його заступник Себастьян Мамі.

Як повідомлялося раніше у ЗМІ, у відкритому листі до Прем’єр-Міністра України відомі українські музиканти, серед яких Руслана Лижичко, Андрій Данилко (Вєрка Сердючка), Наталка Могилевська, Олександр Пономарьов, Віталій Козловський, Потап та Настя Каменських, Гайтана, Скрябін та багато інших, висловили недовіру певним організаціям колективного управління.

Серед таких організацій музиканти виділили: Всеукраїнське об’єднання суб’єктів авторських прав «Оберіг», Всеукраїнську громадську організацію «Всеукраїнське агентство з авторських та суміжних прав, Асоціацію «Гільдія виробників відеограм та фонограм», Всеукраїнську громадську організацію «Агентство охорони прав виконавців», Всеукраїнську громадську організацію «Автор».

Зі свого боку голова Держдепартаменту інтелектуальної власності Микола Паладій при нещодавній зустрічі в Києві з директором з Європейських справ Міжнародної конференції товариств авторів та композиторів (СІЗАК) паном Мітко Чаталбашевим пообіцяв позбавляти ліцензій непорядні організації колективного управління.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 774 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Декабрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Делегация РАО на МИДЕМ-2008
За музыку надо платить
Пираты, на абордаж!
5 самых пиратских стран для экономики США.
Засідання Громадської ради при Держдепартаменті
Надання державної фінансової підтримки інноваційних й інвестиційних проектів
Реєстрація прав на об’єкти авторського права

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com