Суббота, 20.04.2024, 04:58
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Апрель » 16 » Держава і BSA звітували про результати боротьби з комп’ютерними піратами
Держава і BSA звітували про результати боротьби з комп’ютерними піратами
18:30
У перших числах квітня Асоціація Business Software Alliance (BSA) провела прес-конференцію «Комп’ютерне піратство в Україні: підсумки спільних зусиль держави й бізнесу», присвячену річниці роботи Асоціації Business Software Alliance (BSA) в Україні. У прес-конференції взяли участь: заступник голови ДДІВ Валентин Чеботарьов, керівник підрозділу боротьби зі злочинами у сфері інтелектуальної власності ДДСБЕЗ МВС Євген Рудик, директор BSA по Центральній і Східній Європі Георг Херрнлебен, голова Комітету BSA в Україні Даніїл Ключніков, юридичний представник BSA в Україні Владислав Шаповал.

Георг Херрнлебен подякував представникам державних органів, присутнім на заході за підтримку державою зусиль BSA щодо подолання проблеми піратства на ринку програмного забезпечення в Україні і відзначив, що незважаючи на досить високий рівень комп’ютерного піратства в Україні, яка за результатами глобального дослідження BSA/IDC займала 2007 року, зі своїми 83%, четверте місце серед країн Центральної і Східної Європи, залишаючись оптимістом, він вважає, що не треба дивитись песимістично на такий доволі високий процент піратства. На думку пана Георга, необхідно діяти і об’єднувати зусилля для запобігання порушенню авторських прав на комп’ютерні програми і тоді всі разом ми зможемо подолати піратів.

Даніїл Ключніков розповів про головні напрямки роботи BSA в Україні, які містять три складові: просвітницьку — спрямовану на роз’яснювальну роботу стосовно технічних ризиків, пов’язаних із використанням піратського програмного забезпечення та переваг правомірного використання ліцензійних комп’ютерних програм; юридичну — спрямовану на дотримання вимог чинного законодавства розповсюджувачами та користувачами програмного забезпечення; законотворчу — пов’язану з експертними оцінками законодавчих актів. За словами Даниїла, наразі в Україні активну роботу у співпраці з органами державної влади ведуть три члена BSA: Adobe, Autodesk, Microsoft.

Нещодавніми яскравими прикладами цієї співпраці, на думку Даниїла Ключнікова, стали розроблені і оприлюднені на сайті ДДІВ рекомендації щодо забезпечення правомірності використання комп’ютерних програм у діяльності суб’єктів господарювання та інформація стосовно перекриття 26 лютого 2009 року Департаментом державної служби з боротьби з економічною злочинністю МВС України найбільшого каналу постачання в Україну контрафактних компакт-дисків, у тому числі із записами програмного забезпечення.

Що стосується останнього, то про зазначену подію детальніше розповів Євген Рудик. Зокрема він повідомив, що у рамках проведення оперативно-розшукових заходів щодо транснаціональної злочинної групи, співробітниками Департаменту був затриманий один з її учасників, який здійснив чергову доставку великої партії піратських програм Adobe (пакети Creative Suite, продукти Photoshop і Illustrator) з Росії в Україну залізничним транспортом (потяг Москва — Київ). Схема протиправної діяльності групи полягала в пропозиції неліцензійних програмних продуктів на одному з веб-ресурсів Інтернету із забезпеченням подальшої доставки дистрибутивів з Росії в Україну після проведення повної домовленої оплати. Спілкування із замовниками відбувалося за допомогою листування електронною поштою, а оплата — за допомогою електронних платіжних систем. За даним фактом порушена кримінальна справа за статтею 176 (порушення авторського права й суміжних прав) Кримінального кодексу України. Зараз проводиться комплекс оперативних і слідчих заходів щодо залучення всіх учасників групи до встановленої законом відповідальності.

Коментуючи проведені МВС заходи, Даниїл Ключніков зазначив: «Виявлення й перекриття такого потужного каналу можна вважати проривом у правоохоронній складовій інституту захисту авторських прав в Україні. За нашими оцінками, вартість вилучених програмних продуктів за умови їх правомірності становить приблизно 5,5 мільйонів гривень. Абсолютно очевидно, що функціонування подібних незаконних схем заподіює збитки не тільки правовласнику, але й національній економіці країни, яка попросту не може конкурувати з піратством. Негативними його наслідками є: неможливість розвитку бізнесу українських партнерів, що пропонують ліцензійне програмне забезпечення, скорочення кількості робочих місць у цій сфері, відсутність податкових надходжень у державний бюджет, а також істотне збільшення тіньового сектора економіки. Особливо гостро, на мій погляд, зазначені наслідки відчуваються під час фінансово-економічної кризи, як з боку держави, так і бізнесу».

У своєму виступі Валентин Чеботарьов дав визначення піратам, як «злочинцям, тим хто краде» і погодився з думкою інших виступаючих щодо необхідності активізації спільних зусиль проти піратства. Валентин Павлович підкреслив, що держава створила всі необхідні законодавчі умови для охорони і захисту прав інтелектуальної власності, а те, що система правозастосування не працює ефективно (враховуючи, що «спасение утопающих — дело рук самих утопающих») спонукає об’єднувати зусилля правовласників і державних органів для розробки механізмів реалізації положень чинного законодавства. Порівнявши створене законодавче поле з морем, Валентин Павлович наголосив: «море є, хвилі теж, давайте вчитись плавати». За словами пана Чеботарьова, «зрушення у боротьбі з піратством є відчутніми особливо в останні півроку, а якщо чогось не вистачає у законодавстві, то ДДІВ готовий надати допомогу і виправити ситуацію». Крім того, Валентин Павлович висловив бажання побачити у складі BSA і представників українських розробників та розповсюджувачів комп’ютерних програм.

Владислав Шаповал розповів про заходи, які він проводить як юридичний представник BSA в Україні на захист прав членів асоціації. Схема його роботи складається із таких кроків: збір інформації про неправомірне використання комп’ютерних програм, перевірка цієї інформації, спрямування попереджувального листа (претензії), ініціювання міліцейських перевірок та подальше кримінальне переслідування (позови до суду). Владислав підкреслив, що отримання претензійного листа і залишення його без відповіді, безперечно, потягне за собою судове переслідування порушника з боку BSA. На його думку, змусити користувачів легалізувати програмне забезпечення можна лише силовими методами. Хоча на запитання «ІВ»: чи може він сказати, скільки компаній, отримавши претензію від правовласників, легалізували наявні у них комп’ютерні програми, пан Шаповал відповів, що BSA не володіє такою інформацією.

Під час відповідей на запитання журналістів доповідачі, зокрема, висловили думки про відсутність в Україні встановленої судової практики розгляду справ щодо порушення авторських прав на комп’ютерні програми, внаслідок чого судді виносять абсолютно протилежні рішення, безпідставно звільняючи правопорушників від відповідальності, в тому числі від адміністративної за малозначністю правопорушення. На думку пана Чеботарьова, яку підтримали всі доповідачі, і за один піратський диск порушник має відповідати, якщо на ньому містяться комп’ютерні програми, вартість правомірних екземплярів яких є значною і дозволяє притягнути винного навіть до кримінальної відповідальності.

Источник: http://www.intelvlas.com.ua/
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 929 | Теги: BSA, пиратство |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Апрель 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Бизнес инновационных технологий – 2008
Кемеровская область: планируется развивать инновационную деятельность
Інтелектуальна власність, №11
П’яте спільне засідання Робочої групи
Выставка «Всероссийская Марка. Знак качества ХХI века»
В Тернопольской области снижается инновационная активность предприятий
Узбекистан: издано Руководство по праву интеллектуальной собственности на ПО

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com