Четверг, 28.03.2024, 10:41
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Октябрь » 19 » Авторське право в контексті видавничої галузі
Авторське право в контексті видавничої галузі
21:09
В умовах глобалізації та росту обсягу комунікацій питання управління та захисту авторського права у видавничій галузі вимагають розгляду в міжнародному контексті. Вітчизняні та зарубіжні фахівці сфери авторського права та суміжних прав, а також представники видавничої галузі успішно завершили роботу тематичного семінару.

Керуючись загальною назвою другого дня семінару – «Захист авторського права та суміжних прав – огляд, ключові позиції та проблемні питання», – спеціалісти міжнародного рівня розкривали актуальні теми сьогодення.

Дженс Баммель, генеральний секретар Міжнародної асоціації видавців (МАВ), запевнив аудиторію, що видавнича галузь у світовій економіці знаходиться на одному рівні з музичною індустрією та галуззю програмного забезпечення, тому захист авторських прав має вагоме значення, особливо в еру цифрових технологій.
– Перехід до цифрових технологій не означає, що з полиць зникнуть книги. Що ж до вагомості порушених нині питань, то видавнича галузь перебуває в процесі трансформації, тому захист авторських прав економічно, культурно та соціально значущий, – зауважив Дженс Баммель.

З точки зору бізнесу про авторське право в цифровому середовищі з учасниками семінару спілкувалася Філіппа Смарт, директор компанії «PSP Consultancy».
– Цифровий продукт – це не просто оцифрований контент. До звичайного тексту в цифровому форматі потрібно додати те, за рахунок чого зросте його цінність, – так Філіппа Смарт підсумувала розповідь про новий вид продукту у видавничій галузі, який, окрім тексту, містить аудіоверсію твору, відеоролик за участю актора, який переповідає твір, та рукопис автора.

За словами Філіппи Смарт, видавці, організовуючи бізнес у цифровому середовищі, мають звернути увагу на те, яка модель бізнесу буде найбільш вигідною, та ретельно підійти до питання ціноутворення:
– Видавець продає не сам продукт, а право доступу до нього. Різні моделі організації бізнесу передбачають як цілісне користування продуктом, так і купівлю окремої частини чи розділу книги. Також можна придбати час на користування продуктом: наприклад, є такі видання, у яких для отримання можливості перегляду контенту сплачуються незначні кошти за 1, 30, 60 або 180 днів його використання. У обраний час користувачі мають право переглядати всі матеріали, а копіювання, скачування або роздруковування здійснюються за окремі кошти.

Але від витівок правопорушників у сфері авторського та суміжних прав ніхто не застрахований – на цьому питанні зосередилися Василь Теремко, віце-президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, та Саманта Хольман, виконавчий директор Ірландського агентства з питань ліцензування авторського права.
– Проблема сформувалася через відсутність у суспільстві культури недоторканості чужої власності, – зазначив Василь Теремко.

Як один з інструментів запобігання порушенню авторських прав у цифровому середовищі Саманта Хольман запропонувала надання легального контенту:
– Не повинно виникати ситуацій, коли користувач може знайти потрібний йому контент тільки на піратському ресурсі. Треба розширити можливості для користування легальним контентом, і головне – надавати такий контент оперативно.

Видавнича галузь має безпосереднє відношення до сфери освіти, а до авторського права – і поготів. Про проблемні питання вищої освіти в контексті комп’ютерних технологій розповів Пітер Гівлер, голова комітету з питань авторського права МАВ:
– З одного боку, цифрові технології полегшують навчальний процес, і може здатися, що перехід до використання електронних книг зменшив би витрати на виготовлення навчальних видань. А чи так це насправді? Забезпечення дотримання прав у цифровому середовищі вимагає додаткової роботи, а значить – додаткових витрат, які позначаться на кінцевій вартості продукту. Тому не варто вважати, що електронна публікація безперечно краща за друковану.

Останню тему семінару – «Колективне управління авторським правом у сфері репрографії» – висвітлювала Саманта Хольман, яка розглянула цілу низку питань, – від сучасних моделей колективного управління у галузі репрографії до ролі держави у функціонуванні організацій колективного управління.

Результатом обговорення цієї теми стала активна дискусія щодо вдосконалення українського законодавства з питань авторського права у сфері репрографії та впровадження механізму виплати винагороди за використання репрографії.

Дводенний семінар завершився круглим столом: представники Російської Федерації, Республіки Білорусь та Республіки Казахстан поділилися досвідом та думками про місце й розвиток видавничої галузі в контексті економіки, заснованої на знаннях.

Підсумовуючи результати роботи семінару, Олексій Янов, перший заступник голови Державної служби інтелектуальної власності України, зазначив, що особливо цінним багажем, отриманим учасниками семінару, є багаторічний досвід у сфері захисту авторського права у видавничій галузі, яким поділилися колеги, і можливість порівняти законодавчу базу різних країн – Європи, Америки, країн СНД.
– Ті думки, що нині були озвучені учасниками, сьогодні можуть здаватися радикальними, але вже завтра з великою ймовірністю втілюватимуться в життя й ефективно працюватимуть, – висловив своє переконання Олексій Янов.

Сауле Тлевлесова, представник ВОІВ, координатор програм Відділу співробітництва з деякими країнами Європи та Азії, підкреслила особливу значимість таких заходів для представників видавничої галузі:
- Я працюю вже довгий час у ВОІВ, добре обізнана з основами авторського права та суміжних прав, але видавнича діяльність для мене – сфера нова, і сфера доволі специфічна. Нині, в епоху цифрових технологій, видавнича діяльність спрямована, в основному, на підготовку і вихід у світ періодичних видань, а книги – наш духовний спадок – все більше публікують в електронному вигляді. Тож тема семінару є, безсумнівно, актуальною, а його проведення доцільним і важливим.

Хочу висловити щирі слова подяки Державній службі інтелектуальної власності України в особі Миколи Паладія та Українській асоціації видавців та кногорозповсюджувачів в особі Олександра Афоніна за високу організацію цього міжнародного заходу.

Олександр Афонін, заступник голови Української асоціації видавців та кногорозповсюджувачів, висловив думку щодо необхідності проведення семінарів, присвячених ролі авторського права в процесі розвитку видавничої галузі:
- Дякую учасникам заходу, представникам видавничої сфери України, висококваліфікованими фахівцям з зарубіжних країн, які зібралися тут, аби поділитися власними знаннями та досвідом. Ми вже стоїмо на рубежі переходу з «друкованої» ери до «цифрової», а вітчизняна законодавча база значно відстає у цьому процесі. Саме тому наші колеги з Міжнародної асоціації видавців, Міжнародної федерації організацій прав на репрографічне відтворення приїхали до нас допомогти у цьому напрямі. Наше завдання не тільки поділитися отриманою інформацією, а й скорегувати ці знання в потрібному руслі. Успіху нам усім на цьому поприщі!

Источник: http://www.sips.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 570 | Теги: Госслужба, ВОИС, Авторское право |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Октябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
В Новосибирской области будут создаваться крупные научно-промышленные комплексы
Ярмарка инновационных проектов, технологий и оборудования «Атомэко-2007»
Роспатент: марки социально значимых товаров в РФ наименее защищены
Ульяновский областной конкурс «Лучший инновационный проект»
Аккредитация организаций по коллективному управлению авторскими и смежными правами
Реєстрація прав на об’єкти авторського права
72% українців використовують неліцензійні програми Microsoft

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com