Четверг, 18.04.2024, 12:20
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Май » 20 » Боротьба з комп’ютерним піратством в Україні набирає обертів
Боротьба з комп’ютерним піратством в Україні набирає обертів
20:15
18 травня 2010 року відбулася прес-конференція за участю заступника голови Держдепартаменту інтелектуальної власності Володимира Дмитришина, присвячена проблемі комп’ютерного піратства в Україні.

Зростання рівня комп’ютерного піратства продовжує згубно впливати на українську економіку. За даними аналітичної компанії IDC, у 2009 році рівень використання неліцензійних програмних продуктів в Україні зріс ще на 1%, досягнувши позначки 85%. За оцінками цієї ж компанії, втрати української економіки від комп'ютерного піратства у 2009 році склали 272 млн дол. США. Недотримання прав інтелектуальної власності створює серйозні перепони для технологічного та економічного розвитку країни й негативно позначається на її інвестиційній привабливості. Держава обіцяє міжнародному співтовариству активізувати боротьбу з піратством, а правовласники закликають розпочати її з компаній, які активно пропонують неліцензійні продукти своїм клієнтам.

Владислав Шаповал, юридичний представник Business Software Alliance (BSA, Асоціація виробників програмного забезпечення) в Україні, зазначив:
– У сучасному світі забезпечення дотримання прав інтелектуальної власності є невід’ємною функцією будь-якої цивілізованої держави. В умовах економічної кризи проблема охорони інтелектуальної власності набуває особливого значення, адже без інновацій, без впровадження нових технологій неможливо реалізувати науково-технічний потенціал та прискорити розвиток економіки. Відсутність поваги до продуктів інтелектуальної праці в Україні є однією з причин нашого економічного відставання від європейських країн. Тому сьогодні, щоб подолати "інтелектуальне піратство", правовласники та компетентні державні структури мають об’єднати зусилля, використовуючи всі можливості, передбачені законодавством.

Незважаючи на глобальну економічну кризу, зниження рівня неліцензійного програмного забезпечення зафіксоване дослідженням IDC у 54 країнах світу; і лише на 19 ринках рівень зріс. Наприклад, у сусідній Росії рівень піратства знизився: кількість інсталяцій неліцензійного програмного забезпечення (далі – ПЗ) на комп’ютерах російських користувачів зменшилася на 1% і становить 67%. Асоціація BSA відзначає, що зниження рівня піратства в Росії відбувається завдяки жорстким заходам з боротьби з піратством гравців ринку та представників держави. Зниження рівня піратства в Україні дозволить створити сотні додаткових робочих місць, посиливши економічний розвиток країни та зростання податкових надходжень у бюджет. За оцінками "Майкрософт Україна", Україна щороку втрачає близько 100 млн доларів у вигляді прямих податкових надходжень до держбюджету саме через поширення та використання неліцензійного програмного забезпечення.

Володимир Дмитришин, заступник голови Державного департаменту інтелектуальної власності МОН України:
– Рівень піратства в Україні продовжує зростати, незважаючи на зусилля правовласників, громадських організацій та правоохоронних органів. З метою захисту інтелектуальної власності в Україні було створено Координаційну раду, до якої увійшли державні установи та компанії-правовласники: Державний департамент інтелектуальної власності, Служба безпеки України, Міністерства внутрішніх справ та культури і туризму, Державна податкова адміністрація України, Державна митна служба України, BSA, компанії "Аdobe", "Майкрософт Україна", "Софтпром". Це, звичайно, лише перший крок для того, щоб повною мірою активізувати боротьбу з поширенням неліцензійних продуктів в Україні. Мета Координаційної ради – зниження показника рівня комп’ютерного піратства на 5% у дворічній перспективі. У зв’язку з цим для подолання проблеми упродовж 2010 – 2012 років буде максимально залучено сили всіх учасників.

Андрій Чигарських, заступник начальника відділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України:
– Протягом перших чотирьох місяців 2010 року правоохоронні органи України вже виявили 107 фактів порушення авторських прав корпорації "Microsoft" з боку різних категорій правопорушників. Більшість порушень за вказаний період виявлена в Дніпропетровській, Луганській, Донецькій, Львівській, Київській областях та в Криму. На основі цих даних було ініційовано 76 кримінальних справ за фактом порушення авторських прав корпорації "Microsoft". З них 52 заяви стосуються кінцевих користувачів, 21 – поширювачів піратських дисків, 3 – продавців комп’ютерної техніки. Станом на 1 травня 2010 року в судах України на розгляді знаходяться 42 кримінальні справи. У планах Державної служби боротьби з економічною злочинністю на 2010 рік – активізувати зусилля з виявлення та покарання правопорушників у всіх регіонах країни.

Компанія "Microsoft" докладає чимало зусиль, щоб знизити рівень використання неліцензійного ПЗ в Україні. В основі антипіратської кампанії – освітні ініціативи, такі, як регіональні "Дні інтелектуальної власності", що у 2010 році відбулися вже в чотирьох ключових містах України: Дніпропетровську, Львові, Одесі та Донецьку. У рамках семінарів, що проводяться в партнерстві з BSA та місцевими органами влади, компанія має на меті донести до користувачів ПЗ у регіонах України інформацію про можливі технологічні та юридичні ризики використання піратських продуктів, а також про шляхи мінімізації таких ризиків.

Роз’яснення переваг ліцензійного програмного забезпечення спрямоване не лише на кінцевих користувачів ПК, а й на українські компанії малого та середнього бізнесу, які часто обслуговуються в сервісних центрах. За даними програми "таємничий покупець" компанії "Майкрософт Україна", саме в сервісних центрах рівень пропозиції піратських продуктів в Україні є одним з найвищих – у деяких регіонах він сягає 60%. Основним своїм завданням у 2010 році "Майкрософт Україна" бачить запобігання поширенню неліцензійних продуктів у каналі продажу.

Дмитро Шимків, генеральний директор "Майкрософт Україна":
– Сервісні центри та магазини, працівники яких встановлюють на комп’ютери клієнтів неліцензійне ПЗ, не тільки нечесно конкурують із законослухняними компаніями. Вони наражають користувачів на додаткові ризики, тим самим збільшуючи імовірність повторного звернення клієнтів у сервісний центр. Більше того, пропагуючи та захищаючи піратство, такі компанії завдають шкоди не лише власним клієнтам, а й ІТ-галузі та економіці України. Через процвітання піратства українські розробники вимушені працювати на закордонних замовників, адже захистити свої продукти в Україні вони не можуть. Щоб зупинити поширення неліцензійного програмного забезпечення в Україні й захистити користувачів, за підтримки правоохоронних органів ми оголошуємо війну піратам у каналі продажу ПК.

Координаційна рада, про створення якої оголосили учасники прес-конференції, окреслила пріоритетні напрями боротьби з порушеннями законодавства у сфері інтелектуальної власності в Україні на 2010 рік. Серед них такі:
легалізація ПЗ в органах державної влади до 2012 року;
ухвалення додаткових законодавчих ініціатив щодо посилення покарання виробників піратської продукції;
організація додаткового навчання співробітників правоохоронних органів та суддів;
посилення контролю над переміщенням контрафактних матеріалів на кордоні.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 529 | Теги: BSA, пиратство, Госдепартамент, программное обеспечение, Авторское право |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
V Міжнародна науково-практична конференція "Актуальні питання та організаційно-правові засади співробітництва України і КНР у сфері високих
В Беларуси успешно реализуется госпрограмма инновационного развития
Патент в России меньше чем патент
"Промислова власність" №3, 2008
Бытовые преступления против авторских прав
Стартуют семь российских технопарков
В Казахстане реализуется проект "Коммерциализация технологий"

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com