Четверг, 25.04.2024, 12:37
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Февраль » 22 » Інтелектуальний ресурс як рушій економічного прогресу
Інтелектуальний ресурс як рушій економічного прогресу
14:47
У перший день ХVІI Міжнародної науково-практичної конференції відбулися пленарне засідання та робота в трьох тематичних секціях.

Відкрив захід заступник голови Держдепартаменту інтелектуальної власності Володимир Дмитришин. У своїй доповіді "Новий етап розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні" він, зокрема, зауважив:
– Державна система інтелектуальної власності України в цілому відповідає міжнародним нормам і стандартам. Однак необхідно враховувати новації міжнародного правового регулювання у сфері інтелектуальної власності та сучасні пріоритети внутрішньої й зовнішньої політики держави. Прагнення активно сприяти використанню інтелектуальних ресурсів нації для економічного розвитку країни також зумовлює потребу в удосконаленні системи.
Зупинюся на деяких нових напрямах роботи державної системи. Зокрема, до Угоди про Зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом (ЗВТ) включено окремий розділ, який буде визначати ключові принципи правової охорони інтелектуальної власності відповідно до європейських норм і стандартів. Розроблено проект Угоди про створення ЗВТ, що містить розділ ІХ «Інтелектуальна власність», який охоплює всі питання, пов'язані з правовою охороною об'єктів інтелектуальної власності. Особливу увагу приділено правовій охороні географічних зазначень.
Хочу поінформувати учасників конференції про дуже важливу для нас подію. 7 червня 2010 на сервер Державного підприємства «Український інститут промислової власності» надійшла перша електронна заявка на винахід з використанням електронного цифрового підпису. Експериментальна апробація технології подачі електронних заявок тривала три місяці й успішно завершилася. Нині у зв'язку з цим ми працюємо над внесенням змін до нормативно-правової бази. Також здійснюється комплекс робіт, пов'язаних з практичним використанням нової безпаперової (електронної) технології документообігу. Слід відзначити й активну участь Держслужби в роботі Координаційної ради проекту з промислового випуску регіонального патентно-інформаційного продукту країн СНД на CD-ROM.
Такі результати дають підстави для досягнення досить амбітної мети – набуття українським відомством статусів Міжнародного пошукового органу та Органу міжнародної попередньої експертизи в системі міжнародного Договору про патентну кооперацію (РСТ). Хочу зазначити, що Україна майже на 90 відсотків готова до реалізації цього завдання. Затримка лише за доступом до деяких міжнародних баз даних, що пов’язано, перш за все, з фінансовими питаннями. Але гадаю, що і їх найближчим часом буде вирішено, – завершив Володимир Дмитришин.

У межах пленарного засідання виступив Сирим Бекенов, директор Національного інституту інтелектуальної власності Республіки Казахстан. Він проаналізував стан державної системи інтелектуальної власності Республіки Казахстан та перспективи розвитку її й удосконалення, а також торкнувся питань співробітництва між патентними відомствами наших країн.
– Дякую українській стороні за теплий прийом та можливість бути присутнім на цій конференції. Я з упевненістю можу сказати, що взаємозв’язки між нашими відомствами з кожним роком зміцнюються й збільшується продуктивність роботи, обміну досвідом. Яскравим прикладом цього служить участь співробітників нашого інституту та патентного відомства в усіх семінарах, організованих українськими колегами, які проводяться на території України на найвищому рівні. Сподіваюся, що ми будемо співпрацювати в такому напрямі й надалі, – підкреслив Сирим Бекенов.

Радник генерального директора Національного інституту промислової власності Франції Жан Батіст Барб’є окреслив шляхи роботи французького відомства. Особливо детально він зупинився на питаннях боротьби з контрафактною продукцією, що стало частиною загальної французької політики.
– Основними завданнями в цьому напрямі є інформування суспільства, споживачів про застосування кримінальної відповідальності за торгівлю контрафактом тощо. Багато уваги ми приділяємо також вихованню громадян, особливо молоді, у питаннях інтелектуальної власності.

Також у ході пленарних засідань виступила Марина Крюкова, начальник відділу з міжнародних зв’язків Євразійського патентного відомства (ЄАПВ), яка висвітлила аспекти діяльності ЄАПВ та проаналізувала результати його роботи за останні роки. На разі до цієї організації входять дев’ять країн.

Діяльність митних органів у запобіганні обігу контрафактних товарів висвітлив начальник управління Державної митної служби України Сергій Джигалов.
– Частка інтелектуальної власності на ринку має виражену тенденцію до щорічного зростання. На жаль, збільшується й виробництво фальсифікованих товарів. Сприяння захисту прав інтелектуальної власності в процесі здійснення зовнішньоекономічної діяльності визначено одним з головних завдань митних органів. Відповідно до Митного кодексу особа має право подати до Держмитслужби України заяву про сприяння захисту майнових прав шляхом внесення відповідних відомостей до митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності.

У межах роботи секції № 1 розпочався Міжрегіональний семінар з економічних аспектів інтелектуальної власності у країнах з перехідною економікою, організований Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) спільно з Державною службою інтелектуальної власності та Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України. Модераторами секції виступили Володимир Дмитришин і Міхаль Свантнер, керівник відділу співробітництва з деякими країнами Європи та Азії ВОІВ.

У перший день роботи семінару з доповіддю виступив Павло Цибульов, проректор Інституту інтелектуальної власності Національного університету "Одеська юридична академія", у презентації детально виклав основні засади управління інтелектуальною власністю й проаналізував деякі аспекти комерціалізації інтелектуальної власності в сучасних умовах.

Клара Акоч, консультант відділу з питань співробітництва з деякими країнами Європи та Азії ВОІВ, у своїй доповіді зупинилася на питаннях стратегії та тенденціях у сфері управління правами інтелектуальної власності з метою економічного й соціального розвитку в країнах з перехідною економікою.

Хайнрих Ральф, секретар робочої групи з інтелектуальної власності відділу економічного співробітництва й інтеграції Європейської економічної комісії ООН, та Тереза Пігова, міжнародний консультант, висвітлили питання, пов’язані з розробкою інструментарію ВОІВ щодо економічних аспектів інтелектуальної власності в країнах з перехідною економікою, зокрема зупинилися на очікуваннях та потребах, які постають у ході виконання виробленого плану дій.

Підсумовуючи роботу першого дня семінару, Міхаль Свантнер наголосив, що наступне засідання відбудеться у формі круглого столу і кожен зможе внести свої пропозиції щодо вдосконалення запропонованого інструментарію.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 1069 | Теги: ЕПВ, Госслужба, ВОИС |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Февраль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Нове на сайті Держдепартаменту інтелектуальної власності
Старт нового проекта
Интеллектуальные споры разрешат спецсуды
ФЦНТП - итоги года
О ходе Всеукраинского конкурса "Изобретение-2007"
"Правда про державну систему інтелектуальної власності України. Об’єктивні факти від перших осіб"
Должны ли интернет-библиотеки быть платными?

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com