Пятница, 19.04.2024, 16:08
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Март » 21 » Як поживають патенти у США?
Як поживають патенти у США?
14:44
Патент у США з кожним роком все важче отримати у зв'язку із глибоким аналізом патентоздатності технічного рішення закладом експертизи американського патентного відомства. Хоча все ж, як відзначають представники юридично-патентних компаній, близько 50% діючих патентів у США не відповідають умовам патентоздатності. Поняття «патентоздатність», зазвичай, нівелюється при судових спорах між компаніями. Зокрема, при патентних спорах, існує багато випадків коли два винахідники (або й більше) доводять своє право авторства на розробку у суді. Як виявляється, в США близько 100 судових процесів щорічно присвячені саме встановленню авторства патенту. Проблеми, що виникають – це визначення вкладу винахідника у розробку, суму його винагороди, належність прав. Порушення патентів у США – це повсякчасна практика, тому послуги патентних повірених та агентів завжди користуються попитом. Цікавою особливістю операцій із патентами є практика деяких фірм, що в США називають «патентними тролями» - коли фірма скуповує патенти компаній та потім надсилає претензію про порушення патенту іншими компаніями, пропонуючи їм кабальні умови купівлі патенту або права на його використання, погрожуючи судом (в разі їх незгоди це прийняти).

Вартість патентування у США становить значну суму і складає від 7-10 тис. доларів до десятків тисяч доларів, і може тривати до 5-7 років та залежить від складності заявки та завантаженості патентного відділу, що здійснює експертизу (в деяких галузях заявки лежать без розгляду до 2-3 років). Ці суми і строки є тривалими для американських компаній, тому доцільність «патентувати чи не патентувати»  - це проблема, з якою стикаються інноваційні компанії США. Деякі компанії обирають спосіб захисту своїх розробок в якості «ноу-хау» (комерційної таємниці), що значно дешевше та, як показує досвід, буває значно ефективніше (за умови належним чином розробленої системи її захисту).

В США, на відміну від нашої системи патентування, існує пільговий період, що складає 1 рік – до фактичного подання заявки на винахід подається попередня заявка, в якій у короткій формі викладається суть винаходу. Таким чином, заявник отримує пріоритет заявки і протягом року готує повноцінну заявку на винахід. Поняття «корисна модель» відсутнє, тому запатентувати технічне рішення у США є можливим лише як винахід.

Зазвичай, патентні повірені у США – це професіонали у галузі патентного права, юристи, які додатково мають технічну спеціалізацію у певній галузі. Патентні агенти – спеціалісти у технічній галузі, що прослухали загальний курс «інтелектуальна власність» (отримали спеціальні знання у цій сфері)- вони складають заявки на винаходи. Іноземні заявники для отримання охорони своїх технічних рішень повинні звертатись до патентного повіреного, проте якщо наприклад, є два заявники, один з яких резидент Сполучених штатів, а другий, приміром – українець, то зазначивши американську адресу для переписки, такі заявники можуть подавати заявку напряму без необхідності використання послуг представника у справах інтелектуальної власності (при патентуванні по системі PCT або на пряму). Така операція дозволяє значно зекономити на патентуванні, проте існує велика ймовірність додаткових запитів від патентного відомства США через брак досвіду патентування у США (правила оформлення патентів відрізняються від вітчизняних правил).

Широко існує практика, коли патентні повірені стають консультантами з питань інтелектуальної власності при університетах. Послуги з питань інтелектуальної власності (а саме – консультаційно-дорадча підтримка) для університету надаються на безкоштовній основі, проте у фондах університетських центрів трансферу технологій закладено видатки на патентування. Саме тоді патентний повірений надає платні послуги. Разом із тим, зазвичай патентні повірені, які до того ж ще займаються юридичною практикою, маючи певні зв’язки та знайомства серед великих компаній, виступають і своєрідними маркетологами технологій та посередниками при здійсненні трансферу технологій, оскільки розповсюджують інформацію про потенційно привабливі для ринку технології серед своїх клієнтів. Співпраця ж з університетами збільшує авторитет патентного повіреного у сфері інтелектуальної власності через таке консультування.

Виходить, патентам у США живеться непогано. А як почувають себе наші охоронні документи?..

Источник: http://www.intelpro.ua
Категория: Новости ИС в мире | Просмотров: 572 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Март 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Інформаційне повідомлення
Дослідницька зустріч з питань захисту географічних зазначень
Семінар у Львові
В Новосибирской области будут создаваться крупные научно-промышленные комплексы
Результаты Всеукраинского конкурса «Изобретение–2007» и Всеукраинского конкурса на награду ВОИС для предприятий с инновационной деятельность
Новый информационный продукт «ИЗОБРЕТЕНИЯ XXI ВЕКА»
Ведущие российские СМИ договорились вместе бороться с нарушениями авторских прав

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com