Пятница, 29.03.2024, 11:39
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Апрель » 7 » Підбито підсумки конкурсу "Винахід – 2009"
Підбито підсумки конкурсу "Винахід – 2009"
09:59
26 березня 2010 року Конкурсна комісія підбила підсумки Всеукраїнського конкурсу "Винахід-2009" .
Конкурс "Винахід року" проводиться з 2000 року Державним департаментом інтелектуальної власності. Його мета – популяризація винахідницької діяльності серед широких верств науково-технічної громадськості України, заохочення роботодавців до впровадження у виробництво результатів інтелектуальної праці, а також виявлення найталановитіших та найперспективніших розробок і привернення до них уваги як вітчизняних, так й іноземних підприємців та інвесторів. Конкурс є відкритим для підприємств, установ, організацій, дослідницьких груп незалежно від їх відомчої підпорядкованості, форми власності та місця знаходження, а також для індивідуальних винахідників. Функції Оргкомітету конкурсу покладено на Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг (УкрЦІПІП), який виконує науково-методичне та організаційне забезпечення заходу.

Прийом конкурсних матеріалів розпочався 1 серпня й тривав по 31 жовтня 2009 року. Протягом цього періоду проведено активну інформаційно-рекламну кампанію. Інформація щодо конкурсу була надіслана безпосередньо до підприємств, вищих навчальних закладів та наукових установ України. Фахівці УкрЦІПІП надавали численні консультації щодо умов участі в конкурсі та правил підготовки конкурсних матеріалів. Крім того, експерти ДП "Український інститут промислової власності" (Укрпатент) інформували патентовласників про конкурс у процесі роботи.

Оргкомітет приймав та реєстрував отримані матеріали, перевіряв їх відповідність умовам конкурсу та надавав їм попередню оцінку згідно з критеріями Положення про конкурс.
Було проведено два засідання Експертної ради конкурсу та підсумкове засідання Конкурсної комісії.

На конкурс надійшло 318 робіт, що майже удвічі перевищує кількість робіт, поданих у 2008 році. 154 розробки захищені патентом України на винахід та 164 – патентом України на корисну модель.

Найбільшу кількість матеріалів на конкурс надіслано з Дніпропетровської (63 роботи), Київської (60) та Харківської (47) областей, що свідчить про великий науково-технічний потенціал цих регіонів.
Лідери серед галузей – машинобудування та приладобудування (69 робіт), медицина та фармакологія (42), агропромисловий комплекс (30). Такий галузевий розподіл відповідає загальній статистиці патентування в Україні.

Усі конкурсні роботи пройшли декілька ступенів відбору: на першому етапі проведено попередню оцінку робіт за критеріями Положення про конкурс. За цією оцінкою визначено роботи, які перейшли до другого туру конкурсу (259 робіт), – це 81% від усієї кількості робіт. 138 з них захищені патентом на винахід, 121 – на корисну модель.

У другому турі роботи повторно оцінювалися спеціалістами Укрпатенту, а потім – Експертною радою. Усі роботи, які потрапили до другого туру, розглядались у якості претендентів на перемогу в абсолютній номінації «Кращий винахід року», а також – за галузевими та регіональними номінаціями. Особливої ваги на цьому етапі набували такі критерії, як відповідність національним пріоритетам, соціальна значимість розробки, оригінальність та глибина технічного рішення, а також переконливість економічних розрахунків. Додаткову перевагу отримували ті конкурсанти, які представили комплекси з кількох винаходів та корисних моделей, пов’язаних однією тематикою й спрямованих на вирішення великої технічної проблеми.

Третій тур – це фінал конкурсу та оцінка робіт Конкурсною комісією.

За рішенням Конкурсної комісії, перше місце в абсолютній номінації «Кращий винахід-2009» присуджено винаходу «Обертовий віброгранулятор розплавів», патент України № 87408, патентовласник – Сумський державний університет.
Друге та третє місця відповідно посіли роботи "Універсальна біологічна мазь, спосіб лікування опікових ран та спосіб лікування хімічних опіків стравоходу", патент № 86565, патентовласник і автор – Леонід Цмокалюк, та "Спосіб одержання метанолу", патент № 86361, патентовласники – Харківський політехнічний університет та Українська технологічна компанія "Скіф".

Конкурсна комісія вирішила не присуджувати перемогу в номінації "Озброєння та військова техніка". Також немає переможців у декількох областях (Волинська, Рівненська, Херсонська, Львівська, Тернопільська і Чернігівська), роботи з яких у другий тур не пройшли взагалі або отримали в ньому занадто низькі оцінки. Від Сумської та Чернівецької областей у другому турі було представлено тільки по одному патентовласнику. Конкурсна комісія відзначила, що їх роботи достойні й цікаві, але відсутність альтернативи під час вибору суперечить самому принципу змагальності, покладеному в основу конкурсу.

У категорії "Кращий винахід-2009 серед молоді" додатково визначалася "питома вага" внеску молодих авторів у загальну оцінку винаходу (корисної моделі). Переможцем у цій категорії став винахід "Триконтурний турбореактивний двигун" (патент №87173), у розробці якого брали участь три молоді винахідники. Друге місце присуджене комплексу з двох винаходів та двох корисних моделей "Інструменти профілезгинального стану" (патенти №№ 19462, 80925, 21357, 83896), третє місце отримав винахід "Обладнання для виробництва біопалива" (патент № 86523).

Спеціальні відзнаки отримала низка робіт, які мають високу актуальність та соціально-економічну значущість.

Конкурсна комісія висунула на нагородження медаллю ВОІВ за номінацією "Жінки – винахідники" Тетяну Сатаєву, співавтора та співвласника низки патентів, які стосуються діагностики й лікування в умовах курортної зони.
А також прийняла рішення клопотатися про нагородження Грамотою Державного департаменту інтелектуальної власності винахідника з Хмельниччини Аркадія Божка за плідну винахідницьку діяльність та активну участь у конкурсі.

Варто зазначити, що з кожним роком рівень якості конкурсних робіт зростає, а разом з ним – і конкуренція за призові місця. А перед Експертною радою та Конкурсною комісією постає дедалі складніше завдання – визначити найбільш оригінальні, глибокі, нестандартні технічні рішення, які мають великий економічний потенціал і соціальну складову. Приємно, що майже половина переможців конкурсу цього року представляє вищі навчальні заклади. Весь перелік переможців Всеукраїнського конкурсу "Винахід-2009" за категоріями можна знайти ТУТ. Ознайомитися зі стислим змістом робіт-переможців можна ТУТ.

За давньою й доброю традицією нагородження переможців конкурсу приурочене до святкування Міжнародного дня інтелектуальної власності. Урочисте засідання з цього приводу відбудеться 20 квітня 2010 року в Київському міському Будинку вчителя за адресою: вул. Володимирська, 57.

Оргкомітет конкурсу щиро вітає патентовласників та авторські колективи й бажає їм творчої наснаги, натхнення, успіхів у створенні та впровадженні інноваційних розробок!


Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 839 | Теги: изобретения, Госдепартамент, Укрпатент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Апрель 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Про передачу прав на ОПВ
На сайте ФИПС открыта новая рубрика
115 лет назад (1893) в США официально зарегистрирован товарный знак «Кока-Кола»
Відбувся семінар "Авторське право в цифровому середовищі"
Книгоиздателей ставят в безвыгодное положение
Идет подготовка законодательной базы по правам на ИС
Нижегородская область: состоится выставка инновационных проектов

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com