Четверг, 25.04.2024, 00:39
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Апрель » 19 » Проблеми ІВ - не пріоритетні для уряду
Проблеми ІВ - не пріоритетні для уряду
18:48
Вирішення проблем у сфері інтелектуальної власності не є пріоритетними для чинного уряду України. Про це заявив Володимир Полохало, голова комітету ВР з питань науки і освіти, коментуючи проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на цей рік.
Вирішення проблем у сфері інтелектуальної власності не є пріоритетними для чинного уряду України. Про це заявив Володимир Полохало, голова комітету ВР з питань науки і освіти, коментуючи проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на цей рік.
Підготовлений Кабінетом міністрів документ не містить жодних напрацювань комітету з питань науки і освіти, сказав В. Полохало під час круглого столу в п'ятницю, 16 квітня.
Уряд ухвалив проект програми 14 квітня, а наступного дня Верховна Рада схвалила його у першому читанні. Розвитку системи управління інтелектуальною власністю в документі присвячено лише два пункти: приведення вітчизняних законів у відповідність із законодавством ЄС; план організаційних заходів для реєстрації нових технологій і сприяння їх подальшій комерціалізації, введенню в господарський обіг."Уряд сьогодні не ставить пріоритетом проблем інтелектуальної власності. Без цього не може бути інноваційної економіки", - дійшов висновку член опозиційної фракції БЮТ.
Під час круглого столу в прес-центрі ЛігаБізнесІнформ, Володимир Полохало розкритикував роботу Державного департаменту інтелектуальної власності, посилаючись на матеріали двох „Білих книг”, виданих парламентським видавництвом у 2008 році.
Депутат також згадав березневий звіт Світового економічного форуму, згідно з яким Україна пасе задніх в питаннях охорони прав інтелектуальної власності (108 місце з-поміж 133 країн, представлених у рейтингу) і лютневі рекомендації Міжнародної асоціації інтелектуальної власності (
IIPA), у яких об'єднання американських компаній-правовласників пропонує уряду США залишити Україну у списку країн, що підлягають нагляду (Watch List) на предмет боротьби з масовими порушеннями авторських і суміжних прав.

Патенти і свідоцтва – тільки за згоди УЄФА
На думку Володимира Полохала, за такої ситуації в царині інтелектуальній власності Україні загрожує поновлення економічних санкцій з боку США і навіть позбавлення права приймати чемпіонат Європи з футболу в 2012 році.
Присутній на круглому столі заступник голови ДДІВ Володимир Дмитришин запевнив, що в цьому секторі законодавства впродовж останніх років відбулись позитивні зміни, а ефективність застосування національних законів у жовтні минулого року позитивно оцінила Всесвітня організація інтелектуальної власності.
Щодо підготовки до ЄВРО-2012 чиновник запевнив: інтелектуальна власність – чи не єдина галузь, до якої в керівника УЄФА Мішеля Платіні не виникає жодних питань.
„Жодна заявка, яка викликає хоч найменший сумнів в тому, що можуть бути порушені права УЄФА або її комерційних партнерів, не проходить. Ми по кожному факту направляємо запити до УЄФА і запитуємо, чи не буде порушено її прав реєстрацією цього знака”, - розповів заступник голови ДДІВ.

Кому патент на палицю?
Петро Крайнєв, директор Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності розповів, що сьогодні патенти нерідко використовують як інструмент рейдерства.
Судовий експерт вбачає проблему у виданні охоронних документів на об'єкти інтелектуальної власності без експертизи. Як приклад, П.Крайнєв навів патент на опору для виноградника.
„Палка з двома кінцями, яка відрізняється тим, що один кінець закопується в землю, а за інший кінець тримається виноград.
Було б смішно, якби не так сумно. Володар цього патенту подає на свого конкурента заяву в МВС. МВС порушує кримінальну справу, а підприємця, який виробляє ці дрючки, арештовують і накладають штраф 200 тис. грн.. Починаються судові процеси... Він два роки буде доказувати, що це - звичайна палиця, яка існує тисячі років! І таких патентів в Україні - десятки тисяч”, - сказав Петро Павлович.
На закид судового експерта відреагував заступник директора „Укрпатенту” Лев Глухівський. Він нагадав, що згідно з прийнятою у світі практикою патенти видають двома способами – перевірковим і явковим, без проведення експертизи. В Україні діє змішана система: патенти на винаходи видають тільки після кваліфікаційної експертизи, а патент на корисну модель видається за явковою системою.
„Достатньо вам видати заявку і правильно її оформити – і ми не можемо не видати патент. Тому якщо пан Крайнєв хоче ще раз зареєструвати опору для виноградника, то ми видамо ще один патент”, - пообіцяв Лев Йосипович.

Источник: http://www.intelvlas.com.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 537 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Апрель 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Верховна Рада захистила товарні знаки від кіберсквотерів
Підсумки наукової та науково-технічної діяльності за 2007 рік
Харьков может стать специальной экономической зоной
"Інтелектуальна власність", №12
Кемеровская область: планируется развивать инновационную деятельность
Науково-практичний семінар у Донецьку
VII Конкурс русских инноваций

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com