Четверг, 25.04.2024, 10:36
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Февраль » 12 » Промисловий зразок Європейського Союзу
Промисловий зразок Європейського Союзу
17:43
Захист промислового зразка Європейського співтовариства має унітарний характер, тобто однаковий у кожній країні — члені Євросоюзу і надає власнику право вибору між незареєстрованим і зареєстрованим промисловим зразком ЄС. У разі розширення переліку країн-членів ЄС відповідно розширюватиметься і територія захисту промислових зразків ЄС. Офіс Бюро з гармонізації на внутрішньому ринку (ОНІМ) займається тільки питаннями стосовно зареєстрованих промислових зразків ЄС, тому що незареєстрований дизайн не вимагає подання заявки.

Антоніна Пахаренко-Андерсон, патентний повірений України, керуючий партнер патентно-правової фірми «Пахаренко і партнери», м. Київ

У багатьох країнах промисловий зразок може охоронятись як у межах Закону «Про охорону прав на промислові зразки», так і законодавства про авторське право. Промисловий зразок за своєю природою є двоїстим об’єктом: його образотворча сутність є результатом творчої праці дизайнера, а включення в цивільний оборот здійснюється переважно відповідно до патентного права. Для отримання правової охорони на промисловий зразок у країнах Європейського Союзу (далі — ЄС) український заявник може скористатись нормами, встановленими Директивою Європейського Парламенту та Ради ЄС № 98/71/ЄС від 13.10.1998 р. «Про правову охорону промислових зразків» та Регламентом Ради ЄС № 6/2002 від 12.12.2001 р. «Про промислові зразки Спільноти».

Як промисловий зразок може бути зареєстрований зовнішній вигляд виробу або його частини. Директива 98/71 ЄС про правову охорону промислових зразків визначає «промислові зразки» як зовнішній вигляд виробу (у цілому або частково), який визначається, зокрема, характеристиками ліній, контурів, кольорів, форми, текстури та/або матеріалів самого виробу та/або його оздоблення. При цьому під виробом розуміються будь-який предмет, промислового виробництва або ручної роботи, включаючи inter alia деталі, призначені для їхнього монтажу в складному виробі, упаковка, оформлення, графічні символи та типографські шрифти, за винятком комп’ютерних програм. «Складний виріб» означає виріб, що складається з множини компонентів, які можуть бути замінені, що робить можливим розкладання та наступне складання виробу.

Промисловий зразок ЄС повинен бути новим і мати індивідуальний характер. Промисловий зразок, застосований або втілений у виробі, що є компонентом складного виробу, вважається новим та таким, що має індивідуальний характер, якщо компонент, після його включення до складного виробу, залишається видимим під час звичайного використання останнього, а також якщо такі видимі характеристики самі по собі відповідають вимогам новизни та індивідуального характеру. Під «звичайним використанням» слід розуміти використання кінцевим споживачем, що не включає в себе технічне та сервісне обслуговування або ремонт. При цьому промисловий зразок вважається новим, якщо на день подання заявки на реєстрацію або, у разі подання заяви про пріоритет, на дату виникнення права на пріоритет, не було оприлюднено жодного тотожного промислового зразка. Пільговий період для реєстрації використаного на ринку промислового зразка ЄС складає 12 місяців, які передують даті подання заявки на дизайн, не позбавляючи його при цьому новизни. Промислові зразки вважаються тотожними, якщо їхні риси відрізняються лише в незначних деталях. Вважається, що промисловий зразок має індивідуальний характер, у разі, якщо загальне враження, яке він справляє на інформованого користувача, відрізняється від загального враження, яке справляє на зазначеного користувача будь-який інший промисловий зразок, який було оприлюднено до дати подання заявки на реєстрацію або, якщо заявлено пріоритет, до дати виникнення пріоритету.

Згідно із статтею 14 Регламенту Ради ЄС № 6/2002 від 12.12.2001 р. «Про промислові зразки Спільноти» право на промисловий зразок ЄС надається автору зразка або його правонаступникові. Якщо промисловий зразок був розроблений спільно двома або кількома особами, право на промисловий зразок ЄС надається їм спільно. Проте, якщо промисловий зразок розробляється службовцем під час виконання своїх службових обов’язків або на виконання вказівок, виданих його роботодавцем, право на промисловий зразок ЄС надається роботодавцеві, якщо інше не передбачене угодою або не визначене відповідно до національного законодавства.

До промислового зразка ЄС застосовується єдина правова система, яка надає захист на території всього Євросоюзу. Система реєстрації є спрощеною і містить такі моменти:
єдина заявка;
єдина мова при поданні заявки;
єдиний адміністративний центр;
єдине досьє;
єдина оплата;
можливість подання декількох заявок (тобто можливість включення декількох об’єктів дизайну в одну заявку, наприклад, цілого ряду схожих товарів);
можливість тримати дизайн нерозкритим строком до 30-ти місяців з метою уникнення можливої конкуренції;
охорона прав на промисловий зразок ЄС, яка надає власникові цих прав ексклюзивне право запобігати використанню цього дизайну будь-якими третіми особами, які не мають на те відповідного дозволу власника.

Промисловий зразок ЄС (Community Design) надає його власнику єдину правову охорону на території всіх країн ЄС. Сьогодні це 27 країн: Австрія, Бельгія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Іспанія, Ірландія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Об’єднане Королівство, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція, Естонія.

Реєстрація промислового зразка ЄС здійснюється на основі однієї заявки, оформленої однією мовою (іспанською, німецькою, англійською, французькою або італійською), оплаченої єдиної митом і здійснюється у строк від 4 днів до 1,5 місяців (час на реєстрацію залежить від питань, які можуть виникнути у процесі реєстрації).

Заявка на зареєстрований промисловий зразок ЄС подається у Бюро з гармонізації на внутрішньому ринку (товарні знаки і промислові зразки), Аліканте, Іспанія (далі — OHIM). Заявка повинна містити заяву, відомості про заявника, зазначення виробу, щодо якого заявляється промисловий зразок, малюнки або фотографії промислового зразка, а також документ про сплату мита.

Будь-яка фізична або юридична особа (приватна особа або компанія) може подати заявку на реєстрацію промислового зразка незалежно від національності або наявності державної реєстрації. Однак, якщо компанія не зареєстрована в Євросоюзі, то для успішної реєстрації заявку краще подавати через представника. З цього приводу на своєму веб-сайті ОНІМ зазначено, що подати заявку та сплатити мито може і сам заявник, а ось на стадії формальної експертизи бажано спілкуватись з бюро через представників, перелік яких наявний на цьому ж сайті, що дозволить уникнути отримання заперечення за заявкою.

Промисловий зразок може бути представлений на фото або малюнку (кресленні) в одному або декількох видах (не більше семи). Причому немає вимоги про надання зображень всіх сторін тривимірного зразка. Чим менше представлено бокових видів промислового зразка та його характеристик, тим ширший обсяг наданої охорони. Подання зразка на фотографії знижує обсяг охорони, бо відображає не тільки форму промислового зразка, але й інші його характеристики, наприклад, вид матеріалу, структуру поверхні тощо. Промисловий зразок ЄС може бути представлений в кольоровій або чорно-білій гаммі. Охорона зразка, поданого у конкретному кольорі, поширюється тільки на цей колір. Якщо зображення чорно-біле, то охорона поширюється на всі кольори. Заявник може дискламувати другорядні характеристики промислового зразка у словесній формі і шляхом зображення їх на кресленнях пунктирною лінією.

Щодо заявки проводиться формальна експертиза, під час якої встановлюється, чи дотримані формальні вимоги, а також, чи належить заявлене рішення до промислових зразків. Крім того, перевіряється, чи не суперечить даний промисловий зразок громадському порядку та принципам моралі. Експертиза по суті не проводиться. У разі якщо результати експертизи позитивні, промисловий зразок реєструється, а відомості про нього публікуються в електронному Офіційному бюлетені OHIM, який видається кожного робочого дня. Так, за січень цього року на веб-сайті ОНІМ було опубліковано 24 бюлетені.

З 15 листопада 2010 року OHIM при реєстрації промислових зразків ЄС надає сертифікат для зареєстрованих зразків тільки в електронному вигляді. Раніше видавались паперові сертифікати. Цей крок допоможе прискорити процес реєстрації. Зовнішній вигляд електронних сертифікатів буде таким же, як і в паперових, і вони матимуть таке саме юридичне значення. ОНІМ повідомлятиме користувачів, що сертифікат доступний, і користувачі зможуть самі завантажити або роздрукувати копію сертифіката безпосередньо з веб-сайта ОНІМу oami.europa.eu .

Вартість реєстрації і публікації одного дизайну складає € 350 на п’ять років захисту відповідно до Регламенту Ради ЄС № 2246/2002 від 16 грудня 2002 р. про внески, що нараховуються Офісу з гармонізації на внутрішньому ринку у зв’язку з реєстрацією промислових зразків. Система оплати промислового зразка включає систему автоматичного зменшення, яка означає, що при поданні множинної заявки ціна за другий — десятий дизайни буде на 50% нижчою від початкової ціни і на 25% нижчою від початкової ціни за 11-й дизайн і більше.

Реєстрація промислового зразка ЄС чинна протягом 5 років з дати подання заявки і згодом може бути продовжена (поновлена) чотири рази, щоразу на п’ять років. Таким чином, загальний термін дії реєстрації може сягати 25 років. Ціна за перше продовження складає €90, друге — €120, третє — €150 та четверте — €180.

Після опублікування промислового зразка ЄС у бюлетені треті особи можуть оскаржити його реєстрацію на підставі невідповідності умовам охороноздатності. Термін подання протесту не обмежений, мито за апеляційний розгляд одного протесту складає €800.

Законодавство ЄС передбачає певну охорону і для незареєстрованих промислових зразків. Така правова охорона діє протягом трьох років від дати, коли промисловий зразок уперше став загальновідомим у межах Співтовариства. Це було зроблено спеціально для тих промислових зразків, які користуються попитом дуже короткий проміжок часу, бо використовуються у виробах, які швидко морально застарівають і, відповідно, їх комерційне життя досить коротке, а тому проведення будь-яких процедур реєстрації таких промислових зразків недоцільне. З цією метою промисловим зразкам, які стали загальновідомими на території ЄС, надається правова охорона без будь-яких процедур реєстрації одночасно на території всіх країн ЄС.

Промисловий зразок вважається загальновідомим у межах Співтовариства, якщо він був опублікований, виставлений, використаний у торгівлі або іншим способом оприлюднений таким чином, щоб це стало відомим у колах, які спеціалізуються на діяльності в секторі, про який ідеться, і діють у межах Співтовариства. Проте промисловий зразок не вважатиметься загальновідомим лише з тієї причини, що він був оприлюднений третій особі за явних чи неявних умов конфіденційності. Перше розкриття інформації повинно відбутись обов’язково на території ЄС. Отже, важливо пам’ятати, що якщо промисловий зразок був уперше продемонстрований на виставці в Україні (яка сьогодні не є членом ЄС), то без відповідної реєстрації він уже не буде захищатись на території ЄС.

Захист промислового зразка Європейського співтовариства має унітарний характер, тобто однаковий у кожній країні — члені Євросоюзу і надає власнику право вибору між незареєстрованим і зареєстрованим промисловим зразком ЄС. У разі розширення переліку країн-членів ЄС відповідно розширюватиметься і територія захисту промислових зразків ЄС. Офіс Бюро з гармонізації на внутрішньому ринку (ОНІМ) займається тільки питаннями стосовно зареєстрованих промислових зразків ЄС, тому що незареєстрований дизайн не вимагає подання заявки.

Незареєстрований промисловий зразок ЄС наділяє свого власника правом запобігти виключно копіюванню цього дизайну, тобто дає право власнику захистити комерційне використання дизайну, тільки якщо його використання є результатом копіювання. У разі, якщо дизайн був створений самостійно іншим дизайнером (іншими словами, якщо дизайнер зможе довести, що він не знав про існування захищеного дизайну), то це не буде вважатися порушенням.

Щодо вищезазначеного стаття 19 Регламенту Ради ЄС № 6/2002 від 12.12.2001 р. «Про промислові зразки Спільноти» встановлює таке. «1. Зареєстрований промисловий зразок Співтовариства надає суб’єкту прав на нього виключне право на використання його та заборону будь-якій третій стороні використовувати промисловий зразок без його згоди. Вищезазначене використання охоплює, зокрема, виготовлення, пропонування, виставляння на ринок, імпортування, експортування або використання виробу, у якому втілено або до якого застосовано промисловий зразок, або складання такого виробу з такою метою. 2. Незареєстрований промисловий зразок Співтовариства, однак, надає його володільцю право забороняти дії, про які йдеться в частині 1, тільки якщо використання, що оспорюється, є результатом копіювання захищеного промислового зразка. Оспорюване використання не вважається результатом копіювання захищеного промислового зразка, якщо воно є результатом самостійної творчої праці автора, про якого можна розумно міркувати, що він не був знайомий з промисловим зразком, який суб’єкт права зробив загальновідомим. 3. Частина 2 також застосовується до зареєстрованого промислового зразка Співтовариства, що підлягає відкладенню опублікування, доки не будуть зроблені загальновідомими відповідно до статті 50(4)цього регламенту відповідні записи до реєстру та справи».

Критерії для надання охорони як незареєстрованим, так і зареєстрованим зразкам ЄС однакові і прописані вищезазначеним Регламентом. На відміну від зареєстрованого промислового зразка, для захисту незареєстрованого не потрібно подавати заявку для отримання захисту та сплачувати внески. Однак за необхідності надання доказів наявності захисту у незареєстрованого промислового зразка ЄС можуть виникнути серйозні труднощі. Саме тому, наявність реєстрації промислового зразка ЄС наділяє його власника більшими превагами щодо доказової бази у разі можливих порушень.

Источник: http://www.intelvlas.com.ua
Категория: Новости ИС в мире | Просмотров: 1109 | Теги: промышленные образцы |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Февраль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Правительство Армении одобрило проект закона о фирменных наименованиях
НАИРИТ: в библиотеке инновационных проектов более 1000 разработок
Да здравствует "Горбушка"! Кому должна принадлежать интеллектуальная собственность?
В Сан-Франциско проходит крупнейшая выставка высоких технологий Macworld—2008, посвященная платформе Apple Macintosh
В России растёт уровень компьютерного пиратства
Інформаційне повідомлення
Итоги конкурса по отбору центров в поддержку международной технологической кооперации инновационных МСП

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com