Четверг, 25.04.2024, 01:55
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Ноябрь » 3 » Рекомендації творчій спільноті
Рекомендації творчій спільноті
11:32
Днями у Держдепартаменті інтелектуальної власності відбувся "круглий стіл" на тему "Особливості реалізації авторського права у сфері архітектури, дизайну та образотворчого мистецтва".

Учасниками цього заходу були представники керівництва та фахівці Держдепартаменту, а також представники творчої спільноти – члени спілок художників, архітекторів, дизайнерів, представники галерей, виставок, аукціонів та організацій колективного управління (Литвиненко Марина – "Школа фотографії Віктора Марущенка", Вакуленко Юрій – Спілка антикварів України, Хаматов Віктор – Асоціація артгалерей України, Волощук Ігор – Національна спілка художників України, Тартаковський Анатолій – Національна спілка художників України, Колєшко Ксенія – галерея "Триптих", Євсєєнко Володимир – Спілка дизайнерів України, Маріно Ольга – Спілка дизайнерів України, Кондарт Ростислав – Спілка фотохудожників України, Солодко Євген – організація колективного управління Всеукраїнська громадська організація "Всеукраїнське агентство авторських прав", Ганзюк Юрій – організація колективного управління "Всеукраїнське агентство авторських прав", Фадеєв Сергій – голова комісії з авторського права, Спілка архітекторів України, Панасюк Віра – "Пінчук-арт-центр").


Темою для обговорення під час цієї зустрічі стали розроблені фахівцями Держдепартаменту Рекомендації щодо забезпечення правомірності створення й використання творів архітектури та дизайну як об’єктів авторського права та Рекомендації щодо організації збору, розподілу та виплати винагороди за використання права слідування.

– Творча громадськість України активніше обговорює питання, пов’язані з музикою, ніж інші, які стосуються художнього, архітектурного, дизайнерського або образотворчого мистецтва. Існує низка актуальних тем, які потребують обговорення, вирішення, що дозволить узгодити спільні дії, які можуть допомогти авторам у цих сферах отримувати авторську винагороду та захищати власні права, – наголосив заступник голови Держдепартаменту Валентин Чеботарьов.

Він, зокрема, зазначив, що фахівцями Держдепартаменту проведено наукову роботу, детально проаналізовано законодавчу базу, на підставі чого й написано рекомендації з метою надання методичної допомоги організаціям колективного управління, представникам образотворчого мистецтва та творчим спілкам України для організації збору, розподілу та виплати винагороди за право слідування.
Після того, як об’єкти авторського права висловлять думки та пропозиції щодо рекомендацій, їх буде розміщено на веб-порталі Держдепартаменту, – повідомив Валентин Чеботарьов.

Реалізація авторського права у сфері архітектури та дизайну, як зазначалося під час зустрічі, має багато аспектів і може стосуватися, зокрема, садово-паркового, образотворчого, ужиткового мистецтва, тобто знаходитися в площині як авторського права, так і права промислової власності.

Саме тому для авторів (у тому числі й співавторів), їх об’єднань та користувачів творів архітектури та дизайну в Держдепартаменті розроблено проект рекомендацій щодо забезпечення правомірності використання творів архітектури й дизайну.

Олексій Арданов, головний спеціаліст вiддiлy з питань автopcькoгo права і суміжних прав Держдепартаменту, детально розповів про цей документ.

Рекомендації, зокрема, стосуються таких питань:

співвідношення творів дизайну з творами архітектури, картографії, садово-паркового, образотворчого та ужиткового мистецтва, а також з промисловими зразками та знаками для товарів і послуг;
створення творів архітектури та дизайну, особисті немайнові та майнові права автора;
особливості державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твори архітектури та дизайну;
особливості різних способів використання творів архітектури та дизайну;
винагорода за створення й використання творів архітектури та дизайну;
юридична відповідальність за порушення авторського права.

Проект рекомендацій відправлено (02.10.2009) до Національної спілки архітекторів України та Спілки дизайнерів України з проханням їх розглянути та, враховуючи точку зору й професійний досвід фахівців цих спілок, надати пропозиції та зауваження, які в подальшому буде оприлюднено.

Твір дизайну, охоплюючи широке коло явищ, відбиває з найбільшою повнотою всі види результатів дизайнерської діяльності (він може стосуватися архітектури, садово-паркового, образотворчого, ужиткового мистецтва).

Право дизайнера вимагати отримання дозволу на авторську винагороду та її виплати за будь-який спосіб використання твору відкриває широкі можливості для збору авторської винагороди за використання творів дизайну організаціями колективного управління.

Також увага учасників "круглого столу" була зосереджена на питаннях реєстрації авторського права.
– Наразі це важливий аспект – реєстрація авторського права. Можу прогнозувати, що вона стане вагомим критерієм діяльності митців. Так, наприклад, у Сполучених Штатах Америки в судах не розглядають питання, якщо немає державної реєстрації авторського права, – зазначив заступник голови Держдепартаменту. Валентин Чеботарьов наголосив на тому, що зазвичай реєстрація не є обов’язковою, автор стає автором з моменту створення твору.

Питання реєстрації деталізувала начальник відділу підготовки реєстрації авторського права Держдепартаменту Ірина Кузьмова. Вона, зокрема, звернула увагу присутніх на актуальність та користь отримання реєстрації.
– Реєстрацію слід розглядати як один з дієвих механізмів захисту авторського права. А саме як механізм, який допомагає у врегулюванні ринкових відносин у сфері авторського права та в боротьбі з їх неправомірним використанням, – прокоментувала Ірина Кузьмова. Розповідаючи далі, вона підкреслила, що одним з аргументів на користь реєстрації є той факт, що суб’єкт авторського права, здійснивши реєстрацію, здобуває можливість доказу власного авторського права, особливо це стосується не оприлюднених творів.

– Зареєстровані твори зберігаються протягом усієї дії авторського права. У разі необхідності надаються копії свідоцтв компетентним органам, якщо вони звертаються. Дата подання твору на реєстрацію завжди зафіксована. Від Держдепартаменту заявники отримують два документи – рішення й свідоцтво, а в рішенні є та дата, на яку можна посилатися в разі виникнення конфліктних питань, – зазначила Ірина Кузьмова.

Резюмуючи вищесказане, начальник відділу наголосила, що сам факт реєстрації запобігає незаконному використанню твору: „На жаль, є випадки, коли авторський архітектурний проект відхиляється фірмою-заявником, а потім втілюється в життя без авторського відома. Нещодавно до нашого відділу звернулося архітектурне бюро саме з такою проблемою. Вони створили передпроектні пропозиції, подали їх на розгляд до фірми. Однак фірма їм відмовила, а ці передпроектні пропозиції передала іншим людям, які втілювали та будували вкрадений архітектурний твір”.

Також Ірина Кузьмова розповіла про проблемні моменти, які можуть виникати під час реєстрації службових творів. Наприклад, автор працює в організації, створює твір архітектури, ужиткового або образотворчого мистецтва, а потім виникає питання "Кому належить право на цей твір?".
– За Цивільним кодексом України (ст. 429), такий твір належить автору та роботодавцю спільно, якщо інше не передбачене контрактом або угодою між ними. Але, як показує практика, чомусь на підприємствах 90% контрактів чи договорів не містять пунктів про те, кому ж належить авторське право. Не враховуються інтереси ні автора, ні роботодавця, – констатує Ірина Кузьмова.

Отже, свідомість підказує творчим людям, що треба реєструвати авторське право. У свою чергу, керівництво Держдепартаменту активно працює над тим, щоб на веб-порталі був доступ до інформації зареєстрованих творів. Це питання найближчого часу!

Процес подання документів на отримання свідоцтва про реєстрацію авторського права є простим (займає не більше, ніж 2 місяці) та недорогим!

Є актуальним сьогодні й питання права слідування. Під час засідання „круглого столу” була представлена організація колективного управління Всеукраїнська громадська організація „Всеукраїнське агентство авторських прав”. Ця організація проявила ініціативу щодо налагодження в Україні механізму збору винагороди за право слідування шляхом укладання відповідних договорів з художниками, а також двохсторонніх договорів з Національною спілкою художників України та Спілкою дизайнерів України.

Тому Держдепартамент звернувся до цієї організації, надавши рекомендації щодо організації збору, розподілу та виплати винагороди за право слідування.

Зокрема, голова Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнське агентство авторських прав" Юрій Гандзюк розповів про діяльність організації щодо збору й виплати винагороди, одержаної в результаті використання права слідування.


Источник
: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 1287 | Теги: Госдепартамент, Авторское право |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Ноябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Конкурс 2008 среди организаций инновационной инфраструктуры
В Пензенской области пройдет конференция инноваторов
Прошла всеукраинская неделя науки, изобретательства и рационализаторства
В Приморье принят закон об инновационной деятельности
Москва: МП компенсируют затраты на сертификацию по международным стандартам
122 года со дня появления первого автомобиля.
Магнитогорск: власти будут стимулировать инновационный малый бизнес

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com