Пятница, 29.03.2024, 14:05
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Сентябрь » 14 » Робота в секціях
Робота в секціях
20:26
Робота учасників XVIII Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої актуальним питанням інтелектуальної власності, продовжилася в тематичних секціях. Усього в перший день заходу відбулися засідання трьох секцій.

"Розробка стратегії відносно інтелектуальної власності як інструменту інноваційної діяльності для країн з перехідною економікою" – саме таку тему модератори підготували для учасників однієї з секцій. Це питання фахівці з інтелектуальної власності обговорюватимуть наступні три дні. Сауле Тлевлесова, координатор програм відділу для деяких країн в Європі та Азії ВОІВ, представила на розгляд аудиторії презентацію з відповідями на основні питання, які стосуються розробки національної стратегії з питань інтелектуальної власності:
– Коли ми говоримо про стратегію, то маємо на увазі комплекс урядових дій, спрямованих на заохочення й підтримку галузі інтелектуальної власності в країні для стійкого економічного розвитку держави.

Сауле Тлевлесова зазначила, що Україна має потужну законодавчу базу для регулювання питань з інтелектуальної власності, про це свідчать відповідні дослідження експертів ВОІВ. На її думку, така база є цілком задовільною основою для розробки національної стратегії.

На останок Сауле Тлевлесова додала:
– Для того, щоб національна стратегія була дійсно успішною, слід ставити реальну мету та використовувати об’єктивні статистичні дані. Амбітність у цій справі іноді не виправдовується – треба чітко розуміти, що очікується в результаті й наскільки реально досягти бажаного результату за відведений час.
           
Наступний доповідач – Марта Чіковоре, координатор проектів Програми співробітництва з академічними закладами Академії ВОІВ, – запропонувала аудиторії поспілкуватися на тему підготовки спеціалістів і розробки програм у сфері інтелектуальної власності у вишах.
– ВОІВ розробила цілісну систему навчання, якою передбачені аудиторні заняття, дистанційне навчання та літні школи. Має місце в цій системі й низка навчальних програм, з якими може ознайомитися кожен на сайті ВОІВ. Хочу підкреслити, що всі програми наповнюються відповідно до вимог сьогодення та з урахуванням сучасних тенденцій у галузі інтелектуальної власності, в економіці тощо, – зазначила Марта Чіковоре.

Слухачам секції розповіли про деталі навчання, яке пропонує Академія ВОІВ, а також про результати вже проведених навчальних програм і заходи, які планується реалізувати в майбутньому.

Ведучим наступної секції – "Захист прав інтелектуальної власності в судовому порядку" – був заступник голови Вищого господарського суду України Віктор Москаленко. У своєму виступі він зосередився на особливостях судової системи України та можливих шляхах захисту прав інтелектуальної власності. Віктор Москаленко ознайомив слухачів з деякими статистичними даними щодо ведення справ, пов’язаних з питаннями інтелектуальної власності:
– Спостерігається щорічне збільшення кількості справ, розглянутих господарчими судами, пов’язаних саме з питаннями галузі ІВ. За 2010 рік таких справ було 456, і найбільше – в м. Київ. Станом на 1 липня цього року вже маємо 278 позовних заяв. Хочу зазначити, що справи стали більш складними, зокрема, маємо такі, які стосуються охорони лікарських засобів; з-поміж справ є такі, що порушені правовласниками-громадянами інших країн. З’явилися справи, у яких об’єктом інтелектуальної власності є комп’ютерні програми.

Хочу зазначити, що останнім часом ми активно працюємо над розробкою спеціальних рекомендацій щодо ведення судових справ, які стосуються інтелектуальної власності.

Також Віктор Москаленко торкнувся основних проблем судової системи щодо ведення справ, пов’язаних з інтелектуальної власності. Він проаналізував питання розмежування юрисдикцій між господарчим та адміністративним судами, невідповідності між Цивільним кодексом України та іншими законодавчими актами тощо.
           
Про захист прав інтелектуальної власності в Німеччині розповіла Біате Шмідт, президент Федерального патентного суду Федеративної Республіки Німеччина. Вона проаналізувала особливості дворівневої системи судочинства та діяльність Федерального патентного суду Німеччини.

У ході секції учасники розглянули й низку інших питань щодо вдосконалення механізмів захисту прав інтелектуальної власності.

"Пропрієтарні та вільні підходи до використання авторського права та суміжних прав: взаємодія або протистояння" – під такою назвою працювала третя секція.

Олег Гуменюк, начальник відділу Державного департаменту інтелектуальної власності, розпочав виступи темою "Вільне програмне забезпечення: використання в Україні та зарубіжних країнах". Зокрема, він зазначив:
– Вільне програмне забезпечення супроводжується так званими вільними публічними ліцензіями, що укладаються як договір приєднання. Враховуючи відсутність у законодавстві у сфері авторського права норм, які враховують специфіку вільного програмного забезпечення, до врегулювання цього питання на законодавчому рівні ми розробили та розмістили на веб-порталі Державної служби інтелектуальної власності України Рекомендації щодо забезпечення правомірності використання комп’ютерних програм вільного користування. Такі Рекомендації будуть корисним для ознайомлення як розробникам, так і користувачам вільного програмного забезпечення.

Про результати маркетингового дослідження цінності музики для споживачів, які використовують музику як товар у комерційних цілях, розповів Богуслав Плута, директор Організації колективного управління (ОКУ) ZPAV Республіки Польща.
– Важливим є визначення тарифів винагороди за використання авторського права. Я вважаю, що у вирішенні цього питання слід спиратися на економічні дослідження, які дадуть інформацію про реальну цінність музичних творів для користувачів. На жаль, зараз тарифи встановлює держава – на власний розсуд. А тарифи ці мали б бути вищими, адже твори, про які йдеться, варті більшого, аніж за них платять, – розповів Богуслав Плута.

Питання діяльності організацій колективного управління в США висвітлила у своєму виступі Енн Чайтовітц, консультант з юридичних питань Відомства США з патентів і торговельних марок.

Активно обговорювалася учасниками секції тема "Ліцензійний інтернет – єдиний шлях виживання та розвитку української музичної індустрії", з якою виступив Дмитро Прикордонний, директор Коаліції виконавців та продюсерів України.

Ігнат Бережний, директор Асоціації музичної індустрії України, проаналізував тенденції світової музичної індустрії та шляхи подолання явищ, які стримують її розвиток. Як зазначив промовець, зараз в Інтернеті ліцензовано 13 млн пісень та понад 400 сайтів, на яких можна отримати легальний доступ до музики.

Про виклики й сучасні тенденції охорони авторських та суміжних прав в Азербайджанській Республіці розповіла Рахіма Гулієва, докторант Бременського університету, м. Баку.

Проблеми дотримання авторських прав кабельними операторами висвітлив директор ДП "Українське агентство з авторських та суміжних прав" Олег Левченко.

Роботу цієї секції завершила загальна дискусія.

Источник: http://www.sips.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 525 | Теги: ЕПВ, Госслужба, ВОИС, Укрпатент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Сентябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Казахстан будет осуществлять трансферт IT-технологий
Санкт-Петербург: на инновации будет выделен почти миллиард рублей
9% всей выпускаемой в Башкирии продукции является инновацией
Сколько стоит музыка
Інтернет-інтерв'ю з керівником Роспатенту
Посібник "Патентна документація України"
Ноу-хау в России будут охраняться законом

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com