Вторник, 23.04.2024, 22:48
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Октябрь » 22 » Семінар "Послуги цифрової патентної бібліотеки"
Семінар "Послуги цифрової патентної бібліотеки"
21:13
21 жовтня 2011 року Державна служба інтелектуальної власності України (Державна служба) спільно з Державним підприємством "Український інститут промислової власності" (Інститут) провели семінар "Послуги цифрової патентної бібліотеки". 

Семінар зібрав широке коло учасників з Києва, Житомира, Полтави, Дніпропетровська, Черкаської області. Серед них – патентні повірені, представники наукових, медичних, та освітніх закладів, бібліотекарі, фармацевти, спеціалісти з інтелектуальної власності, юристи, фахівці державної системи правової охорони інтелектуальної власності.

У ході заходу було обговорено актуальні питання створення першої стадії Цифрової патентної бібліотеки (ЦПБ), яка передана у дослідну експлуатацію з 20 жовтня 2011 року. Зокрема, фахівці детально охарактеризували інформаційні ресурси ЦПБ, її фонди, сервіси тощо.

Створення в Україні ЦПБ надасть можливість віддаленим користувачам здійснювати оперативний доступ до електронних патентно-інформаційних ресурсів (фондів) та інших електронних джерел для отримання достовірних відомостей стосовно винаходів, корисних моделей, промислових зразків, а також відомостей, необхідних для набуття, охорони та захисту прав на відповідні об'єкти права інтелектуальної власності.

- Вітаю вас зі створенням першої стадії ЦПБ державної системи правової охорони інтелектуальної власності та з її презентацією! – звернувся до учасників семінару заступник голови Державної служби інтелектуальної власності України Володимир Дмитришин, розпочинаючи захід. – Інформаційне забезпечення є однією з важливих складових прогресу як такого, а в роботі патентної системи й поготів. З одного боку – ми повинні удосконалювати інформаційне забезпечення роботи експертів, з іншого – забезпечити інформацією споживачів, які створюють об’єкти права інтелектуальної власності. Необхідно розширювати можливості проведення патентного пошуку та доступу користувачів до наявних інформаційних ресурсів.

Як зазначив Володимир Дмитришин, перед державною системою правової охорони інтелектуальної власності, враховуючи сучасні тенденції, стояло завдання переводити всі інформаційні фонди в електронну форму. І після детальних обговорень було ухвалено рішення про створення відомчої цифрової патентної бібліотеки.

З детальною доповіддю про створення ЦПБ, організацію її інформаційних ресурсів, фондів та каталогів виступив заступник директора з наукової роботи Інституту Петро Іваненко.
- ЦПБ можна розглядати як організовану спеціалізовану колекцію інформації щодо патентів на об’єкти права інтелектуальної власності. Вона сконцентрована, насамперед, на об’єктах патентного права, а саме: винаходах, корисних моделях та промислових зразках. ЦПБ створюється для того, щоб інформація про винаходи, корисні моделі та промислові зразки зберігалася у формі електронних документів (текстів, зображень, символів, графіки тощо) і стала чітко визначеною, структурованою та оперативно доступною для віддалених користувачів у зручному для них вигляді.

Засновниками відомчої ЦПБ (наказ Державного департаменту інтелектуальної власності від 11.11.2008 р. №249 «Про створення цифрової патентної бібліотеки») стали Міністерство освіти і науки України, Державний департамент інтелектуальної власності та Інститут, які організаційно входять до складу державної системи правової охорони інтелектуальної власності, - зазначив Петро Іваненко.

У презентації Олексія Дробязко, головного спеціаліста відділу системного аналізу та інформаційних технологій Інституту, аудиторії були наочно представлені створені інформаційні фонди та сервіси першої стадії ЦПБ.

Подальший розвиток цифрової патентної бібліотеки, розширення її інформаційного наповнення та сервісів проаналізував начальник відділення комп`ютеризації та інформаційних технологій Микола Монастирецький, який, зокрема зазначив:
- Дослідна експлуатація першої стадії ЦПБ продовжуватиметься до кінця грудня цього року. У цей період буде надано доступ користувачам до фондів і сервісів ЦПБ через мережу Інтернет. Наступного року ми плануємо передати ЦПБ у промислову експлуатацію.

За словами Миколи Монастирецького, подальший розвиток ЦПБ буде йти за такими двома основними напрямами: перший – розширення інформаційного наповнення ЦПБ за рахунок формування в Інституті нових патентно-інформаційних ресурсів та фондів і залучення довідкових інформаційних ресурсів, які відповідають тематиці ЦПБ; другий - створення системи інформаційних послуг і забезпечення функціональності ЦПБ для їх реалізації. Доповідач продемонстрував аудиторії інфраструктуру ЦПБ, за якою вона створювалася й розвиватиметься в подальшому.

Петро Іваненко підбив підсумки роботи семінару:
– ЦПБ має стати одним із ефективних засобів підтримки наукових досліджень та активізації винахідництва в Україні. Її функціонування забезпечить якісно новий рівень задоволення інформаційних потреб винахідників та науковців завдяки використанню новітніх бібліотечно-інформаційних технологій (кількість доступних інформаційних джерел, ступінь їх ре¬левантності, актуальність, повнота й оперативність отримання інфор¬мації).

Звісно, для повного впровадження цього проекту потрібно вирішити ще низку організаційних, кадрових та правових питань. Заклад експертизи дуже зацікавлений в ефективному функціонування ЦПБ, так як це сприятиме підвищенню продуктивності роботи експертів: існує безпосередній зв'язок – чим якісніше оформляється заявка, тим простіше експертизі здійснювати її розгляд, і при цьому поліпшується якість роботи експертів, – підкреслив Петро Іваненко.

Источник: http://www.sips.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 557 | Теги: Госслужба, Укрпатент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Октябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Тюменская область: инновациями будут торговать на электронной площадке
Семинар для инновационных центров
Симпозиум, посвященный разработке государственной политики на основе патентных ландшафтов в науках о жизни
Санкт-Петербург: малый бизнес просит $500 тыс. на техзоны
Міжнародна виставка винаходів
72% українців використовують неліцензійні програми Microsoft
Тюменский технопарк будет поддерживать инновации

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com