Четверг, 28.03.2024, 15:12
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Июнь » 4 » Семінари Львів-Одеса
Семінари Львів-Одеса
21:13
У рамках реалізації Програми співробітництва щодо Договору про патентну кооперацію (РСТ) між Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) та ДП "Український інститут промислової власності" Держдепартамент інтелектуальної власності спільно з ВОІВ провели регіональні семінари на тему: "Договір про патентну кооперацію. Актуальні питання".

У них взяли участь експерти ВОІВ - старший юридичний радник відділу для деяких країн в Європи та Азії Сергій Зотін та представник відділу міжнародного співробітництва в рамках РСТ Михайло Гавріков, а також представники державної системи правової охорони інтелектуальної власності, вищих навчальних закладів, професійних асоціацій, науково-дослідних інститутів, юридичних фірм та патентні повірені.

18 травня 2010 року захід відбувся в м.Одеса, 20 травня 2010 року - в м.Львів.

Учасники поділилися власними враженнями від семінарів.

1. Анатолій ФЕДОРОВ, адвокат, арбітражний керуючий (Корпорація "Перша Консалтингова Група"), м.Одеса.
Договір про патентну кооперацію (РСТ) та інструкція до нього – досить складні документи. При цьому коментарів до них в Україні ще не видавалося, та й національна судова практика теж оминає питання застосування цих документів. Тому проведення таких семінарів украй необхідне. До того ж можливість поспілкуватися зі співробітниками ВОІВ випадає не так часто. А питань на практиці виникає досить багато – і не тільки суто «технічних», які стосуються подання міжнародних заявок.
Як на мене, украй конструктивним та важливим саме для юристів-практиків у сфері захисту прав на об’єкти промислової власності стало обговорення питання щодо моменту виникнення та сфери дії тимчасової правової охорони на винаходи.
Особливо хотів би відзначити працівника відділу міжнародного співробітництва в рамках РСТ Михайла Гаврікова, дуже вдячний йому за яскравий та ґрунтовний виступ.

2. Валерій Черкашин, юридична і патентна фірма «Черкашин і партнери» (управляючий партнер), м.Львів
Дуже важливий, на мою думку, саме правильний вибір місця проведення таких семінарів. Оскільки залежно від промислового потенціалу регіону, від рівня обізнаності його мешканців у сфері інтелектуальної власності залежить потреба в проведенні заходів такого масштабу. Можу назвати Дніпропетровський, Донецький, Одеський, Львівський, адже це великі промислові центри. Промисловість і сфера інтелектуальної та інноваційної діяльності тісно пов’язані. Щодо ж до цільової аудиторії, то такі семінари доцільно проводити серед фахівців потужних науково-виробничих баз і центрів, які дають серйозні творчі результати, – вони потребують більше знань у цій галузі. Хочу наголосити, що семінар відбувся на високому рівні, можливість отримати знання такого напряму багато коштує.

3. Світлана Ротнер, патентний повірений України, реєстр. № 361, м.Одеса
Було дуже приємно опинитися в колі однодумців, поділитися накопиченими професійними проблемами, вислухати думки інших. Хочеться відзначити чудову роботу доповідачів з підготовки й надання конкретної, добре структурованої та ілюстрованої інформації. Особисто для мене корисною виявилася інформація про роботу порталу Patentscope: було продемонстровано пошукові можливості ресурсу й на прикладі показано, як здійснювати пошук у системі для отримання відомостей про заявки за конкретними тематичними запитами, щоб з'ясувати, хто є найбільш близьким конкурентом для заявника. Також було запропоновано практичні рекомендації щодо заповнення нового бланка заявки PCT й показано приклад заповнення такої заявки на порталі Patentscope. Дуже доречною стала інформація стосовно структури звітів про міжнародний пошук, на прикладі було показано зміст письмового повідомлення Міжнародного пошукового органу з оцінкою патентоспроможності заявленого винаходу. Така можливість дозволить заявнику оцінити вірогідність отримання патенту в країнах, які його цікавлять.
Семінар не лише допоміг систематизувати знання, отримані самостійно в процесі практики, але й показав напрями, у яких мені потрібно розвиватися. У нагоді стала інформація про програму дистанційного навчання на сайті ВОІВ у російськомовному варіанті: за допомогою он-лайн курсів можна отримати знання у сфері інтелектуальної власності безкоштовно.
Хотілося б додатково взяти участь у семінарі, під час якого обговорюватимуться особливості міжнародної подачі заявок на торговельні марки. А також особисто в мене викликає багато запитань проблема інформаційного вакууму щодо україномовної та російськомовної літератури з питань інтелектуальної власності.

4. Володимир Дугинець, заступник директора Західного регіонального центру інноваційного розвитку, м.Львів
Вважаю, що брати участь у семінарах, які висвітлюють питання щодо Договору про патенту кооперацію, подання міжнародних заявок, його особливостей в Україні тощо повинні передусім підприємці, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю й мають бізнес за кордоном. Саме вони сприяють залученню інвестицій, забезпечують підвищення потенціалу вітчизняного експорту продукції, яка виробляється на підприємствах різноманітних галузей національної економіки.
Такі знання слід постійно розширювати, адже часом дуже бракує інформації. Можу сказати, що необхідно проводити навчальні семінари з таких питань у прикордонних містах, адже мова йде про міжнародну співпрацю. Узагалі семінар справив на мене позитивне враження. І очевидно, що такі заходи в Україні мають перспективу, а головне – у них зацікавлені як слухачі, так і держава.

5. Наталія Єрмак, патентний повірений України, реєстр. № 306, м.Одеса
Хочу відзначити чітку організацію семінару, дуже компетентний склад доповідачів. Особливо мене зацікавила доповідь про міжнародний пошук, міжнародну попередню експертизу та інформаційні ресурси РСТ (доповідач – Михайло Гавріков, працівник відділу міжнародного співробітництва в рамках РСТ (ВОІВ)).
Узагалі-то, не думаю, що багато хто з присутніх на семінарі – а це практично всі патентні повірені України в Одеському регіоні, юристи та патентознавці підприємств – подавали заявки за системою РСТ. Тому такий майстер-клас (а це дійсно було так: докладно розглядалися питання патентування за названою системою, особливості, нюанси, на які особливо слід звертати увагу) дозволить більш широко користуватися системою РСТ навіть тим фахівцям, які донині подавали заявки переважно за національною процедурою.
Що ж до питання інформаційних ресурсів РСТ, то особисто для мене розкриття можливостей пошукової системи Patentscope дозволить більш широко використовувати її ресурси, зважаючи на те, що можна отримати у вільному доступі англійською мовою інформацію про найважливіші розробки у світі.
Особливо хочеться відзначити, що дуже важливо проводити заходи такого рівня саме в регіонах. Багато семінарів, круглих столів відбувається в Києві, це зрозуміло. Але не завжди фахівці з регіонів мають можливість приїхати до столиці, щоб підвищити свій професійний рівень.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 833 | Теги: Госдепартамент, ВОИС, РСТ |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Июнь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Семинар «Трансфер технологий как элемент национальной инновационной деятельности»
"Промислова власність", №18
Прошла всеукраинская неделя науки, изобретательства и рационализаторства
Общее собрание членов РАО
Международный салон изобретений и новой техники
Липецк: 15 инновационных школ получили по миллиону
Патент в России меньше чем патент

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com