Пятница, 19.04.2024, 15:36
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Июль » 5 » Українсько-китайське співробітництво у сфері правової охорони авторського права та суміжних прав вийшло на новий рівень
Українсько-китайське співробітництво у сфері правової охорони авторського права та суміжних прав вийшло на новий рівень
17:09
4 липня 2011 року в приміщенні Державної служби інтелектуальної власності України (Державна служба) відбулася перша офіційна зустріч представників вітчизняної сфери захисту авторських прав з колегами з Китайської Народної Республіки (КНР).

З української сторони в заході взяли участь заступник голови Державної служби Олексій Янов, начальник відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Олена Щербакова, заступник начальника відділу з питань авторського права та суміжних прав Олег Гуменюк і директор Державного підприємства «Українське агентство з авторських та суміжних прав» (ДП УААСП) Олег Левченко. КНР представляли віце-міністр Головного управління в справах преси та видання (Головне управління) Ян Хіахонг, дипломат, радник у справах культури посольства КНР в Україні Чжао Сяоюе, заступник директора департаменту міжнародного обміну та співробітництва Головного управління Чен Їнгмінг, генеральний директор департаменту авторського права Головного управління Вонг Зіквіанг, генеральний директор департаменту друку та дистрибуції Головного управління Вонг Янбін, а також виконавчий генеральний директор Китайської спілки колективного управління авторськими правами на літературні твори Чжан Хунбо.

Зустріч відбулася в рамках українсько-китайських відносин, які значно активізувалися після нещодавнього державного візиту президента КНР Ху Дзіньтао в Україну.

Після взаємних привітань Ян Хіаохонг висловив надію на подальшу плідну співпрацю з українською стороною. Він коротко охарактеризував стан захисту інтелектуальної власності в Китаї та в загальних рисах представив державну систему захисту авторських прав. Чжао Сяоюе підкреслив значення міжнародного співробітництва в цій галузі. На його думку, у міжнародних відносинах щодо правової охорони інтелектуальної власності сьогодні існує багато проблем. Однією з найактуальніших дипломат назвав боротьбу з піратством. «Ми б хотіли врегулювати відносини в цьому напрямі між нашими державами. Хотіли б дізнатися більше про захист авторського права та суміжних прав в Україні, обмінятися думками з українськими колегами щодо подальшого співробітництва», – зазначив Ян Хіахонг.

Олексій Янов у свою чергу розповів представникам КНР про структуру державної системи правової охорони інтелектуальної власності та національне законодавство у сфері охорони й захисту авторського права та суміжних прав в Україні. Зокрема, він повідомив, що з 1993 року діє Закон «Про авторське право і суміжні права», окремі відповідні норми передбачені в інших законодавчих актах. Закон передбачає охорону особистих авторських немайнових і майнових прав, пов’язаних із створенням та використанням творів науки, літератури й мистецтва, і прав виконавців, виробників фонограм, відеограм та організацій мовлення.

«Чинне українське законодавство відповідає основним міжнародним вимогам у цій сфері, у тому числі зазначеним в Угоді про торгівельні аспекти прав інтелектуальної власності Світової організації торгівлі. Наразі Україна є учасницею шести міжнародних договорів у сфері авторського права та суміжних прав», – повідомив гостям Олексій Янов. Він представив китайським колегам директора ДП УААСП – організації колективного управління, яка має міжнародне визнання, є постійним повноважним членом Міжнародної конфедерації авторських та композиторських товариств (CISAC), – Олега Левченка й підкреслив, що в рамках співпраці з членами CISAC ДП УААСП уклало договори з організаціями колективного управління авторськими правами іноземних держав, у тому числі й Китаю.

Олексій Янов зазначив, що договір про взаємне представництво інтересів з Музичним авторським товариством Китаю (MCSC) діє з 2003 року. Він зауважив, що проблема піратства існує також і в Україні, але державні контролюючі органи, у тому числі відповідні підрозділи Міністерства внутрішніх справ України, останнім часом наполегливо й успішно працюють над її подоланням. «Ще кілька років тому Україна посідала одне з перших місць у світі за рівнем піратства. Сьогодні ж за цим показником вона вийшла на рівень решти європейських країн», – додала Олена Щербакова.

Під час зустрічі відбулася змістовна бесіда сторін, у ході якої представники КНР з’ясували для себе низку найважливіших питань. Так вони поцікавилися, які саме структури та відомства здійснюють контроль за дотриманням авторського права та суміжних прав в Україні, які з них є державними, а які приватними, які правові санкції застосовуються до порушників, тощо. На всі без винятку запитання гості отримали вичерпні кваліфіковані відповіді.

Окремо учасники зустрічі обговорили проблему порушення авторського права в мережі Інтернет. Китайські колеги згадали спеціальний закон, який регулює діяльність Інтернет-видань у КНР. Таке повідомлення зацікавило українську сторону. Учасники заходу домовилися найближчим часом обмінятися більш детальною інформацією з цього приводу.

На завершення зустрічі Ян Хіаохонг висловив подяку українським посадовцям, а Олексій Янов резюмував, що проведення таких заходів, обмін досвідом між державними органами та організаціями колективного управління є корисними для обох сторін і мають важливе значення в контексті міжнародного співробітництва з питань правової охорони інтелектуальної власності.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 454 | Теги: Госслужба, Укрпатент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Июль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Британских пользователей грозят отключать от интернета за пиратство
Конкурс инновационных проектов с призом 2 500 000 рублей
Україна і Китай мають намір тісно співпрацювати у питанні захисту прав інтелектуальної власності
Информационный семинар для российских экспертов и экспертов стран ЕС
Состоялось очередное заседание Общественного совета при Госинвестиций
Делегация РАО на МИДЕМ-2008
Международный Салон изобретений «Конкурс Лепин»

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com