Четверг, 28.03.2024, 21:38
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Июль » 23 » "Урядовий кур’єр" про інтелектуальну власність
"Урядовий кур’єр" про інтелектуальну власність
13:53
Всесвітня організація інтелектуальної власності внесла Україну в список країн, які активно борються  з порушеннями прав у цій сфері

Згідно з висновком Всесвітньої організації інтелектуальної власності, в Україні поліпшився захист інтелектуальних прав. Ця організація перемістила Україну - разом з Чехією, Францією та Канадою - до списку країн, які активно борються з порушеннями прав інтелектуальної власності. "ВОІВ та Державний департамент інтелектуальної власності почали співпрацю з розробки національної стратегії використання і захисту прав інтелектуальної власності, яка відповідає потребам країн з перехідною економікою і допоможе Україні просувати бізнес на міжнародній арені", - повідомив директор департаменту зі співробітництва з країнами Європи та Азії ВОІВ Міхаль Свантнер.

Нагадаємо, що ВОІВ та український уряд 30 червня цього року підписали Програму співробітництва в рамках офіційного візиту в Україну генерального директора Всесвітньої організації інтелектуальної власності доктора Френсіса Гаррі.
Угода про співробітництво між КМУ і ВОІВ, яка діє з 2002 року, мала переважно декларативний характер. Тому було підписано Програму співробітництва між Кабміном України і Всесвітньою організацією інтелектуальної власності на 2010-2012 роки, в якій будуть чітко визначені напрями співраці.

Міжнародні експерти відзначають, що українська нормативно-правова база у сфері правової охорони інтелектуальної власності в цілому відповідає міжнародним нормам. В Україні сформовано інфраструктуру для забезпечення реалізації державної політики у цій сфері, але вдосконалення потребує система правозастосування (механізми реалізації правових норм щодо забезпечення ефективного захисту прав інтелектуальної власності).

До Патентного суду
За даними Державного департаменту інтелектуальної власності, в Україні щорічно зростає кількість заявок на реєстрацію об'єктів інтелектуальної власності. В середньому за рік надходить близько 35 тис. заявок (з них близько 15% від іноземних заявників), та видається понад 25 тис. охоронних документів. Істотно скорочені строки розгляду заявок на винаходи, корисні моделі, торговельні марки. В сфері авторського права та суміжних прав здійснено майже 27 тис. реєстрацій прав автора на твір, запроваджено моніторинг телерадіоканалів, посилено контроль державний та з боку суб'єктів господарювання за використанням об'єктів авторського права і суміжних прав.
Разом з тим, спеціалісти наголошують на необхідності створення в Україні спеціалізованого Патентного суду, де працювали б судді, що мають відповідну підготовку. За оцінкою голови Державного департаменту інтелектуальної власності Миколи Паладія, в Україні в судах різної юрисдикції працює близько 9 тис. суддів, які розглядають спори з різних питань. Щорічно розглядається близько 2 тис. спорів, пов'язаних з порушеннями прав інтелектуальної власності. Ефективне вирішення таких спорів потребує, щоб судді володіли знаннями в сфері інтелектуальної власності і водночас знаннями в інших сферах, найчастіше - технічній. Саме тому потрібно створити спеціалізований Патентний суд (суд з питань інтелектуальної власності).
"Наше патентне законодавство за багатьма параметрами випереджає російське, тому що відпрацьовано разом з європейськими експертами, тоді як Росія має власну позицію щодо європейського законодавства", - пояснює Микола Паладій. В той же час найкраще законодавство у сфері інтелектуальної власності і практика правозастосування існують у Великобританії, де більше 100 років фунціонують Патентний суд і відповідна інфраструктура. Правовідносини у сфері інтелектуальної власності в Україні регулюють 10 спеціальних законів і 23 міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Норми цих міжнародних договорів є частиною національного законодавства.

Паразитичний маркетинг
Згідно з результатами першого в Україні дослідження ринку захисту прав інтелектуальної власності, яке провела дослідницька компанія ІnMіnd цього року, за три останніх роки 82% компаній зіштовхнулися із суперечками за свої права на інтелектуальну власність. У рамках дослідження були опитані представники компаній, що працюють у таких галузях: алкогольні та безалкогольні напої, продукти харчування, легка промисловість, побутова і агрохімія, фармацевтика. За даними дослідження, серед найбільш поширених порушень прав інтелектуальної власності - незаконне використання торговельних марок (із цим зіштовхувалися 50% опитаних компаній), незаконне використання промислових зразків (33% компаній) і торгівля контрафактними товарами (23%). Юристи висловлюють припущення, що, враховуючи існуючу кількість суперечок, компанії втрачають сотні мільйонів доларів щорічно.
З одного боку, інтелектуальна власність є інструментом, завдяки якому знання можна перетворити на комерційні активи, з другого - важливо створити ринковий порядок шляхом поваги до іміджу і репутації правовласників.
Відомо, що Комітет УЄФА вже зареєстрував в Україні офіційні торговельні марки УЄФА, які заборонено тиражувати у будь-який спосіб.
Використовувати їх на продукції, в рекламних та маркетингових цілях дозволено тільки комерційним партнерам та офіційним спонсорам УЄФА, які визначаються на основі окремих угод.
"Новий стратегічний орієнтир нашої організації спрямований на ефективне вирішення значних та численних викликів, які постали перед міжнародною спільнотою у сфері інтелектуальної власності, - констатує Френсіс Гаррі. - Наприклад, розвиток та поширення цифрових технологій є нині найбільшою проблемою для захисту авторського права.
Разом з підвищенням рівня піратства в мережі Інтернет перед нами постає фундаментальне питання - яким чином фінансувати розвиток культури у ХХІ столітті? Як ми збираємося створювати об'єкти авторського права, якщо відмінності між якістю оригіналу й копії немає, а засоби відтворення та розповсюдження доступні для всіх за незначну ціну?" - підкреслює він.
Серед рецептів міжнародних експертів - відповідальність провайдерів Інтернету та ... наступ на споживача (практикується у Франції та Великобританії). Громадянина, який тричі порушив законодавство з інтелектуальної власності, відключають від Інтернету. Може, це успішний підхід. Треба почекати і зрозуміти.

Источник: http://www.ukurier.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 1195 | Теги: Госдепартамент, ВОИС, Укрпатент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Июль 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
В Харьковской области будет создана промышленная зона
Интернет-интервью "Государственное регулирование охраны объектов интеллектуальной собственности"
Сообщение Информационного совета Федеральной службы по интеллектуальной собственности, патентам и товарным знакам
Казахстан будет осуществлять трансферт IT-технологий
Четвертую часть ГК хотят отложить на год
Нова інформаційно-довідкова система
Инновационная экономика: Вспомним советские НИИ

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com