Четверг, 25.04.2024, 13:37
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Февраль » 6 » Винаходи природи: 10 матеріалів, скопійованих людьми
Винаходи природи: 10 матеріалів, скопійованих людьми
18:08

Будівлі, зведені за прикладом термітників або ж системи транспортування, в яких використовується слиз – людина взяла чимало прикладів зі свого живого оточення. Біолог Том МакДжі, представляє десятку матеріалів, скопійованих винахідниками в матінки-природи.
Природі відомо все, вона мудра, раціональна та винахідлива. Ось чому науковці та інженери з усього світу намагаються відтворити її дивовижі в своїх лабораторіях, пише Discovery News.
"Біомімікрія - це свідоме наслідування мудрості природи. Це погляд на природу задля розуміння схем, як це працює, чому воно працює", - каже експерт Інституту біомімікрії , старший біолог Том МакДжі.

Біомедичний пластик, що імітує морський огірок
Імплантація електродів у мозок здатна зарадити багатьом неврологічним проблемам. Однак, позитивний ефект від такого лікування знижується через використання твердого пластику.
У 2008-му році вчений з Західного резервного університету Кейза знайшов рішення цієї проблеми у шкірці тварини, що зветься голонтурія, або морський огірок.
Науковці створили новий матеріал з тонких волокон целюлози в полімерній матриці: під дією води він стає м'яким, а без неї - жорстким.

Пакувальні матеріали на основі грибів
Міцне пакування, яке здатне до біорозкладання, виробляє компанія Ecovative Design. За основу для нього були взяті міцеліальні гриби.
У процесі свого "травлення" вони здатні переробляти сільськогосподарські відходи на міцну речовину - хітин. На думку МакДжі, цей процес в подальшому можна було б застосувати для виробництва широкого спектру продуктів, зокрема, меблів та комп'ютерних корпусів.

Пристрої, що беруть приклад із вірусів
Здатність вірусів до самовідтворення наштовхнула вчених на думку, що, за допомогою генної інженерії, вони могли б створювати функціональні пристрої.
Так у 2009-му році команда науковців досягла того, аби нешкідливий тип вірусу трансформувався в батарею.
"Найкрутіше те, що це (відбувається) на нанорівні. Вони виростили транзистори, батареї", - каже МакДжі.

Фільтри з лісовими комахами
Процес розкладання, що відбувається в лісовій підстилці та на берегах річок, надихнув австралійську компанію Biolytix на розробку системи очищення стічних вод, у якій задіяні живі організми, зокрема, черв'яки та жуки.
Цей живий "гумус" дозволяє системі працювати ефективніше за звичайний септик, не потребуючи хімікатів.

Модульні структури, що імітують клітини людського організму
Взявши за приклад те, як із клітин формується тканина організму, австрійський архітектор Томас Херциг розробив модульні "клітини", що виготовляються з ПВХ або термопластичного поліуретану.
"Ви можете складати їх разом та виготовляти що вам заманеться. Ця технологія є прикладом ефемерної архітектури, створюючи прості у побудові, високо адаптивні структури із низькими енергозатратами", - пояснює МакДжі.
Кожна з цих надувних пневмоклітин є герметичною та вогнетривкою, зберігає форму та блокує сонячну радіацію. Якщо одна з клітин пошкоджується, решта  продовжать підтримувати всю структуру.

Цемент за прикладом коралових рифів
Магнієві та кальцієві ультраструктури коралів надихнули корпорацію Calera на розробку процесу перетворення діоксиду вуглецю на "зелений цемент".
Використовуючи відходи, ця технологія відбирає CO2 замість того, аби продукувати його.

"Зелений пластик"
"Коли ми замислюємося про забруднення CO2, то розглядаємо це як велику кількість відходів, чималу проблему. Рослини ж бачать з цього велику користь", - зазначає біолог.

Компанія
Novomer, що виробляє "зелений пластик" розглядає діоксид вуглецю як ресурс. Поєднуючи CO2 від вироблення етанолу та нафтохімічний матеріал з каталізатором, фахівці одержують полімер.

"Гнучкий" полімер за прикладом хижої рослини
Хижа рослини, що має назву венерина мухоловка, живиться комахами. Її листочки вкриті дрібними волосинками, реагують на доторк здобичі. Одержавши такий сигнал, листки змінюють свою увігнуту форму на опуклу, утворюючи міцну пастку для жертви.
Цю ідею використали вчені з Університету Масачусетса, створивши новітнє полімерне покриття. Вкрите маленькими лінзами, воно так само може змінювати свою форму.

"Мокрий клей", як у молюсків
Міркуючи над створенням клею для мокрих поверхонь, професор органічної хімії Каліфорнійського університету Герберт Вейт звернув увагу на морські організми.
Молюскам вдається утримуватися на одному місці за допомогою біссуса, білкових ниток, здатних міцно приклеюватися до воску, скла, кістки та металу.
Робота Вейта з розробки аналогічних білків дала початок багатьом іншим дослідженням та сприяла створенню технології PureBond, що застосовується в деревній промисловості та не потребує використання формальдегідів.

Антибактеріальна поверхня за прикладом акулячої шкіри
Акулам, які не є наймоторнішими морськими тваринами, усе ж вдається "не чіпляти" на себе бактерії. Річ в унікальному малюнку їхньої шкіри, утвореному плакоїдними лусочками, і ця властивість може бути успішно застосована в медицині.


Источник:
http://serial.co.ua

Категория: Интересные новости | Просмотров: 616 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Февраль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
По цифровым пиратам ударят законом
Форум «Интеллектуальная собственность России»
IX Форум «Высокие технологии XXI века»
Выставка-конгресс «Высокие технологии. Инновации. Инвестиции»
Реєстрація прав на ОПВ у лютому
Семінар з питань посилення судового захисту прав ІВ
Міжнародна виставка винаходів

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com