Вторник, 16.04.2024, 06:04
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Февраль » 24 » Виробимо план дій разом
Виробимо план дій разом
15:10
Сьогодні завершив роботу Міжрегіональний семінар з економічних аспектів інтелектуальної власності в країнах з перехідною економікою, організований Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) спільно з Державною службою інтелектуальної власності України та Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

Модератором заходу, який проходив у межах XVIІ Міжнародної науково-практичної конференції "Актуальні проблеми інтелектуальної власності", був Міхаль Свантнер, керівник відділу співробітництва з деякими країнами Європи та Азії ВОІВ.

Семінар мав на меті підготувати рекомендації для керівництва країн з перехідною економікою щодо створення стратегії у сфері інтелектуальної власності, а також її узгодження з урядовою стратегією в галузі економіки та культури з точки зору творчості та інновацій.

Семінар розпочався засіданням круглого столу, кожен з учасників узяв участь у загальній дискусії та висловив власні думки щодо вироблення спільного плану. Після загального обговорення фахівці розподілилися на групи й детально розглянули висвітлені питання – за конкретними пунктами.

Активну участь в обговоренні взяли Наталія Карпова, президент Російського відділення Міжнародної ліцензійної організації, Геннадій Андрощук, консультант комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Юрій Бадир, начальник управління економіки і фінансів Держагентства з інтелектуальної власності Республіки Молдова, Ральф Хайнрих, секретар робочої групи з інтелектуальної власності відділу економічного співробітництва й інтеграції Європейської економічної комісії ООН, Павло Цибульов, проректор Інституту інтелектуальної власності Національного університету "Одеська юридична академія", та інші.

У ході дискусії учасники створили спільний документ, у якому зібрано узагальнені та погоджені пропозиції щодо вдосконалення запропонованого інструментарію ВОІВ. Цей документ буде представлено у ВОІВ для розгляду й затвердження представлених правок та рекомендацій.

Наталія Карпова поділилася враженнями від роботи в групі:
– Для нас важливо було створити документ – керівництво до дії для тих, хто розробляє стратегію розвитку держави. Важливо, щоб цей документ потрапив до того, кому призначений у першу чергу. В обговоренні ми погодили кожен пункт документа з усіма учасниками, багато уваги приділили питанням застосування стратегічного підходу до використання інтелектуальної власності в інноваційному процесі. Важливо також у застосуванні рекомендацій враховувати досвід передових країн у сфері управління інтелектуальною власністю та специфіку кожної окремої країни. Гадаю, ми досягли гарних результатів і наш документ сприятиме економічному розвитку держав. А це і є нашою основною метою.

Юрій Бадир звернув увагу на важливість питання створення ефективного ринкового середовища в державі для об’єктів інтелектуальної власності:
– Загальне ринкове середовище позначається на рівні інноваційної діяльності. Наразі прикрою проблемою є те, що підприємці, зокрема в країнах СНД, не дуже зацікавлені займатися впровадженням новацій у свою діяльність – їм це невигідно. І якраз завдання держави – виробити таку стратегію, яка б забезпечила бізнесу прибуток.

– Країни, які не використовують інтелектуальну власність на свою користь ефективно, – гальмують власний економічний, соціальний та культурний розвиток, – продовжив Ральф Хайнрих. – Важливо зрозуміти, що сфера інтелектуальної власності припускає певну гнучкість і може бути побудована так, щоб слугувати інтересам країни, відповідаючи необхідним міжнародним стандартам, зокрема стандартам Європейського Союзу. Ми раді, що й Україна разом з нами бере активну участь у виробленні ефективної стратегії розвитку.    

Підсумовуючи роботу над рекомендаціями з економічних аспектів інтелектуальної власності в країнах з перехідною економікою, Міхаль Свантнер висловився з приводу результатів роботи секції:
– Роль інтелектуального ресурсу у формуванні національного багатства дуже велика. І державна політика повинна бути спрямована на використання цього ресурсу. Ми сьогодні гарно попрацювали й виробили реальні практичні поради для керівництва країн. Гадаю, завдання ВОІВ можна вважати виконаним. Сподіваюся, що цей практичний посібник з питань використання інтелектуальної власності для економічного розвитку, опрацьований та погоджений експертами різних країн, допоможе виробленню концепції державної стратегії у сфері інтелектуальної власності. Окрему подяку хочу висловити українській стороні за організацію заходу та активну участь її фахівців у проведенні семінару.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 459 | Теги: Госслужба, ВОИС |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Февраль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Состоялось очередное заседание Общественного совета при Госинвестиций
Участь України в ОЧЕС сприятиме залученню інвестицій в її економіку
На сайте ФИПС открыта новая рубрика
Аккредитация организаций по коллективному управлению авторскими и смежными правами
Легко ли защитить свою идею?
Любителей интернет-халявы ждет суровая кара
Воронежская область: открылся третий бизнес-инкубатор

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com