Четверг, 28.03.2024, 22:36
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Ноябрь » 5 » Засідання Технічного комітету CISAC
Засідання Технічного комітету CISAC
11:36
3 – 4 листопада 2009 року в Києві відбулося засідання Технічного комітету з питань радіо та телебачення Міжнародної конфедерації авторських та композиторських товариств (CISAC).

Участь у вищезазначеному заході взяв заступник голови Держдепартаменту інтелектуальної власності Валентин Чеботарьов.

Зокрема, Валентин Чеботарьов прокоментував, що в часи глобалізації відносин система охорони авторського права й суміжних прав будь-якої держави не може існувати окремо від діючої міжнародної системи. Визначальну роль відіграють міжнародні організації, під керівництвом яких налагоджується співпраця між організаціями країн, розробляється спільна програма дій, спрямованих на вирішення нагальних проблем.

– У цьому відношенні діяльність CISAC має єднальний характер, оскільки спрямована на підтримку організацій колективного управління різних країн, визначення пріоритетних напрямів у сфері охорони та захисту авторського права, – зазначив Валентин Чеботарьов, виступаючи на засіданні.
За його словами, сьогодні для України серед головних завдань забезпечення високого рівня охорони та захисту прав авторів, виконавців та інших творців, розвиток колективного управління їх майновими правами як необхідної складової системи інтелектуальної власності. На їх виконання спрямована діяльність Держдепартаменту.

Під час засідання Валентин Чеботарьов розповів про те, що результати аналізу стану законодавства у сфері авторського права й суміжних прав та його практичного застосування свідчать про суттєві зрушення, які відбулися за останні роки. Так, в Україні створено законодавство у сфері авторського права й суміжних прав, розроблено механізми його практичної реалізації. Україна приєдналася до основних міжнародних договорів у сфері авторського права й суміжних прав. Вступ України до СОТ свідчить про значні досягнення у сфері авторського права.

Заступник голови Держдепартаменту нагадав, що головним законодавчим актом у сфері авторського права й суміжних прав є Закон України "Про авторське право і суміжні права". На його виконання прийнято низку нормативно-правових актів з регулювання зазначеної сфери. Це відповідні постанови Кабінету Міністрів України, накази Міністерства освіти і науки України, методичні рекомендації. Можна з упевненістю сказати, що цими законодавчими актами сьогодні вирішуються практично всі питання, пов’язані з колективним управлінням. Останніми змінами міністерства введено жорсткіші умови надання повноважень уповноваженим організаціям, постановки та зняття з обліку організацій колективного управління.


Відповідно до законодавства Держдепартамент інтелектуальної власності виконує такі функції:

здійснює облік організацій колективного управління;
визначає уповноважені організації;
здійснює нагляд за діяльністю організацій колективного управління, надає їм методичну допомогу;
здійснює посередництво в переговорах і під час вирішення конфліктів між організаціями, а також між цими організаціями й суб'єктами авторського права та (або) суміжних прав;
сприяє діяльності організацій.

Коментуючи діяльність організацій колективного управління в Україні, Валентин Чеботарьов нагадав, що облік організацій колективного управління розпочато у 2002 році. А сьогодні на обліку перебуває 11 організацій колективного управління. Серед них Державне підприємство "Українське агентство з авторських та суміжних прав” (ДП УААСП), приватна організація "Українське агентство з авторських прав”, п’ять громадських організацій, створених суб’єктами авторського права й суміжних прав – фізичними особами, – чотири об’єднання підприємств, асоціації, створених юридичними особами.

ДП УААСП – єдина в Україні організація, яка має міжнародне визнання, а також є постійним і повноважним членом CISAC.
Довідка: Для збору й розподілу винагороди авторам, виконавцям та виробникам фонограм, відеограм відповідно до законодавства запроваджено систему уповноважених організацій колективного управління.

Визначено дві організації, які уповноважені здійснювати збір та розподіл винагороди за комерційні фонограми, відеограми та зафіксовані в них виконання, – Об’єднання підприємств "Український музичний альянс”, Об’єднання підприємств "Українська ліга музичних прав”.
Для збору й розподілу відрахувань за відтворення в домашніх умовах творів і виконань, зафіксованих у фонограмах, відеограмах та їх примірниках (чисті носії та обладнання для запису) визначено уповноважену організацію Об’єднання підприємств "Український музичний альянс”.
Кожні півроку організації надають звіти, за допомогою яких можна простежувати динаміку зборів, розподілу та виплати винагороди організаціями.

Для прикладу, розміри винагороди за використання об’єктів авторського права й суміжних прав, зібраної організаціями у 2008 році, склали 32 млн. грн. Якщо порівнювати з 2007 роком, вони зросли майже на 19%. Це певні досягнення. Однак, вочевидь, що, враховуючи обсяги ринку, використання об’єктів авторського права й суміжних прав, збір винагороди має бути значно більшим.

Відповідно до законодавства до організацій, які порушують його вимоги, можуть бути застосовані санкції. Так, за результатами нагляду, чотири організації у сфері авторського права виключено з Реєстру організацій колективного управління.

Відповідно до законодавства у сфері авторського права й суміжних прав Держдепартамент під час вирішення конфліктів здійснює посередництво в таких напрямах:
між організаціями колективного управління;
між цими організаціями та суб'єктами авторського права й суміжних прав.

Заступник голови Держдепартаменту також наголосив на одному з проблемних питань, а саме – неналежному рівні виплати винагороди суб’єктами господарювання за використання об’єктів авторського права й суміжних прав.

Для вирішення цієї проблеми необхідно посилити контроль за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства у сфері авторського права й суміжних прав, – наголосив Валентин Чеботарьов. За його словами, посиленню контролю сприятиме новий спільний наказ Міністерства освіти і науки України, МВС України, СБУ, ДПА України, Держмитслужби України та Мінкультури України про співпрацю в боротьбі з правопорушеннями у сфері авторського права й суміжних прав.

На засіданні Технічного комітету CISAC з питань радіо та телебачення не залишилося без уваги й болюче для України питання виплати винагороди державними телерадіоорганізаціями, які повинні бути прикладом для приватних телерадіокомпаній, зокрема кабельних.

Телерадіокомпанії не сплачують винагороду за використання об’єктів авторського права й суміжних прав, посилаючись на брак необхідних коштів у бюджеті. Валентин Чеботарьов впевнений, що ситуацію буде виправлено, оскільки згідно з останніми роз’ясненнями Міністерства фінансів України виплата винагороди має здійснюватися за рахунок власних надходжень телерадіокомпаній, які отримані від надання платних послуг та одержані з того виду діяльності, у процесі якої здійснюється використання об’єктів суміжних прав. У зв’язку з цим Держдепартамент направив відповідні листи Державному комітету телебачення та радіомовлення України та Національній Раді України з питань телебачення та радіомовлення з роз’ясненнями, – наголосив Валентин Чеботарьов.

У свою чергу, представники CISAC зазначили, що в Україні завдяки зусиллям Держдепартаменту створено сучасну нормативно-правову базу у сфері авторського права й суміжних прав, яка в цілому відповідає міжнародним нормам, та сформовано дієздатну інфраструктуру для забезпечення реалізації державної політики у цій сфері. Нині відпрацьовуються механізми практичної реалізації положень законодавства.

Резюмуючи, Валентин Чеботарьов наголосив, що кроки Держдепартаменту концептуально спрямовані на головне – налагодження ефективної системи колективного управління в Україні задля забезпечення прав та інтересів авторів, виконавців та інших творців. Тому й надалі одним з пріоритетних напрямів буде вдосконалення законодавства у сфері авторського права й суміжних прав та визначення шляхів його ефективної реалізації.

Заступник голови Держдепартаменту висловив також щиру подяку CISAC та її керівництву за організацію й проведення саме цього заходу.
Маємо надію, що й надалі за сприяння міжнародної організації триватиме налагодження зв’язків між організаціями колективного управління з метою створення загальної системи охорони та захисту прав авторів, виконавців та інших творців в усьому світі. Сподіваємося, що подальша конструктивна співпраця стане основою для продовження ділових відносин, а також сприятиме поглибленню співробітництва у сфері авторського права й суміжних прав, – підкреслив Валентин Чеботарьов.

Також під час засідання Технічного комітету CISAC з питань радіо та телебачення розглядалися такі питання:

однакове ставлення до публічних та приватних мовників;
тарифний пробіл між приватними та комерційними мовниками;
національний досвід Іспанії, Німеччини, Бельгії;
новий підхід до комбінування кількісних та якісних аспектів параметру музичного використання;
відношення між правами автора та суміжними правами на радіо та телебаченні;
успішне ліцензування он-лайнових послуг у Данії;
музичне використання на каналах ТБ;
відносини між товариствами колективного управління та мовниками, кабельними операторами та іншими провайдерами послуг у Східній Європі та інші важливі питання.

Источник
: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 952 | Теги: Госдепартамент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Ноябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Усього зареєстровано охоронних документів
Ловись, рыбка, большая и маленькая
Участь України в ОЧЕС сприятиме залученню інвестицій в її економіку
Атестовано кандидатів у патентні повірені!
"Новітній інтелект України"
Изменения в Тарифах на услуги ФИПС
Великобритания наконец-то разрешит копировать музыку

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com