Пятница, 29.03.2024, 16:45
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Сентябрь » 22 » Міжнародне бюро ВОІВ відзначає високий фаховий та технічний рівень українського закладу експертизи на ОПВ
Міжнародне бюро ВОІВ відзначає високий фаховий та технічний рівень українського закладу експертизи на ОПВ
20:35
20 – 21 вересня 2011 року в Україні з експертною місією перебували фахівці Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ): директор відділу з питань розвитку системи РСТ Клаус Маттес, заступник директора відділу з питань розвитку системи РСТ Майкл Річардсон та старший керівник програм відділу міжнародного співробітництва з питань системи РСТ Міхаіл Гавріков. Мета візиту – ознайомлення з фаховими, технічними та функціональними можливостями українського закладу експертизи на об’єкти промислової власності – Державного підприємства «Український інститут промислової власності» (Інститут) – та надання експертних висновків щодо відповідності Інституту технічним вимогам, що висуваються перед відомствами, які претендують на отримання статусу Міжнародного пошукового органу та Органу міжнародної попередньої експертизи відповідно до Договору про патентну кооперацію (РСТ), адміністративні функції якого виконує ВОІВ.

Дводенний візит експертів ВОІВ розпочався з круглого столу, у якому взяли участь народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Степан Давимука, заступник голови Державної служби інтелектуальної власності України (Державна служба) Володимир Дмитришин, начальник відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Державної служби Олена Щербакова, директор Інституту Алла Жарінова, провідні фахівці Державної служби та Інституту.

Відкриваючи зустріч, заступник голови Державної служби Володимир Дмитришин подякував гостям за візит, а також за активні та плідні кроки ВОІВ у напрямі співпраці з Україною на виконання Програми співробітництва між Кабінетом Міністрів України та ВОІВ на 2010 – 2012 роки, а також Програми співробітництва стосовно Договору про патентну кооперацію (РСТ) та пов'язаних з ним патентних питань між Державним підприємством «Український інститут промислової власності» та Міжнародним бюро ВОІВ від 2008 року.
– Сподіваюся, що подальша співпраця між Україною та ВОІВ щодо реалізації спільних проектів, спрямованих на вдосконалення системи правової охорони інтелектуальної власності як у національному, так і в глобальному масштабі, буде й надалі активною й результативною», – наголосив Володимир Дмитришин. Також заступник голови Державної служби запевнив представників ВОІВ у відданості спільним цілям зміцнення світової системи правової охорони інтелектуальної власності та висловив всебічну підтримку діяльності ВОІВ, спрямованої на стабільну, гармонійну співпрацю між державами-членами ВОІВ і регіонами.

Народний депутат України Степан Давимука ознайомив експертів ВОІВ з роботою Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.
– Ми вдячні ВОІВ, яка бере активну участь у всіх заходах, що стосуються розвитку сфери правової охорони інтелектуальної власності в Україні, і сприяє становленню нашого законодавства. Ми чітко відслідковуємо всі ваші пропозиції й намагаємося їх реалізовувати. Зараз у Верховній Раді представлено цілий комплект законодавчих актів, які стосуються інтелектуальної власності в напрямі гармонізації українського законодавства цієї галузі з європейським. Комітет схвально ставиться до того, що ВОІВ і державне підприємство «Український інститут промислової власності» розглядають можливість отримання Інститутом статусу Міжнародного пошукового органу, - відзначив Степан Давимука.

Від імені колективу Інституту директор Алла Жарінова подякувала представникам ВОІВ за всебічну підтримку та неоціненну допомогу, яку ВОІВ надає для подальшого розвитку українського закладу експертизи на об’єкти промислової власності, що сприяє зміцненню партнерських відносин, підвищенню рівня компетентності та професіоналізму експертів Інституту.

З презентацією діяльності Інституту як єдиного в Україні закладу для розгляду та експертизи заявок на об’єкти промислової власності виступив заступник директора з наукової роботи Інституту Петро Іваненко. Він наголосив на тому, що за останні 10 років стрімко зросли функціональні та технічні ресурси Інституту: для проведення пошуку й експертизи залучені експерти з найвищим рівнем фахової підготовки та належною освітою, які весь час удосконалюють свій професійний рівень, беручи участь як у міжнародних, так і в національних навчальних програмах; значно розширилися й модернізувалися системи автоматизації діловодства за заявками на винаходи та корисні моделі; інформаційно-довідковий фонд експертизи, який станом на 01.09.2011 складає 1,6 терабайт (1,1 млн файлів), постійно оновлюється та дозволяє здійснювати повнотекстовий пошук за допомогою одного запиту в надвеликому обсязі інформації; для інформаційного забезпечення експертизи заявок на винаходи непатентною літературою мінімуму РСТ широко використовуються як комерційні бази даних, так і безоплатні національні й зарубіжні Інтернет-ресурси, а також традиційні (паперові) фонди 42 бібліотек України; невпинно розвиваються механізми для перевірки якості роботи та навчання експертів Інституту. Усе це дає можливість українському закладу експертизи претендувати на набуття статусів Міжнародного пошукового органу (МПО) та Органу міжнародної попередньої експертизи (ОМПЕ).

Ознайомившись безпосередньо з робочими процесами в підрозділах Інституту – відділенні експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем, відділі довідково-інформаційного фонду експертизи, поспілкувавшись з експертами, – представники ВОІВ висловили свої враження від роботи закладу.
– Мене приємно вразила презентація діяльності Інституту в частині зовнішнього та внутрішнього контролю якості проведення експертизи заявок. Можу констатувати також, що в технічних аспектах ви вже досягли того рівня, щоб отримати статус МПО. І цей рівень, хочу наголосити, є значно вищим за той, який мають деякі інші патентні відомства, що вже набули такого статусу, – зазначив Клаус Маттес.

Майкл Річардсон підтримав думку колеги:
– Ваше відомство в цілому відповідає вимогам, які висуваються для набуття статусів МПО й ОМПЕ. А це наявність висококваліфікованого штату патентних експертів (у всіх галузях техніки), які володіють трьома та більше мовами, сучасної та ефективної автоматизованої системи патентної процедури, чіткої системи управління системою якості й заходів внутрішнього контролю. А головне, ми бачимо прагнення з вашого боку до досконалості відносин із заявниками та процедури проведення експертизи. Ви рухаєтеся в правильному напрямку.

Олена Щербакова, начальник відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Державної служби інтелектуальної власності України, у свою чергу подякувала представникам ВОІВ за високу оцінку діяльності Інституту та активну роботу в ході дводенного візиту, зокрема відзначила інформативність презентації Майкла Річардсона, розробленої фахівцями ВОІВ, щодо пілотного проекту нової системи подання електронної заявки на винахід за міжнародною процедурою РСТ.
– Головним для нас було вдосконалення якості роботи відомства та послуг, які ним надаються. Виконуючи це завдання, ми поставили амбіційну мету – отримати статус МПО – і поступово йдемо до її досягнення, – продовжила Олена Щербакова. – За результатами зустрічі ми окреслили для себе деякі напрями подальших дій. Ці напрями будуть внесені до плану роботи на наступний рік: стажування наших фахівців у ВОІВ, організація ІТ-семінарів для наших спеціалістів, забезпечення доступу до нових баз даних тощо.

Источник: http://www.sips.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 892 | Теги: Госслужба, ВОИС, РСТ, Укрпатент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Сентябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Знакова подія для України – відбувся Перший Національний інноваційний Форум «Українська інноваційна доктрина»
Реєстрація прав на об’єкти авторського права
VIII МОСКОВСКИЙ МЕЖДУНАРОДНЫЙ САЛОН ИННОВАЦИЙ И ИНВЕСТИЦИЙ
Международный Салон изобретений «Конкурс Лепин»
Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення змін до Закону "Про охорону прав на промислові зр
Челябинская область: на поддержку инноваций было выделено 13 млн рублей
Проблему нелицензионного ПО решит бесплатный аналог

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com