Пятница, 26.04.2024, 15:46
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Декабрь » 2 » Як працюють організації колективного управління?
Як працюють організації колективного управління?
16:53
30 листопада 2010 року в Держдепартаменті інтелектуальної власності відбувся круглий стіл на тему: "Проблемні питання діяльності організацій колективного управління в Україні".

Безумовно, актуальною темою для громадськості залишається діяльність організацій колективного управління (ОКУ), а саме збір та розподіл винагороди. На цьому наголосив і заступник голови Держдепартаменту інтелектуальної власності Олексій Янов. Він розпочав круглий стіл з аналізу звітів, наданих ОКУ за 2009 – 2010 роки.

Зокрема, Олексій Янов нагадав, що Держдепартамент відповідно до законодавства у сфері авторського права і суміжних прав та згідно з повноваженнями, наданими Міністерством освіти і науки України здійснює облік ОКУ, нагляд за їхньою діяльністю та визначає уповноважені ОКУ.

Відомо, що зараз на обліку перебуває 12 організацій колективного управління. Одна з них – державне підприємство ("Українське агентство з авторських та суміжних прав"). П’ять організацій створені суб’єктами авторського права і суміжних прав – юридичними особами: Асоціація "Дім Авторів Музики в Україні", Об’єднання підприємств "Українська ліга музичних прав", Об’єднання підприємств "Український музичний альянс", Асоціація "Гільдія виробників відеограм і фонограм", Приватна організація "Українське агентство з авторських прав". Шість організацій – громадські, створені фізичними особами: Всеукраїнське об’єднання суб’єктів авторських і суміжних прав "Оберіг", ВГО "Агентство охорони прав виконавців", ВГО "Автор", ВГО "Всеукраїнське Агентство з авторських та суміжних прав", ВГО "Всеукраїнське Агентство авторських прав", ВГО "Сінема". Дві з організацій – уповноважені організації колективного управління у сфері збору та розподілу винагороди за фонограми, відеограми, опубліковані з комерційною метою, і зафіксовані в них виконання (ОП "Український музичний альянс", ОП "Українська ліга музичних прав") та одна –уповноважена організація у сфері збору й розподілу відрахувань за "чисті носії та обладнання для запису" (ОП "Український музичний альянс").

Отже, згідно зі звітною інформацією, наданою вищезазначеними ОКУ, у 2009 році зібрано винагороди на суму понад 31 млн грн (за І півріччя 2010 року – понад 16 млн грн); сума виплаченої винагороди склала понад 25 млн грн ( у І півріччі 2010 року – понад 11 млн грн).

– За результатами аналізу діяльності організацій у 2009 році встановлено, що найбільшу суму винагороди зібрано ДП "Українське агентство з авторських та суміжних прав" – понад 20 млн грн (І півріччя 2010 року –понад 9 млн грн).
Зібрана винагорода уповноваженими ОКУ у сфері використання фонограм, відеограм, опублікованих з комерційною метою, та зафіксованих у них виконань у 2009 році склала понад 6 млн грн (І півріччя 2010 року – майже 4 млн грн). На території України найбільше винагороди зібрано за публічне використання творів та об’єктів суміжних прав (користувачі: кафе, бари, ресторани, телерадіокомпанії, театри тощо), – наголосив Олексій Янов. Він також відмітив факт зменшення збору винагороди за механічні права порівняно з минулими роками, що пов’язано із загальною світовою тенденцією щодо збору винагороди в цій сфері у зв’язку з розвитком цифрових технологій.

Продовжуючи роботу круглого столу, заступник голови Держдепартаменту прокоментував ситуацію з розподілом та виплатою відрахувань між ОКУ, яка на сьогодні залишається складною:
– Згідно зі звітною інформацією за 2009 рік найбільша кількість договорів з іноземними ОКУ укладена такими організаціями: ДП УААСП (123 договори з 57 іноземними організаціями); Об’єднанням "Оберіг" (15 договорів з іноземними організаціями); Об’єднанням підприємств "Український музичний альянс" (15 договорів), – зазначив Олексій Янов.

За результатами проведення аналізу діяльності ОКУ у 2009 році Держдепартаментом були надіслані листи всім ОКУ. Аналіз їхньої діяльності засвідчує певні позитивні зрушення в напрямі збільшення збору, розподілу та виплати винагороди авторам, виконавцям та іншим творцям. Однак, враховуючи масштаби використання об’єктів авторського права і суміжних прав в Україні, суми винагороди навряд чи можна вважати значними. Відомо, що чинне законодавство України у сфері авторського права і суміжних прав повною мірою відповідає міжнародним договорам. Проте механізми реалізації законодавчих норм потребують подальшого вдосконалення.

Також під час круглого столу було визначено низку проблемних питань, які потребують уваги та вирішення, а саме:

1. Недостатній рівень збору винагороди за використання об’єктів авторського права і суміжних прав.

На думку заступника голови Держдепартаменту, необхідним є подальше посилення контролю з боку правоохоронних та контролюючих органів за дотриманням законодавства суб’єктами господарювання, зокрема укладання договорів з ОКУ щодо виплати винагороди за використання об’єктів авторського права і суміжних прав. Зі свого боку Держдепартамент постійно порушує питання про посилення контролю за дотриманням законодавства у сфері авторського права і суміжних прав на засіданнях Робочої групи, створеної відповідно до Програми скоординованих дій правоохоронних та контролюючих органів у сфері забезпечення захисту прав інтелектуальної власності, затвердженої спільним наказом МВС України, СБУ, Держмитслужби, ДПА України та інших державних органів.

2. Низький рівень виплати імпортерами чистих носіїв та обладнання для запису.

З метою вирішення зазначеної проблеми Держдепартамент розробив зміни до постанов Кабінету Міністрів України: № 992 „Про розмір відрахувань виробниками та імпортерами обладнання і матеріальних носіїв, із застосуванням яких у домашніх умовах можна здійснити відтворення творів і виконань, зафіксованих у фонограмах і (або) відеограмах”; № 80 „Перелік документів, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України”.

Цими змінами передбачене здійснення імпортування чистих носіїв та обладнання для запису за наявності довідки про сплату відрахувань, а також значно розширений перелік товарів, за виробництво, імпорт яких збиратимуться відрахування.
З проектами змін до постанов Кабінету Міністрів України можна ознайомитися на веб-порталі Держдепартаменту.

3. Проблема піратства в мережі Інтернет.

Ця проблема нині є всесвітньою, і для її вирішення, окрім законодавчих норм, важливим є запровадження системи заходів для підвищення ефективності захисту об’єктів авторського права і суміжних прав, а саме: створення можливості для легального обігу об'єктів авторського права і суміжних прав в мережі Інтернет; проведення кампанії з підвищення обізнаності населення.

Держдепартамент просвітницькій темі легального використання об’єктів авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет приділяє постійну увагу. Так у лютому 2011 року планується проведення Міжнародного семінару, присвяченого цій темі, у м. Львів. Про організацію цього заходу повідомив Олексій Янов. Підсумовуючи роботу круглого столу, він наголосив, що ОКУ покликані сприяти авторам, виконавцям, виробникам фонограм, відеограм у дотриманні їхніх прав користувачами, які завдяки системі колективного управління мають можливість здійснювати діяльність у рамках законодавства.

– Держдепартамент завжди відкритий для спілкування, готовий до співпраці, спільного обговорення проблемних питань та визначення шляхів їх вирішення, – зазначив Олексій Янов.

Участь в обговоренні питань круглого столу взяли такі ОКУ: Державне підприємство "Українське агентство з авторських та суміжних прав”; Приватна організація „Українське агентство з авторських прав”; Об’єднання підприємств "Український музичний альянс”; Об’єднання підприємств "Українська ліга музичних прав”; Громадська організація "Агентство охорони прав виконавців”; Асоціація „Дім Авторів Музики в Україні”; Всеукраїнська громадська організація „Автор” та Всеукраїнська громадська організація "Всеукраїнське Агентство Авторських Прав".

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 566 | Теги: Госдепартамент, Авторское право |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Декабрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Региональная конференция для специалистов Приволжского федерального округа Российской Федерации
Поповнення у ФГК
Новый закон — новые проблемы
Семинар «Инновационная деятельность в Вологодской области: вопросы коммерциализации технологий»
Шістнадцяте засідання у Мінську
В США ужесточат закон об интеллектуальной собственности
В Уфе обсудят "инновационные" вопросы

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com