Пятница, 26.04.2024, 04:40
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Май » 28 » Зустріч з представниками телекомпаній Молдови
Зустріч з представниками телекомпаній Молдови
09:12
Нещодавно у Держдепартаменті інтелектуальної власності відбулася зустріч з представниками телекомпаній Республіки Молдова.

Метою візиту делегації з Молдови стало вивчення досвіду України у розбудові телерадіомовної галузі та ознайомлення із законодавчою базою щодо захисту авторського права та суміжних прав.

Учасники делегації отримали вичерпні відповіді від заступника голови Держдепартаменту Валентина Чеботарьова та фахівців на запитання щодо стану вітчизняної системи управління авторськими правами у сфері телерадіомовлення.

Зокрема, Валентин Чеботарьов зазначив, що питання пов’язані із захистом авторського права і суміжних прав у медіа просторі обох країни є складними, але такими, що вирішуються.

- Телерадіокомпанії по-різному ставляться до сплати авторської винагороди, але ми у цьому напрямі динамічно розвиваємось, успішно вдосконалюємо наші здобутки, і ситуація змінюється тільки на краще. Зараз, наприклад, кабельне телебачення вже не ставить питання про необхідність сплачувати авторську винагороду, а ставить інше: „кому” та „скільки”. Ось, що є головним. Впевнений, що ми прийдемо до європейської моделі, де всі телерадіокомпанії виплачують винагороду. Є нюанси з державними телеканалами, важко спланувати відповідний відсоток у державному бюджеті, але цим питанням ми опікуємось, воно вирішиться позитивно для творчих людей, бо платити мусить кожний, хто використовує твір, - наголосив В. Чеботарьов.

У свою чергу, присутня на зустрічі начальник відділу з питань авторського права і суміжних прав Держдепартаменту Тамара Давиденко прокоментувала положення діючого законодавства у сфері публічного сповіщення, зокрема, висвітлила роль уповноважених організацій колективного управління, які займаються збором винагороди у цьому секторі, та останні законодавчі зміни, пов’язані з удосконаленням діяльності цих організацій.

А саме, наприкінці минулого року Міністерством освіти і науки України затверджено та Мінюстом зареєстровано в установчому порядку відповідний наказ (від 22.12.2008 р. №1175), положення якого детально регулюють питання обліку організацій колективного управління та визначення уповноважених організацій.

Положення наказу удосконалюють роботу діючої системи колективного управління та встановлюють чіткий і прозорий механізм постановки на облік організацій колективного управління. Крім того, зважаючи на особливий статус уповноважених організацій, який дає їм право збирати і розподіляти зібрану винагороду виконавцям, виробникам фонограм, відеограм, положеннями наказу значно посилено вимоги до визначених організацій колективного управління. Положення наказу регламентують, що до організацій, які порушують вимоги законодавства у сфері авторського права і суміжних прав, застосовуються санкції, зокрема, зняття з обліку організацій колективного управління (анулювання свідоцтва). Поряд з тим, особливу увагу приділено питанням виплати зібраної винагороди суб’єктам авторського права і суміжних прав, що залишилась на рахунках організації на дату прийняття рішення про анулювання свідоцтва.

- З набуттям чинності вищезазначеним наказом ми вдосконалили державний нагляд за діяльністю організацій колективного управління, у тому числі уповноважених організацій. Нами зроблено кардинальні кроки у сфері суміжних прав, - підкреслила Т. Давиденко. За її словами, з 02 квітня 2009 року Держдепартаментом визначено дві уповноважені організації колективного управління:
об’єднання підприємств „Український музичний Альянс” (УМА), яка здійснює збирання і розподіл винагороди (роялті) за використання опублікованих з комерційною метою фонограм і відеограм та зафіксованих у них виконань (використання способом публічного сповіщення (в ефір, через кабель). „УМА” працює з телерадіокомпаніями та об'єднання підприємств "Українська ліга музичних прав” (ЛІГА), яка здійснює збирання і розподіл винагороди (роялті) за використання опублікованих з комерційною метою фонограм і відеограм та зафіксованих у них виконань (використання способами: публічного виконання фонограм, публічної демонстрації відеограм).

„ЛІГА” працює з барами, кафе, ресторанами тощо. Зібрана ними винагорода розподіляється у договірному порядку перераховується іншим організаціям колективного управління для подальшої виплати її виконавцям та виробникам фонограм. Вважаю, що у нас у цьому напрямі оптимізовано процеси збору та, головне, виплати винагороди, - наголосила Тамара Давиденко.
Із законодавством України з питань авторського права і суміжних прав, яке визнано на міжнародному рівні, делегацію ознайомила головний спеціаліст відділу з питань авторського права і суміжних прав Держдепартаменту Валентина Троцька.

За результатами зустрічі представниками телекомпаній Республіки Молдова подякували фахівцям Держдепартаменту за корисні поради. Цей захід надав можливість обмінятися значним досвідом, тому що телерадіомовна галузь Молдови у цих питаннях знаходиться на початку необхідності розуміння сплати винагороди за авторські права та суміжні права.

У зустрічі від Республіки Молдова взяли участь представники таких телерадіокомпаній як: “Media TV”, TV “Albasat TV”, TV “STV-41”, TV “Canal X”, TV “Bas TV”, TV “Sor TV” та інші.

На заході також були присутні представники Національної асоціації телерадіокомпаній.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 551 | Теги: Госдепартамент, Авторское право |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Альтернатива судам є. Це – МЕДІАЦІЯ!
11-й Московский международный салон промышленной собственности "Архимед"
ВОИС и Кейптаунский университет предлагают руководителям коммерческих предприятий программу по вопросам стратегического управления ИС
В Німеччині набув чинності новий, посилений закон про авторське право
Реєстрація прав на об’єкти авторського права
ИНФОРМАЦИОННЫЙ БЮЛЛЕТЕНЬ МСП ВОИС
Юные ученые Киева награждены премиями

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com