Четверг, 25.04.2024, 02:18
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2008 » Май » 12 » Піратству — бій у державних масштабах
Піратству — бій у державних масштабах
12:26
Держава, бізнес і громадськість об'єднують зусилля в боротьбі з інтелектуальним піратством. Зниження рівня програмного контрафакта тільки на 10% принесе нашій країні $1 млрд. у найближчі кілька років.

Високий рівень піратського програмного забезпечення не тільки шкодить іміджу України, але й серйозно гальмує наш економічний розвиток. "Це витік наших кваліфікованих кадрів за кордон, шкоду ІТ-індустрії, що є стратегічною галуззю розвитку будь-якої держави, це втрачені можливості росту національної економіки. У розвинених країнах, наприклад, до 12% ВВП становить інтелектуальна власність", — говорить Данііл Ключников, менеджер по легалізації ПО компанії "Майкрософт Україна".

За результатами дослідження аналітичної компанії IDC, лише при 10%-му зниженні рівня комп'ютерного піратства в нашій країні фінансові вливання у національну економіку складуть до $1 млрд. "А це близько 1/3 бюджету Києва або весь сукупний бюджет Західної України, більше 2,6 тис. нових високооплачуваних місць і біля $70 млн. надходжень у держбюджет", — упевнений пан Ключников.

Рівень піратства в Україні становить 84% і не знижується. "Це пов'язано, в першу чергу, з тим, що ринок зростає і, незважаючи на зниження якихось абсолютних показників, у процентному співвідношенні рівень піратства залишається величезним", — вважає Владислав Шаповал, юридичний представник асоціації Business Software Alliance (BSA) в Україні. Початок 2008 р. охарактеризувалося високою активністю правоохоронних органів у сфері захисту інтелектуальної власності. За січень-березень співробітники міліції здійснили більше 85 перевірок підприємств на предмет дотримання авторських прав на програмне забезпечення, у результаті яких порушено 75 кримінальних справ і в суди направлено 10 протоколів про адміністративні правопорушення.

Розділювальною рисою між кримінальною і адміністративною відповідальністю є сума 5,2 тис. грн. Вона прив'язана до мінімальної зарплати. Якщо збиток, заподіяний компанії-правовласникові, перевищує цей поріг, кримінальна справа неминуча. В залежності від розміру збитку, порушник може як відскіпатися штрафом, так і одержати від двох до п'яти років тюремного ув'язнення. "Головна проблема в тім, що більша частина населення (58% респондентів дослідження IDC) не знає, що існує яка-небудь відповідальність за використання контрафактного програмного продукту, і що це є протиправним дією", — говорить Данііл Ключников.

Але навіть держустанови користуються піратськими комп'ютерними програмами, які в середньому дешевше ліцензійні більш, ніж в 20 разів. За словами заступника голови Держдепартаменту інтелектуальної власності Валентина Чеботарьова, у нашій країні спостерігається соціальний нігілізм по відношенню до використання прав інтелектуальної власності. Але з держорганами розберуться протягом найближчого року. "Зараз почалися виділятися серйозні суми на забезпечення всіх органів державної влади ліцензійним програмним забезпеченням. Дії нашого департаменту спрямовані на те, щоб уже в наступному році всі держустанови працювали на 100%-му легальному продукті", — заявив пан Чеботарьов.

За словами Антоніни Пахаренко-Андерсон, керівника Громадської ради при Державному департаменті інтелектуальної власності, щорічні втрати від програмного піратства в глобальних масштабах становлять понад $500 млрд. " Захист прав інтелектуальної власності є однієї з головних складових інвестиційного клімату в країні, — упевнена вона. — Вперше світова громадськість звернула увагу на вітчизняне піратство в 1998 р. Тоді Україна була внесена в "чорний список", до нас були застосовані конкретні санкції у вигляді $75 млн. штрафу й обмежень експорту сталі".

У 2001 р. в Кримінальний і Адміністративний кодекси були внесені відповідні пункти про захист прав інтелектуальної власності і Україна вийшла із цього списку. Але, відповідно до рейтингу компанії BSA, за рівнем піратства нас випереджають усього вісім країн: Вірменія, Молдова, Азербайджан, Зімбабве, В'єтнам, Венесуела, Пакистан та Індонезія. Наша країна ділить почесне дев'яте місце з Камеруном і Алжиром. Фахівці радять врахувати досвід держав, у яких боротьба з інтелектуальним піратством проводиться інтегровано, за участю влади, бізнесу й громадськості. Приміром, за 8 років (з 1996-го по 2003 р.) Ізраїль, Туреччина, Словенія, Філіппіни, Єгипет, Ірландія й Саудівська Аравія домоглися зниження рівня контрафакта більш ніж на 20%, повідомляє "proIT".

Источник: http://www.intelvlas.com.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 944 | Теги: BSA |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Российскому Интернету 14 лет
НАИРИТ: в библиотеке инновационных проектов более 1000 разработок
В США ужесточат закон об интеллектуальной собственности
Египет сделает из Пирамид товарные знаки
Обнинск: завершилась программа обучения малых инновационных предприятий
Будівництво нової адміністративної будівлі ВОІВ розпочнеться на початку квітня
Конференция «Кадровое обеспечении индустрии венчурного инвестирования»

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com