Среда, 24.04.2024, 22:43
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2008 » Июнь » 10 » Інтелектуальна власність, СОТ і боротьба за портфелі
Інтелектуальна власність, СОТ і боротьба за портфелі
16:16
В Україні розпалюється черговий конфлікт навколо органа державної влади. Цього разу об'єктом суперечки став Державний департамент інтелектуальної власності (ДДІВ). А одним з каталізаторів конфлікту став вступ України у СОТ.

Перший істотний удар по ДДІВ був нанесений у грудні минулого року. Тоді Рахункова палата обнародувала результати свого аудиту цього органу, заявивши про неефективність його роботи і значних фінансових порушеннях. ДДІВ обвинуватили у передачі функцій зі збору коштів від видачі патентів і інших документів, що охороняють інтелектуальну власність суб'єктам підприємницької діяльності, наслідком чого стало акумулювання грошей на їхніх рахунках, а не в держбюджеті. За даними Рахункової палати, за півтора року поза держбюджетом пройшли 115 млн. грн., з яких більш третини використані з порушенням діючого законодавства.

Однак, розгляд претензій Рахункової палати правоохоронними органами нічого не дало. У квітні Генпрокуратура відмовила у відкритті кримінальної справи за фактами порушень у ДДІВ. Проте, Рахункова палата не відмовилася від своїх обвинувачень. На недавній прес-конференції в Києві глава цього органу Валентин Симоненко заявив, що перевірку проводив "не той" відділ прокуратури. Зокрема, відповідь з відмовленням у відкритті справи на адресу Рахункової палати нібито був підписаний прокурором у справах неповнолітніх.

У самому ДДІВ стверджують, що всі ці обвинувачення фікція. І процедура реєстрації і порядок збору коштів, і їхнє акумулювання цілком відповідають не тільки українському законодавству, але і міжнародним стандартам. За словами керівника ДДІВ Миколи Паладія, гроші, які збирають завдяки реєстрації охоронних документів держпідприємства "Український інститут промислової власності" і "Українське агентство з авторських та суміжних прав", дійсно не йдуть прямо в бюджет. Але зроблено це відповідно до рекомендацій Міжнародної рахункової палати. По суті, прийнявши таку схему, Україна пішла шляхом країн ЄС, не порушивши при цьому і внутрішнє законодавство.

Крім того, як затверджує пан Паладій, простий підрахунок показує, що держбюджет насправді нічого від такої схеми не втрачає. Якби всі кошти, зібрані від реєстрації охоронних документів, йшли прямо в держбюджет, то значну частину цих коштів державі довелося б повертати в ДДІВ і підлеглі йому підприємства на виконання ними все тих же функцій по охороні інтелектуальної власності. Ті гроші, які при цьому могли б залишатися в держбюджеті, цілком порівнянні з тим, що зазначені підприємства віддають зараз у виді податків. При цьому існуюча схема дозволяє платити співробітникам і ДДІВ, і Укрпатенту, і Агентства цілком конкурентну зарплату, що вони навряд чи одержували б при розподілі засобів через Держказначейство.

Інший блок претензій до Державного департаменту інтелектуальної власності виник у зв'язку з вступом України у СОТ, а саме - у зв'язку з істотним збільшенням розмірів зборів, що з 16 травня повинні платити ті, хто бажає зареєструвати заявку на винахід або торговельну марку.

Постанова, що збільшує розмір зборів, була прийнята ще восени минулого року. Відповідно до нього, з дати вступу України у СОТ розміри зборів за реєстрацію і підтримку патентів, торговельних марок і авторських прав збільшуються в десятки разів. Пільги зберігаються лише для фізичних осіб і неприбуткових організацій. І хоча ставки зборів розроблялися ще попереднім урядом, усі шишки посипалися на Державний департамент інтелектуальної власності.

У Комітеті Верховної Ради з питань науки і освіти підрахували, що максимальне збільшення витрат, що відтепер повинні нести підприємства на реєстрацію і підтримку патентів склало порядку 35 разів. Крім того, нові ставки перевищують аналогічні тарифи в інших країнах СОТ. За словами керівника Комітету Володимира Полохала (представник фракції БЮТ), така ситуація приведе до втрати Україною цінних розробок і експансії на вітчизняний ринок іноземних патентовласників.

У ДДІВ вважають, що ці побоювання безпідставні. Тарифи дійсно виросли. Однак при своїх підрахунках Комітет брав не всю картину, а окремі положення і лише за окремими країнами, серйозно спотворивши реальну ситуацію. У дійсності ж вартість одержання патенту в Україні з 16 травня складає порядку 1 тисячі доларів США, у той час як у середньому в ЄС вона складає 2 тисячі євро.

Що ж стосується неприбуткових організацій, то для них плата за патент зараз складає близько 200 грн., а до вступу України у СОТ було 50 грн. Крім того, ці ставки однакові як для українських розробників, так і для іноземних.

Згаданий керівник ДДІВ М. Паладій вважає, що для компаній, зазначені суми не такі вже й великі. За його словами, патентуватися в Україні тепер захочуть багато іноземних компаній. Але нічого страшного в цьому немає. Конкурентне середовище на ринку інновацій тільки поліпшать кінцевий продукт, споживаний українцями.

Не варто боятися також, на думку пана Паладія, і зменшення кількості патентованих українських розробок. Адже у нас занадто багато патентів роками порошаться на поличках дослідницьких інститутів, і не впроваджуються у виробництво. Причина цьому проста - ще по старій совковій традиції багато дослідники реєструють патенти лише "для галочки", або для одержання чергового наукового ступеню. Ніякої практичної користі ці розробки не приносять. З підвищенням же ставок, таких випадків, припускають у ДДІВ, буде усе менше і менше.

Незважаючи на ці доводи, згаданий керівник парламентського Комітету з питанням науки і освіти вважає, що ДДІВ необхідно ліквідувати як орган. Замість нього, вважає пан Полохало, необхідно створити окремий орган у структурі виконавчої влади, що сконцентрує у собі усі функції із захисту інтелектуальної власності. При цьому не зовсім зрозуміло, чим такий новий орган буде кардинально відрізнятися від існуючого нині.

Источник: http://e-news.com.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 1675 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Июнь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Четвертую часть ГК хотят отложить на год
Э.Набиуллина: рост инвестиций в инновации зависит от делового климата в стране
В Приморье принят закон об инновационной деятельности
ВОИС: Проблема киберсквоттинга нарастает
Россия не подписала международную конвенцию о киберпреступности
Про передачу прав на ОПВ
Конкурс инновационных проектов в области медицины и биотехнологии

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com