Среда, 24.04.2024, 00:23
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Май » 20 » ІХ Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми підготовки фахівців з питань інтелектуальної власності
ІХ Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми підготовки фахівців з питань інтелектуальної власності
11:32
13-15 травня 2009 року в ДП «Український інститут промислової власності» проходила ІХ Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми підготовки фахівців з питань інтелектуальної власності, інформаційно-аналітичної та інноваційної діяльності».

Організатори заходу: Держдепартамент інтелектуальної власності та Державний інститут інтелектуальної власності.

Конференцію відкрив голова Держдепартаменту Микола Паладій. Він, зокрема, зазначив, що сучасність вимагає від нас використання у своїй діяльності методів прийняття еволюційних рішень, тобто не тупцювати на одному місці, а розвиватися у потрібному напрямі. Це й є тією парадигмою, яка нам необхідна для вирішення питань з підготовки кадрів у нашій сфері.

Микола Паладій скерував учасників на серйозну розмову щодо вирішення проблем навчання фахівців. У своєму виступі зокрема, голова Держдепартаменту зазначив, що зростання інтелектуальної складової виробничого процесу, який вимагає нестандартних рішень, розвитку особистості та її ціннісної орієнтації, підвищує конкурентноздатність освітньої та наукової підготовки кадрів у будь-якій країні. Але, на жаль, в Україні система вищої освіти внаслідок постійних реформ, посиленої комерціалізації та відсутності системи прогнозування потреби у фахівцях різних галузей економіки не забезпечує відповідності підготовки кадрів суспільним потребам. Нині питання підготовки фахівців з питань інтелектуальної власності, а також розширення знань у суспільстві в цій сфері постало дуже гостро. Тому на засіданні колегії Держдепартаменту ухвалено рішення про навчання як урядовців так і студентів, і школярів, - повідомив він. Нас критикують, що, мовляв, ми вже скоро до дитсадочків доберемося. Але якщо буде треба, то доберемося, - запевнив Микола Паладій.

Нині 16 вузів України готують фахівців у даній галузі, але цього замало. Тому неодноразово Держдепартамент обговорював питання з Міністром освіти і науки про організацію курсу з інтелектуальної власності в шкільних програмах, щоб вступаючи до вузів студенти вже мали основне уявлення про предмет.

Так, наприклад, у спеціалізованій школі № 41 імені З.К. Слісаренка м. Київ викладається одна година факультативу щотижнево для учнів 10-11 класів „Основи інтелектуальної власності”. Директором школи є Олена Онаць кандидат педагогічних наук, Заслужений вчитель України, президент Асоціації керівників шкіл України, член Колегії МОНУ.

У сучасних умовах всі країни будують власну економіку на інноваціях, на торгівлі новітніми технологіями. На жаль, в Україні не все гаразд у цьому плані, немає в державі такої програми. Але від того, що ми будемо когось чи щось критикувати, нічого на краще не зміниться. Треба працювати.

Тому хочеться, щоб була державна програма, від школи до вузу. Це було б дуже перспективним напрямом для розвитку держави. А також пропоную подумати про підготовку магістра в сфері інтелектуальної власності, як це робиться, наприклад, у Туринському університеті.

Підсумовуючи, голова Держдепартаменту запропонував об’єднати ідеї, думки, плани і спільними зусиллями створити загальну ідею розвитку України, включаючи підготовку кадрів, розробити концепцію на 5-10 років, визначити важливі аспекти, на які спиратимемося, та рухатися далі.

Коли ми визначимося, яка в нас є мета, як робити, з якими людьми, з якими винахідниками, на базі яких вузів, підрахуємо конкретну суму, тоді конкретні пропозиції будуть надані уряду для виділення коштів. Якщо держава буде підтримувати цей проект, то і підприємці підтримають, ми зможемо залучити додаткові кошти, - закінчив виступ Микола Паладій.

Його пропозиції отримали розвиток у виступах інших учасників конференції.

Ректор Державного інституту інтелектуальної власності Володимир Пархоменко наголосив на відмінності нинішньої ІХ-ої конференції від попередніх. Вона полягає в тому, підкреслив він, що враховуючи зміни у вимогах до підготовки спеціалістів з інтелектуальної власності в сучасних умовах, необхідно поглиблювати їхній фаховий рівень з огляду на розвиток інформаційно-аналітичної та інноваційної діяльності в Україні. Тому це відбилося й у назві конференції, і надасть можливість її учасникам обговорити взаємозв’язок нагальних проблем та їх вирішення у цих сферах. Пізніше, у своєму виступі, Володимир Пархоменко зупинився на сучасному погляді щодо інформаційно-знаннєвої парадигми підготовки кадрів.

Зокрема, розкриваючи тему заходу, Олександр Пічкур, завсектором трансферу технологій секретаріату КМ України, наголосив на нерозривності науково-технологічної, інноваційної, інвестиційної політики уряду та політики у сфері інтелектуальної власності.
Дійсно, сучасність вимагає невідкладного формування та становлення наукової дисципліни «Інтелектуальна власність», тому що освіта з цих питань – нагальна потреба сучасних ділових людей.

У виступах керівників вітчизняних вузів червоною ниткою пройшла думка про те, що сучасний розвиток суспільства гостро потребує фахівців з вищою освітою, які б мали гарну економічну (бізнесову) підготовку, які б зналися на інноваційних технологіях та управлінні інтелектуальною власністю.
На жаль, констатували вони, таких фахівців недостатньо, а спеціальності, на яких ведеться їх підготовка, тільки-но починають розвиватися. Але у вузах теж не сидять склавши руки. Виступаючі поділилися досвідом роботи з розробки навчальних програм, проведення курсів, семінарів, симпозіумів тощо. До речі, Микола Паладій розповів про організацію літньої школи як навчання у формі короткотривалих шкіл, яка діятиме в цьому році в Одесі під патронатом Всесвітньої організації інтелектуальної власності. Наразі відбувається відбір викладачів та набір учнів.

Треба зазначити, що у конференції взяли участь керівники та викладачі багатьох вузів країни: Інституту інформаційних технологій і змісту освіти МОН України, Дніпропетровського університету економіки і права, Національного технічного університету України «КПІ», Національного університету «Львівська політехніка», Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Полтавської державної аграрної академії тощо та представники інших організацій.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 902 | Теги: Госдепартамент, Укрпатент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Должны ли интернет-библиотеки быть платными?
Українським вченим підвищили зарплату
Украина и Германия будут сотрудничать в области биоэнергетики
Семинар для инновационных центров
Татарстан: разработана концепция управления инновационной сферой
Госагентство Украины по инвестициям и инновациям профинансировало проекты
В Приамурье впервые пройдет смотр инновационных изобретений

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com