Четверг, 28.03.2024, 20:49
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Май » 29 » Обличчям до проблем авторів та виконавців
Обличчям до проблем авторів та виконавців
15:24
29 травня 2009 року в УНІАН відбулася прес-конференція на тему "Розвиток колективного управління авторським та суміжними правами в Україні – важливий крок до громадянського суспільства" за участю представників організацій колективного управління:
директора об’єднання підприємств "Українська Ліга Музичних прав" Олексія Гуменчука;
виконавчого директора об’єднання підприємств "Український музичний альянс" Павла Калениченка;
голови агентства Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнське Аген
тство Авторських прав" Юрія Гандзюка;
заступника директора ДП "Українське агентство з авторських та суміжних прав" Олега Левченка;
директора Київського музею російського мистецтва Юрія Вакуленка;
президента Агентства охорони прав виконавців Віктора Герасимова та віце-президента Юрія Білака.

У своїх виступах учасники прес-конференції зазначили, що законодавство України дає змогу надійно захищати авторське та суміжні права творчих людей. На даний час в Україні у сфері авторського права і суміжних прав діють три спеціальні закони та дев’ять законів, що охороняють права суб’єктів авторського права і суміжних прав у різних галузях. Україна є учасницею шести міжнародних договорів і конвенцій, а також двох двохсторонніх угод (з Азербайджаном і Болгарією). Відносини, пов’язані з охороною авторського права і суміжних прав, регулюють понад 30 підзаконних нормативних актів.

Важливим елементом механізму реалізації цих прав є організації колективного управління (ОКУ). В Україні авторами, виконавцями, виробниками фонограм створено 13 ОКУ, - повідомили учасники прес-конференції. Завдяки заходам, запровадженим Держдепартаментом інтелектуальної власності, з 2003 року розпочалася активізація їх діяльності. Сума зібраної винагороди за останні роки збільшилася майже у 5 разів, але, цілком очевидно, що потенціал в Україні є значно більшим.

Учасники прес-конференції схвалили наказ МОН України №1175 "Про затвердження Порядку визначення уповноважених організацій колективного управління, які здійснюватимуть збирання і розподіл винагороди (роялті) за використання опублікованих з комерційною метою фонограм і відеограм, та Змін до Порядку обліку організацій колективного управління та здійснення нагляду за їх діяльністю" (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.01.2009 р. № 66/16082). Вони, зокрема, зазначили, що цей нормативний документ, безумовно, вплине на підвищення рівня збору винагороди, вдосконалення механізмів визначення та діяльності уповноважених ОКУ.

Згідно з цим рішенням Держдепартамент визначив уповноважені організації колективного управління. ОП "Український музичний альянс" визначено уповноваженим укладати договори про виплату винагороди із суб’єктами господарювання у сфері публічного сповіщення (ефірні та кабельні телерадіоорганізації), ОП "Українська ліга музичних прав" – із суб’єктами господарювання у сфері публічного виконання, публічної демонстрації (кафе, бари, ресторани, нічні клуби, інші подібні заклади). Реалізація норм цього наказу дозволить вдосконалити діючу систему колективного управління в Україні, що сприятиме, в кінцевому результаті, забезпеченню прав та інтересів авторів, виконавців, інших творців.
У своєму виступі заступник директора ДП "Українське агентство з авторських та суміжних прав" Олег Левченко розповів, що спільними зусиллями Держдепартаменту та авторів напрацьовано необхідні нормативні документи, які чекають на розгляд у відповідних інстанціях. "Але, на жаль, - зауважив він, - незрозуміла позиція Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, який не запрошує на слухання з питань авторських прав і суміжних прав представників сфери інтелектуальної власності. Складається враження, що комітет та його керівництво не цікавлять думки творчої еліти України з цього приводу".
Президент Агентства охорони прав виконавців Віктор Герасимов, підтримуючи попереднього виступаючого, підтвердив, що відповідний комітет Верховної Ради приділяє мало уваги співпраці як з творчими організаціями, так із представниками державної системи правової охорони інтелектуальної власності, зокрема з Держдепартаментом. Він додав, що пропозиції, підготовлені авторами, виконавцями та іншими фахівцями, мали б бути вже давно прийнятими до уваги законодавчою владою.
Але не зважаючи на деякі проблеми у сфері захисту авторських прав і суміжних прав, вони поступово вирішуються. До Верховної Ради України подано п’ять законопроектів про внесення змін до деяких законів України щодо авторського права і суміжних прав, підготовлено урядовий законопроект щодо покращення ситуації на музичному ринку нашої країни і загалом щодо функціонування системи захисту авторського права і суміжних прав.

Присутні на прес-конференції висловили надію, що Верховна Рада "повернеться обличчям" до проблем вітчизняних авторів та із розумінням поставиться до їх вирішення.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 1146 | Теги: пиратство, Авторское право |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
В Роспатент посыпались заявки на «Царя-медведя», «Медведку» и «Медведевку»
Еврокомиссия предлагает продлить действие авторских прав для певцов и музыкантов
Санкт-Петербург: на инновации будет выделен почти миллиард рублей
В Харьковской области будет создана промышленная зона
Про передачу прав на ОПВ
"Промислова власність" №3, 2008
III студенческий конкурс "Лучший бизнес-план инновационного проекта"

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com