Вторник, 16.04.2024, 08:52
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Октябрь » 1 » Урочисте засідання до Дня винахідника і раціоналізатора
Урочисте засідання до Дня винахідника і раціоналізатора
10:11
30 вересня 2010 року відбулася науково-практична конференція "Винахідництво – основа розвитку держави", присвячена Дню винахідника і раціоналізатора.

Організатори заходу – Державний департамент інтелектуальної власності, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" та Державне підприємство "Український інститут промислової власності".


Відкрив захід та привітав учасників голова Держдепартаменту інтелектуальної власності Микола Паладій. У своїй доповіді «Трансформація інтелектуального капіталу в матеріальні та духовні блага – основа інноваційного розвитку національної економіки» він, зокрема, зауважив:
– В інтелектуальному, творчому середовищі українського суспільства вже давно є розуміння того, що саме інтелектуальному капіталу належить головна роль у формуванні економіки нового типу. Разом з тим статистичні дані винахідницької активності, світове визнання наших творчих досягнень свідчать про високий інтелектуальний потенціал українських творців.
Важливо, що найвпливовіші міжнародні організації у сфері інтелектуальної власності – Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), Європейська патентна організація (ЄПО) – відносять Україну до держав з високим інтелектуальним потенціалом й ефективно діючою державною системою правової охорони інтелектуальної власності.
У зв'язку з цим хочу проінформувати учасників конференції про те, що в період з 29 червня по 1 липня цього року в Україні з офіційним візитом перебував Генеральний директор ВОІВ д-р Френсіс Гаррі. У результаті цього візиту була підписана «Програма співробітництва між Кабінетом Міністрів України і ВОІВ на 2010 – 2012 роки», у якій заплановані конкретні дії на найближчі роки щодо реалізації базової Угоди про співробітництво між Кабінетом Міністрів України і ВОІВ, затвердженої постановою КМУ від 26.09.02 № 1421.
Успіхи України за останні дев’ять років підтверджені нагородженням золотими медалями ВОІВ у різних номінаціях 47 вітчизняних винахідників, присудженням почесної відзнаки ВОІВ у вигляді пам'ятного знака особливого зразка сімом українським підприємствам з інноваційною діяльністю.
У цьому році Україна також отримала золоту медаль ВОІВ у номінації «Жінка-винахідник» за досягнення в галузі охорони здоров’я. Це високе міжнародне визнання досягнень України у сфері інтелектуальної власності. Щорічні українські конкурси „Винахід року” показали, що в нашій державі є винаходи, зокрема в галузі медицини, агропромисловості, електроніки й комунікацій, які можуть бути основою найбільш сучасних технологій і приносити державі значні прибутки.
Підводячи підсумки, хочу підкреслити, що державна система правової охорони інтелектуальної власності в Україні впевнено наближається до міжнародних стандартів, і ми маємо намір здійснити всі необхідні організаційно-правові заходи, спрямовані на її подальше вдосконалення, – завершив Микола Паладій.

Від імені МОНУ та всього Уряду творчу еліту України привітав з Днем винахідника і раціоналізатора заступник міністра освіти і науки Євген Суліма. Він, зокрема, привернув увагу слухачів до питань підготовки фахівців:
– Стратегія ефективного використання інтелектуального капіталу нації має бути однією з найбільш значимих у формуванні інноваційної моделі розвитку нашої держави. Просування інтелектуальної продукції на ринок вимагає спеціальних економічних знань, володіння способами й методами маркетингу, менеджменту. І саме такі знання, на нашу думку, мають надавати сьогодні вищі навчальні заклади. Необхідно налагодити ефективну співпрацю між освітянами, науковцями, винахідниками та представниками бізнесових кіл.
Потрібно підготувати благодатний ґрунт для виховання нових винахідників, створити й запровадити філософію творця інноваційної економіки та споживача інновацій, – підсумував заступник міністра.

З привітальними словами виступив президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремінь:
– У світі з’явився новий тип прогресу – інноваційний, – який характеризується значною мірою динамізмом змін, мобільністю, появою нових технологій, розширенням знань і вмінь.
Такий прогрес відбувається завдяки діяльності винахідників і раціоналізаторів.
Інноваційний розвиток – це одна зі складових, які повинна мати країна, щоб мати змогу конкурувати з іншими державами на міжнародній арені, зокрема у сфері освіти.
І наша функція полягає не тільки в тому, щоб навчати учнів і студентів, – важливо донести до суспільства, що людина може черпати знання впродовж усього життя та використовувати їх на практиці на благо розвитку суспільства й держави.
По завершенні виступу Василь Кремінь нагородив голову Держдепартаменту інтелектуальної власності золотою медаллю Академії педагогічних наук «Костянтин Ушинський».


Народний депутат України Станіслав Довгий поділився з учасниками конференції майбутніми планами у сфері винахідництва:
– Україна – держава, яка має намір стати активним учасником процесу економічних трансформацій, а найшвидший шлях до реалізації таких планів – це активна діяльність у сфері науки, інновацій, технологій, а також підтримці молодого покоління винахідників і раціоналізаторів.
Пошуку талановитої молоді та розвитку учнівського винахідництва сприятиме проведення в м Київ 2 – 4 листопада 2010 року Всеукраїнської науково-технічної виставки молодіжної інноватики та творчого проекту «Майбутнє України».
Організатори – Мала академія наук України, Національна академія наук України, Національний технічний університет України «КПІ», Державний департамент інтелектуальної власності та інші. Упевнений, що ця виставка-конкурс буде мати неабиякий успіх, а держава й надалі підтримуватиме молодих та обдарованих винахідників і творчих людей. І організації, які долучаються до цього процесу, працюватимуть пліч-о-пліч заради майбутнього України.

Михайло Згуровський, ректор найбільшого навчального закладу Європи – Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», – автор 35 винаходів, також виступив з привітаннями на адресу учасників урочистих зборів.
Він наголосив на тому, що активна співпраця між очолюваним ним закладом та Держдепартаментом інтелектуальної власності триватиме й надалі на благо розвитку винахідницької діяльності в нашій країні. Ректор нагадав присутнім, що випускниками Київської політехніки були С.П. Корольов, А.М. Люлька, В.І. Трефілов, І.І. Сікорський, Г.С. Писаренко, батько та син Патони, а також багато інших видатних творців техніки та нових технологій, які зробили суттєвий внесок у розвиток багатьох галузей науки й промисловості, сприяли прогресу людства.

Від імені винахідників і раціоналізаторів виступив Микола Бельдій, Президент фонду «Новотех»:
– Вітаю шановних винахідників і раціоналізаторів зі святом і дякую
Державному департаменту інтелектуальної власності за організацію цього заходу, який дав змогу зібратися разом усій творчій еліті країни.
Мені в житті пощастило відчути той момент, коли до науковця приходить ідея, яку можна реалізувати. Шлях від моменту її виникнення до втілення не простий, тому я як успішний винахідник хочу побажати вам оптимізму й впевненості у роботі над своїми творіннями, а головне – віри в них.


Під час конференції відбулося нагородження переможців конкурсу «Винахід – 2009» грамотами Міністерства освіти та науки України, а також винахідників і раціоналізаторів грамотами Держдепартаменту інтелектуальної власності та нагрудними знаками «Творець» і «Автор».

За досягнення в розробці низки корисних моделей у галузі медицини, присвячених актуальним проблемам охорони здоров’я людини, золотою медаллю ВОІВ нагороджено Тетяну Сатаєву, старшого лаборанта кафедри медичної біології Кримського державного медичного університету.

У ході конференції учасники ознайомилися з виставкою «Вітчизняні винаходи сьогодення», експозиціями розробок Наукового парку "Київська політехніка" та Державного політехнічного музею України.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 625 | Теги: ЕПВ, Госдепартамент, ВОИС, Укрпатент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Октябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Семинар в рамках проекта «Патентная информация для инноваций»
Позади планеты всей. Украину поставили на 8-ое место с конца в мировом рейтинге по уровню развития ИТ в стране.
ВОИС и Кейптаунский университет предлагают руководителям коммерческих предприятий программу по вопросам стратегического управления ИС
Реєстрація прав на об’єкти авторського права
Госдума разработает ряд законов в сфере инноваций
РНБО рекомендує провести генетичну паспортизацію рослин
Аккредитация организаций по коллективному управлению авторскими и смежными правами

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com