Четверг, 25.04.2024, 23:53
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Май » 7 » «Звіт 301»: санкцій США проти України не буде
«Звіт 301»: санкцій США проти України не буде
10:04

Сполучені Штати залишили Україну в списку країн, де стан захисту прав інтелектуальної власності підлягає нагляду, але яким не загрожує застосування торговельних санкцій. При цьому статус України цього року не переглядатимуть, незважаючи на рекомендації правовласників.
У щорічному
Звіті 301 (назва від номера відповідної статті Закону США про торгівлю, відповідно до якої укладається цей документ), оприлюдненому 30 квітня ц.р. Офісом торговельного представника США, Україна залишилася у „Списку спостереження” (Watch List). При цьому можливість застосування торговельних санкцій існує лише щодо країни, визначеної „Пріоритетною” (Priority Foreign Country).
Міжнародна асоціація інтелектуальної власності (
International intellectual property association, IIPA), яка представляє інтереси американських компаній-правовласників, в лютому ц.р. рекомендувала ОТП США позачергово переглянути статус України повторно протягом поточного року. Однак Офіс торговельного представника утримався від таких дій. До того ж, частина зауважень IIPA до України навіть не знайшла свого відображення у звіті торговельного представника.
ОТП відповідає за розробку планів торговельної політики США,
  пропонує їх американському Президентові, здійснює міжнародні переговори у сфері торгівлі. „Звіт 301” ведеться для моніторингу стану дотримання прав інтелектуальної власності та вжиття щодо країн, де порушень найбільше, торговельних санкцій і покарань у вигляді позбавлення пільг за системою генералізованої системи преференцій США.
Саме за рекомендаціями ІІРА у 2002-2005 роках Україна вже підпадала під дію таких санкцій за неефективність боротьби з масовим виробництвом піратських компакт-дисків. Унаслідок цього США заблокували імпорт продукції української металургії та хімічної пормисловості.

Україну похвалили за прогрес
У цьогорічному „Списку 301” ОТП США звертає увагу на те, що 2009 року Україна продовжила прогресувати, в т.ч. вдосконалюючи закони у сфері інтелектуальної власності, проте заходи для забезпечення виконання законодавства залишалися „слабкими”, а піратство та підробки – і надалі поширені явища.
Позитивним кроком для посилення боротьби з Інтернет-піратством у документі названо створення у складі МВС підрозділу боротьби з кіберзлочинністю, а також вжиття заходів щодо веб-сайтів, які пропонували нелегальний контент. Разом з тим, офіс торговельного представника очікує надання представникам влади повноважень закривати сайти-порушники.
Крім того, американська влада розраховує на подальші кроки України для забезпечення виключно ліцензійного використання програмного забезпечення в органах державної влади.
Чималу стурбованість викликає в ОТП США перевезення підробленої і піратської продукції через територію України, зокрема, відсутність у митників повноважень діяти ex officio у випадку виявлення таких товарів.
Автори звіту занепокоєні і роботою судової системи, зокрема недостатньою жорсткістю вироків, недостатньою обізнаністю суддів з проблематикою ІВ, а також загальною неефективністю судочинства.

Про що у "Звіті 301" промовчали?

Україна потрапила у „Звіт 301” у 1998 році. За рекомендацією ІІРА ОТП США помістив нашу державу в „Список спостереження”. Наступного року – наша держава опинилася в „Пріоритетному списку спостереження”. У 2001 Україну визначили „Пріоритетною країною”, що відкрило шлях для процедури застосування торговельних санкцій. У 2005 році, після прийняття нової редакції закону про виробництво дисків, санкції скасували, а з 2006 року Україну „понизили” до „Списку пріоритетного спостереження”. Починаючи з 2008 Україна перебуває у „Списку спостереження”.
Попри те, що рекомендації ІІРА переважно беруться до уваги торговельним представником, цього року низка претензій Міжнародної асоціації інтелектуальної власності до України не знайшла свого відображення у "Звіті 301".
Зокрема, у лютневих рекомендаціях ІІРА йшлося про необхідність притягнення до кримінальної відповідальності керівництва організації колективного управління „Оберіг”, яке, на думку американських правовласників, видавало дозволи на використання об’єктів авторського і суміжних прав, не маючи на те повноважень, а також власників веб-сайтів, які користувалися сумнівними ліцензіями.
Асоціація також наполягала на посиленні заходів стосовно операторів кабельного телебачення, мовників і організаторів публічних показів, які використовують фонограми з комерційною метою, однак не сплачують винагороди. ІІРА домагається регулярних перевірок таких суб’єктів і притягнення їх до відповідальності.
Ще один пункт, про який не згадав ОТП США – видання контрольних марок неавторизованим дистриб’юторам. До внесення відповідних змін до законодавства, ІІРА вимагала призупинити видання контрольних марок на музичні записи у форматі MP3. Американські правовласники стверджують, що українська влада видає контрольні марки на піратську музику на підставі договорів з невідомими (як правило, російськими) компаніями.

Источник: http://www.intelvlas.com.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 496 | Теги: пиратство, программное обеспечение, Авторское право |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Выставка "Инновации нижегородцев - экономике региона"
Дослідницька зустріч з питань захисту географічних зазначень
В Красноярске активно накапливают интеллектуальную собственность
Первый всероссийский форум инноваторов собрал более 1500 инноваторов
Конкурс инновационных проектов в области медицины и биотехнологии
Казахстан будет осуществлять трансферт IT-технологий
Интеллектуальные споры разрешат спецсуды

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com