Пятница, 19.04.2024, 03:10
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2008 » Сентябрь » 23 » День винахідника і раціоналізатора – свято інтелекту
День винахідника і раціоналізатора – свято інтелекту
16:46
17 вересня 2008 року у Київському міському будинку учителя відзначено День винахідника і раціоналізатора, організаторами якого вже вкотре стали Держдепартамент інтелектуальної власності та Український інститут промислової власності.

Поступово в наше суспільство приходить розуміння того, що саме інтелект і знання сьогодні є дійсним капіталом нації. У зв'язку з цим треба відзначити значну законодавчу та організаційно-правову роботу у сфері інтелектуальної власності, здійснену фахівцями державної системи правової охорони інтелектуальної власності за останні роки. Результати цієї діяльності, які наблизили інтеграцію нашої країни у світову спільноту як рівноправного партнера, визнано впливовими міжнародними організаціями.

Для України стало справжньою подією те, що з 16 травня поточного року вона стала членом Світової організації торгівлі (СОТ), цей шлях довелося долати майже 15 років. У цій події є й істотний внесок усіх представників державної системи правової охорони інтелектуальної власності. Пишатися є чим! Про значні досягнення, здобутки державного масштабу у сфері інтелектуальної власності та багато чого іншого змогла почути 17 вересня 2008 року творча когорта країни – заслужені винахідники, раціоналізатори, науковці, творці України.

Саме у цей день, у рамках відзначення Дня винахідника і раціоналізатора, у Київському міському будинку учителя відбулася виставка науково-технічної творчості, науково-практична конференція "Винахідницька та раціоналізаторська діяльність в Україні" та прес-конференція, в якій брали участь: Борис Соболєв, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України; Микола Паладій, голова Державного департаменту інтелектуальної власності та Алла Жарінова, директор ДП „Український інститут промислової власності”.

Борис Соболєв привітав усіх присутніх зі святом, наголосивши, що Рада національної безпеки і оборони України приділяє надзвичайно велику увагу розвитку науково-технічного прогресу.

"Готується до розгляду на плановому засіданні у нашій структурі 21 листопада цього року питання "Збільшення або прискорення росту авторського права у збільшенні національного багатства України". Тобто, ми підійшли до формулювання цього питання таким чином, щоб, по-перше, сказати – Президент України, Рада національної безпеки і оборони України вбачає надзвичайно великий потенціал у ринку технологій; по друге, - те, що ми чітко виділяємо авторів, тих хто створює ці технології, виробляє науково-технічний продукт. Також ми бачимо тих, хто споживає і має споживати такий технічний продукт, а відповідно платити за це. Тому повинен функціонувати сучасний цивілізований ринок, який буде оцінювати та встановлювати ціну на працю винахідників”, - наголосив Борис Соболєв.

Він зазначив, що такий підхід дозволить „відкрити ті шлюзи, які блокують справедливу оцінку науково-технічних продуктів, ноу-хау, патентів, товарних знаків та інноваційних технологій у вартості компаній”. Б. Соболєв впевнений, що інтелектуальна власність України має бути оцінена на належному світовому рівні, а відтак буде створено умови для того, щоб оцінювати й тих людей, які виробляють цей інтелектуальний продукт.

Голова Державного департаменту інтелектуальної власності Микола Паладій зазначив, що цьогорічний День винахідника і раціоналізатора зібрав у залі величезну кількість винахідників з усіх куточків нашої держави, а саме головне – це підростаюче покоління творців.

"Низький уклін когорті винахідницького еліт-середовища найкращих технологій, винаходів та інновацій. Ці люди – патріоти України, які люблять свою державу і мають бажання працювати тут", - зазначив Микола Васильович. Він прокоментував ситуацію щодо здобутків державної системи правової охорони інтелектуальної власності за останні роки.

"Останні п'ять років в Україні спостерігається стійка тенденція до щорічного збільшення кількості заявок на видачу охоронних документів майже на всі об'єкти промислової власності. У середньому до Держдепартаменту щорічно надходить майже 35 тис. заявок на об'єкти права інтелектуальної власності (зокрема понад 15 % від іноземних заявників), а видається до 25 тис. охоронних документів (патентів, свідоцтв). Це усереднені цифри. При цьому найактивнішими серед іноземних заявників є заявники із США, Німеччини, Франції, Швейцарії. Це свідчить про те, що ринок України представляє інтерес для іноземних заявників. Важливо, що збільшується і кількість реєстрацій договорів, пов'язаних з розпорядженням майновими правами на об'єкти промислової власності. Зокрема, передача виняткових майнових прав, видача ліцензій. У 2007 році таких договорів було на 23 % більше, ніж у попередньому. Безумовним досягненням є й скорочення термінів розгляду заявок. Якщо в 2000 році заявка на винахід розглядалася в середньому 33 місяці, то в 2007 році цей показник зменшився до 17 місяців. Таку ж тенденцію маємо і щодо торгових марок. Сьогодні Україна має "піонерські" винаходи і новітні розробки у сфері лазерної, криогенної, аерокосмічної техніки, суднобудування, засобів зв'язку і телекомунікацій, програмних продуктів. Держдепартамент щорічно проводить всеукраїнський конкурс "Винахід року" і практично на центральному виставковому майдані у місті Києві нагороджуються переможці, які представляють усі галузі народного господарства. Цього року за сприяння розвитку винахідництва і раціоналізації в Україні, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, активну творчу діяльність та з нагоди відзначення Дня винахідника і раціоналізатора Держдепартамент нагороджено грамотами з врученням нагрудних знаків „Творець” та „Автор”, іншими відзнаками талановитих, яскравих творців й винахідників. Важливим є те, що більшість нагороджених це молоді винахідники – учасники виставки науково-технічної творчості”, - наголосив Микола Паладій.

Головними досягненнями державного значення цього року голова Держдепартаменту вважає те, що Європейське патентне відомство перевело Україну на новий рівень співпраці, а це додаткові дивіденди для держави, коли йдеться про вступ до Європейського Союзу.

"Україна, співпрацюючи з ЄПВ, знаходилась у групі держав колишнього Радянського Союзу, нині ми перші, кого Європейське патентне відомство перевело на новий рівень співпраці, у групу європейських країн таких, як Данія, Литва, Польща, Угорщина. Тобто, можна вважати, що нас розглядають як майбутніх членів Європейської спільноти", - зазначив Микола Паладій.

Про те, що планується у ближчому майбутньому створити на базі Державного підприємства "Український інституту промислової власності" міжнародний пошуковий орган, розповіла його директор Алла Жарінова.

"Нині ми працюємо над тим, щоб в Україні створити міжнародний пошуковий орган. У світі їх 9, а наша держава має шанс бути 10. Ми проводимо досить складну роботу, тому що для цьому необхідно мати відповідну базу даних, висококваліфікованих експертів та багато іншого. Також створюємо базу перспективних винаходів України (за рішенням Комітету науки і освіти Верховної Ради України). Ця база буде у відкритому доступі в мережі Інтернет", - прокоментувала перспективи на майбутнє Алла Георгіївна. Вона зазначила, що буде створено патентну електронну бібліотеку з вільним доступом для користувачів до патентної інформації зарубіжних країн. "Я впевнена що ближчим часом (2 роки) така база даних буде створена. Ми намагаємось спрямовувати роботу нашого інституту на винахідників та всіх творчих людей нашої держави, забезпечувати відкритість нашої системи, щоб активно і творчо працювати на майбутнє України!", - наголосила Алла. Жарінова.

Однією з головних подій цього дня стала презентація першого в Україні підручника "Основи інтелектуальної власності! для загальноосвітніх навчальних закладів І та ІІ рівня акредитації (за загальною редакцією голови Держдепартаменту інтелектуальної власності, доктора наук у галузі права, кандидата економічних наук М.В. Паладія та доктора психологічних наук, професора, завідувачки лабораторії профорієнтації Інституту педагогічної освіти та освіти дорослих АПН України Н.А. Побірченко).

Микола Паладій впевнений: щоб стати у цьому житті успішним - необхідно оволодіти знаннями про інтелектуальну власність! Такий підхід до розуміння та значення інтелекту як особливої цінності людини запропонував Державний департамент інтелектуальної власності, видавши вищезазначену книгу.

"Важливою особливістю першого видання підручника є те, що в ньому висвітлюються історичні факти, значна увага приділена розкриттю правових основ розвитку винахідництва, подано види об’єктів та характеристику суб’єктів інтелектуальної власності, підкреслюється важливість усвідомлення учнями власної ролі в досягненні життєвого успіху, вибору правильної професії, побудови кар’єри тощо", - підкреслив Микола Паладій.

„Тираж підручника невеликий – всього дві тисячі примірників. Спочатку планується цей курс читати на факультативах з права, а потім, якщо школи заявлять про своє бажання вивчати цей курс, то складності у видачі підручників не буде”, - запевнив голова Держдепартаменту.

Також під час урочистостей вкотре було відзначено Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) наших винахідників. За видатні досягнення у розробці і впровадження нових методів лікування і профілактики варикозної хвороби, тромбозу легеневих артерій, атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань Золотою медаллю ВОІВ у номінації „Видатний винахідник” нагороджено автора понад 50 винаходів та 80 наукових праць Заслуженого винахідника України, хірурга, кандидата медичних наук, асистента кафедри шпитальної хірургії Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова Бурого Володимира Трохимовича.

Спеціальною відзнакою Всесвітньої організації інтелектуальної власності - нагороджено приватне підприємство "Ламідан" (м.Одеса) – переможець конкурсу для малих і середніх підприємств з інноваційною діяльністю 2007 року. Це приватне підприємство випускає лікувально-профілактичну добавку до їжі "Ламідан". Підприємство застосовує власні інноваційні розробки, які захищені патентами України на корисні моделі. Цінність продукту "Ламідан", який виробляється за власною технологією підприємства з ламінарієвих водоростей, має велике соціальне призначення, особливо для усунення негативних наслідків Чорнобильської катастрофи.

Нагороду отримали керівник програми "Ламідан" Лизогуб Віра Олександрівна і директор приватного підприємства Равінський Володимир Іванович.

На адресу винахідників та раціоналізаторів надійшли теплі слова привітання від керівництва нашої держави.

"Наше суспільство стоїть на порозі того майбутнього, коли Україна стане успішною й багатою саме завдяки своєму інтелектуальному і творчому потенціалу. Вона просто приречена стати конкурентноспроможною з таким безцінним скарбом як інтелектуальна власність". – З такими думками розходилися після святкування Дня винахідника і раціоналізатора його учасники.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 960 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Сентябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
"Промислова власність" №3, 2008
Самарская область: увеличено количество премий в области науки и техники
Усього зареєстровано охоронних документів на ОПВ
Приморский край: будет принят закон об инновационной деятельности
Запущен интернет-канал телевидения «АРХИМЕД-ТВ»
III-й инновационный форум
В Зеленограде будут созданы благоприятные условия для развития инноваций

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com