Пятница, 29.03.2024, 00:13
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2008 » Октябрь » 30 » Зустріч з директором з Європейських справ Міжнародної конференції товариств авторів та композиторів (СІЗАК)
Зустріч з директором з Європейських справ Міжнародної конференції товариств авторів та композиторів (СІЗАК)
13:29
Нещодавно у Держдепартаменті інтелектуальної власності відбулася зустріч голови Миколи Паладія з директором з Європейських справ Міжнародної конференції товариств авторів та композиторів (СІЗАК) паном Мітко Чаталбашевим.

Темою зустрічі стало обговорення ситуації, яка склалася навколо організацій колективного управління.

У зазначеному заході взяли участь: начальник відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Держдепартаменту Олена Щербакова та начальник відділу з питань авторського права і суміжних прав Держдепартаменту Тамара Давиденко; директор ДП "Українське агентство з авторських та суміжних прав" (ДП "УААСП") Леонід Пашковський та його заступник Олег Левченко.

Учасники зустрічі обговорили наступні питання:
- ефективність механізму колективного управління правами у контексті постійного утворення нових організацій колективного управління (ОКУ);
- стан справ із законопроектом щодо внесення змін до Закону України "Про авторське право і суміжні права", особливо в частині, що стосується колективного управління правами;
- оцінка ситуації з українськими телерадіоорганізаціями, порушення ними Закону України "Про авторське право і суміжні права” та міжнародних угод і конвенцій, стороною яких є Україна;
- інші актуальні питання.

Під час зустрічі Микола Паладій проінформував пана Мітко Чаталбашева про стан системи колективного управління. Микола Паладій зазначив, що в Україні зареєстровано та діють 14 організацій колективного управління. Враховуючи, що законодавство не обмежує їх кількість, вона може збільшуватися. Нині розроблено законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань авторського права і суміжних прав”, який знаходиться на узгодженні у відповідних міністерствах та відомствах. Також Микола Паладій запропонував пану Чаталбашеву надати законопроекту експертну оцінку.

У свою чергу, Мітко Чаталбашев зазначив, що постійно спостерігає за розвитком системи колективного управління в Україні. На його думку, найважливішими є питання законодавчого регулювання діяльності організацій колективного управління та визначення єдиних критеріїв їх діяльності. Тому прийняття законопроекту є надзвичайно важливим.

Пан Чаталбашев повідомив, що 24–25 листопада 2008 року у Брюсселі, Бельгія, відбудеться конференція за участю ВОІВ та СІЗАК з питань колективного управління правами.

Щодо законодавчих змін у сфері авторського права і суміжних прав Тамара Давиденко зазначила: хоча законопроектом передбачено норму, яка не обмежує кількість організацій колективного управління, що створюються суб'єктами авторського права або суміжних прав, право збирати винагороду надаватиметься лише уповноваженим організаціям колективного управління. Організації колективного управління, які не матимуть статусу уповноважених, будуть здійснювати важливі функції захисту прав суб’єктів авторського права і суміжних прав та виплати винагороди безпосередньо творцям, інтереси яких вони представляють.

Рішення про взяття на облік організації колективного управління та визначення уповноважених організацій колективного управління прийматиметься Установою за погодженням з громадським органом, що діє при Установі, до складу якого входитимуть представники суб´єктів авторського права і суміжних прав та організацій, діяльність яких пов´язана з сферою авторського права і суміжних прав. Визначення уповноважених організацій колективного управління здійснюватиметься на підставі відповідних критеріїв.

Крім того, законопроектом передбачено, що у всіх випадках, за виключенням обов’язкових, збір та розподіл винагороди за використання об’єктів авторського права здійснює одна уповноважена організація колективного управління у сфері авторського права. Розподіл цією уповноваженою організацією вказаної винагороди між іншими організаціями колективного управління у сфері авторського права здійснюється на договірних засадах. Пан Чаталбашев зауважив, що це є компромісним рішенням і відповідає міжнародній практиці.

Леонід Пашковський надав інформацію щодо процесів реорганізації ДП "УААСП" та окреслив проблемні питання щодо визначення правонаступника ДП "УААСП", у зв’язку з тим, що жодна ОКУ не відповідає вимогам СІЗАК. На думку пана Чаталбашева, з урахуванням ситуації, яка склалася в Україні, реорганізація ДП "УААСП" є недоцільною. Микола Паладій висловив надію на те, що влітку 2009 року проблема ДП "УААСП" буде розв’язана.

Учасники зустрічі домовилися провести низку інформаційно-навчальних семінарів для творчих союзів, артистів та всіх зацікавлених сторін, а також розробити план співробітництва між Держдепартаментом інтелектуальної власності, ДП "УААСП" та СІЗАК.

Источник: http://sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 735 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Октябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Россия не подписала международную конвенцию о киберпреступности
Семінар у Львові
Семинар ВОИС по Мадридской системе международной регистрации знаков
Москва: предприниматели ВАО хотят рассказать о своих изобретениях по ТВ
За скачивание пиратской продукции европейцам будут отключать интернет
На сайте ФИПС открыта новая рубрика
Любителей интернет-халявы ждет суровая кара

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com