Четверг, 25.04.2024, 22:29
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Март » 23 » Звіт діяльності Українського агентства з авторських та суміжних прав за 2008 рік
Звіт діяльності Українського агентства з авторських та суміжних прав за 2008 рік
13:33

За 2008 рік державне підприємство «Українське агентство з авторських та суміжних прав» зібрало 19,3 млн. гривень авторської винагороди. Це майже на 4 млн. грн. більше, ніж було зібрано в 2007 році (15,5 млн. гривень).

У минулому році вітчизняним та зарубіжним авторам було виплачено близько 10,5 млн. гривень. До державного бюджету перераховано 2,2 млн. гривень. Решта зібраних коштів знаходиться у процесі обробки інформації та ідентифікації авторів, тобто ці гроші будуть виплачені авторам у наступні періоди.

В минулому році левова частка зборів авторської винагороди припала на сферу публічного виконання, що можна вважати певною «традицією» за час існування ДП УААСП. Найбільші надходження у цій сфері забезпечили «великі права» (збори за використання творів у театральній сфері) – більш ніж 7,8 мільйонів гривень, що складає майже 43% від загальних показників зборів.

Надходження за використання «малих прав» (зборів авторської винагороди за використання творів на телебаченні, радіостанціях, в кафе, ресторанах, нічних клубах, концертах) в минулому році склали майже 6,2 мільйона гривень, тобто близько 33% від загальних показників зборів (у 2007 році цей показник дорівнював біля 4,6 мільйонів гривень). Збільшити збори авторської винагороди у сфері «малих прав» вдалося здебільшого за рахунок радіостанцій, які почали набагато сумлінніше сплачувати авторську винагороду.

За рахунок надходжень за використання творів українських авторів з-за кордону було отримано майже 2 млн. гривень, що свідчить про зростаючий інтерес до творів українських митців у всьому світі.

Найнижчі результати в структурі зборів авторської винагороди показав «механічний запис» (збори за використання об’єктів авторського права на механічних носіях – CD, DVD-дисках, касетах тощо). Порівняно з 2007 роком, в минулому році надходження від «механічного запису» скоротилися майже вдвічі – до 1,8 млн. гривень (у 2007 році за рахунок «механічного запису» було зібрано майже 3 млн. гривень). Але причини такого падіння об’єктивні і є відображенням світових тенденцій. Завдяки сучасним технічним засобам, в першу чергу за рахунок поширення Інтернету, у всьому світі зменшується популярність механічних носіїв. Та, окрім цього, не можна не брати до уваги й суттєвий вплив на рівень зборів у цій сфері такого явища як «музичне піратство».

Проте наше агентство не стоїть на місці, а уважно вивчає новітні тенденції та докладає максимум зусиль для освоєння нових ринків використання авторських творів. Так, у 2008 році значних успіхів вдалося досягти у сфері мобільного зв’язку (збори за використання об’єктів авторського права у мобільних телефонах). Порівняно з 2007 роком надходження від платників цього виду авторської винагороди збільшилися у 10 разів, і склали 0,58 млн. гривень.

Агентство також активно працює з власниками музичних Інтернет-сайтів. І хоча успіхи в цій сфері ще досить незначні, проте перші зрушення вже є - порівняно з 2007 роком надходження авторської винагороди від Інтернету зросли більше ніж удвічі – до 110 тисяч гривень. Звісно, від загальних показників зборів авторської винагороди - це досить невелика сума, проте вже сам факт налагодження конструктивного діалогу з власниками сайтів та поступова зміна їхнього ставлення до питання необхідності сплати авторської винагороди - значне зрушення. Втім, для вирішення цього питання необхідно зробити ще дуже багато, адже проблеми сплати авторської винагороди за використання творів в мережі Інтернет в першу чергу обумовлені недосконалістю законодавства.

Крім того, складними залишаються стосунки з іншими організаціями колективного управління, які працюють в країні. Відповідно до діючого українського законодавства збирати авторську винагороду може кожна організація колективного управління, яка перебуває на обліку в Державному департаменті інтелектуальної власності. Втім, якщо певна організація зібрала винагороду для автора, чиї права передані іншій організації, то вона має перерахувати зібрані кошти на її рахунки. Проте сьогодні, крім ДП УААСП та організації колективного управління «Дім авторів музики в Україні», жодна існуюча організація колективного управління зібрану авторську винагороду іншим організаціям не перераховує, хоч і збирає її не за своїх авторів. В 2008 році надходження від інших організацій колективного управління склали близько 0,74 мільйона гривень. Зі свого боку ДП УААСП перерахував іншим організаціям колективного управління близько 0,4 млн. грн.. Ще близько 0,2 млн. грн.. було сплачено членам іншим ОКУ (фізичним особам) індивідуально.


Источник: http://www.uacrr.kiev.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 772 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Март 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
66 татарстанцев обучились основам инновационного менеджмента
Инновационный прорыв в России обеспечат не бакалавры, а специалисты
Закон о внедрении научных технологий внесен в Госдуму
Магнитогорск: власти будут стимулировать инновационный малый бизнес
Интеллектуальная собственность в России теперь защищена!
Вітання від Голови Держдепартаменту
Итоги реализации инновационной образовательной программы подведут в ТюмГУ

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com