Среда, 24.04.2024, 13:51
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Май » 15 » Рівень комп’ютерного піратства в Україні виріс на 1%
Рівень комп’ютерного піратства в Україні виріс на 1%
12:18
Рівень піратства стосовно програмного забезпечення (ПЗ) персональних комп’ютерів (ПК) в Україні 2008 року виріс на 1 процентний пункт (до 84%) порівняно з 2007 роком. При цьому в половині із 110 країн світу, де проводилось дослідження, рівень піратства знизився, і лише в 15% – виріс. Збитки, яких зазнала галузь від комп’ютерного піратства, в Україні 2008 року збільшились до $534 млн.

Зазначені цифри, що висвітлюють результати шостого щорічного міжнародного дослідження комп’ютерного піратства, були оприлюднені Асоціацією виробників програмного забезпечення (Business Software Alliance, BSA) — міжнародним об’єднанням, котре представляє інтереси глобальної індустрії ПЗ. Робота проводилась компанією IDC, провідною міжнародною організацією в області досліджень і прогнозування для галузі інформаційних технологій (ІТ). Дане дослідження вивчає піратство відносно будь-якого платного ПЗ, що використовується на персональних комп’ютерах (від настільних до ультрапортативних). Інші типи ПЗ, зокрема програми для серверів та мейнфреймів, не були об’єктами вивчення. IDC використовувала закриту статистику із постачань ПЗ і ПК. З метою підтвердження тенденцій піратства ПЗ аналітики IDC працювали в понад 60 країнах.

«Це дослідження нагадує, що у нас в Україні ще багато роботи для подальшого зниження рівня піратства», — заявив Даніїл Ключніков, голова Комітету BSA в Україні. — «Нині в умовах економічної невизначеності вкрай важливо, щоб компанії не йшли шляхом сумнівної економії, використовуючи неліцензійне ПЗ, оскільки це може посилити негативний вплив на їхній бізнес, на споживачів, а також на національну і глобальну економіку».

Рівень піратства в Україні залишається вкрай високим. Найістотніше скорочення його рівня було зафіксовано 2005 року — коли він становив 85% порівняно з 91% в 2003-2004 роках. Відтоді рівень комп’ютерного піратства в Україні залишався практично незмінним на рівні 83-85%.

Комп’ютерне піратство шкодить не лише доходам компаній галузі. Результати опублікованого в січні 2008 року дослідження IDC показали, що зниження рівня піратства сприятиме створенню сотень тисяч робочих місць, матиме позитивний вплив на економічний розвиток, котрий вимірюватиметься мільярдами доларів, зокрема зростуть податкові надходження, які можна буде направити на фінансування бюджетних програм і служб на місцевому рівні.

Серед 110 досліджених країн рівень піратства ПЗ знизився в 57 країнах, залишився незмінним у 36 і виріс лише в 16. Проте оскільки світовий ринок ПК зростав швидше в країнах з високим рівнем піратства, то світовий рівень піратства виріс 2008 року на 3 процентних пункти до 41%.

У Центральній і Східній Європі найвищий рівень піратства зафіксований у Грузії (95%), Вірменії (92%), Азербайджані та Молдові (по 90%). Серед країн з найнижчим рівнем в регіоні Чехія (38%), Угорщина (42%) і Словаччина (43%). Найбільших успіхів добилася Росія, де за рік рівень піратства знизився на 5 п.п. до 68% (а за шість років цей показник знизився на 19 пунктів).

Хоча на країни, що розвиваються, доводиться 45% світового ринку ПК та їх комплектуючих, їхня частка на світовому ринку ПЗ складає менше 20%. Якби роль цих країн на ринку ПЗ була такою ж, як і на ринку комп’ютерної техніки, то ринок ПЗ зростав би на $40 млрд. щорічно. При цьому зниження світового рівня піратства лише на 1 процентний пункт у рік додало б ІТ-галузі прибутку на $20 млрд.

Поширення доступу до Інтернету розширюватиме пропозицію піратського ПЗ. Протягом наступних п’яти років у країнах, що розвиваються, в мережу «вийде» ще 460 млн. користувачів. Найбільше зростання очікується серед приватних осіб і малого бізнесу, де рівень піратства зазвичай вище, ніж у розмаїтті великих підприємств і державних установ.

Глобальна економічна рецесія по-різному впливає на комп’ютерне піратство — свідчить дослідження. За словами керівника досліджень IDC Джона Гантца (John Gantz), в умовах скорочення фінансових можливостей споживачі можуть подовжити термін експлуатації своїх ПК. Це, певно, призведе до зростання рівня піратства, оскільки на старих ПК використання інстальованого неліцензійного ПЗ імовірніше. Проте потреба в мобільних пристроях стимулює продажі недорогих «нетбуків», які часто постачаються з установленим ліцензійним ПЗ. Водночас у бізнесі все частіше використовуються програми для управління програмним забезпеченням (software asset management, SAM) заради зниження витрат на інформаційні технології.

«У будь-якому випадку, вартість ПЗ — це лише один із чинників, котрі стимулюють комп’ютерне піратство», — говорить Джон Гантц. — «Економічна криза безумовно вплине — частково негативно, частково позитивно — але вона буде лише одним з багатьох факторів і може не виявитися повною мірою тоді, коли ми отримаємо показники за 2009 рік».

Асоціація BSA підтримує стратегію зі зниження рівня піратства і забезпечення відповідних економічних вигод, котра включає п’ять напрямів:
- навчати й інформувати суспільство щодо цінності інтелектуальної власності та ризиків, пов’язаних з використанням неліцензійного ПЗ;
- удосконалювати національні закони про авторське право з метою включення в них зобов’язань Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO), спрямованих на забезпечення ефективнішої боротьби з комп’ютерним піратством і он-лайн-піратством;
- створювати потужні правозахисні механізми, включаючи жорсткі антипіратські закони, згідно з вимогами Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (TRIPS) Світової організації торгівлі;
- виділяти значні ресурси з державного бюджету на вирішення проблеми, на підтримку роботи національних підрозділів із захисту інтелектуальної власності, міжнародної співпраці, а також на навчання співробітників правоохоронних і судових органів;
- подавати приклад впровадженням заходів щодо управління ПЗ, вимагаючи від державного сектора використання виключно легітимного ПЗ.

Источник: http://www.intelvlas.com.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 724 | Теги: пиратство |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Более 700 уголовных дел возбуждено на Урале по фактам преступлений в сфере ИС
Семінар на тему: "Особливості експертизи заявок на винаходи та корисні моделі в Україні"
В 2007 году было зарегистрировано рекордное число патентов.
Казахстан развивает науку
Cемінар для працівників органів виконавчої влади та державних органів приватизації
Microsoft запатентовала новую систему контроля авторских прав
В Україні мало використовують інноваційні технології

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com