Пятница, 26.04.2024, 16:08
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Апрель » 27 » Інтелектуальна власність на кордоні
Інтелектуальна власність на кордоні
22:10
Розвиток інновацій та широке використання результатів творчої діяльності, як свідчить практика, супроводжується значним рівнем неправомірного використання цих результатів, зокрема практика піратства, виготовлення контрафактних творів, фонограм тощо.

З метою вдосконалення процедур контролю за переміщенням через митний кордон України товарів, які містять об'єкти права інтелектуальної власності, їх реєстрації, прийнято у 2008 році були запровадженні відповідні зміни до чинного Митного кодексу України та прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 13.04.2007 року №622 "Питання реєстрації об'єктів права інтелектуальної власності у митному реєстрі, отримання інформації та взаємодії митних органів з іншими правоохоронними і контролюючими органами та власниками прав на об'єкти права інтелектуальної власності у разі призупинення митного оформлення товарів за ініціативи митного органу".

Положення згаданих нормативно-правових актів базуються на положеннях Угоди з торговельних аспектів прав інтелектуальної власності (далі — Угода ТРІПС), яка є однією з 28 Угод системи ГАТТ/СОТ, та направлені на гармонізацію митного законодавства України у сфері захисту прав інтелектуальної власності із загальноприйнятими в європейській та світовій практиці нормами та стандартами.

Для практичного здійснення контрольних функцій органами державної влади, митними органами ведеться спеціальний реєстр. Порядок реєстрації об'єктів права інтелектуальної власності у митному реєстрі запроваджений вищевказаною постановою КМУ № 622. Згідно норм законодавства Європейського Союзу, Російської Федерації та інших країн, митними органами здійснюється реєстрація саме об'єктів права інтелектуальної власності, в зв'язку з чим є логічним запровадження відповідних норм в митному законодавстві України.

Відповідно до п.2 Постанови КМУ № 622, митний реєстр об'єктів права  інтелектуальної власності (далі - митний реєстр) складається Держмитслужбою для  сприяння захисту законних прав власників на об'єкти права інтелектуальної власності за час митного контролю та митного оформлення товарів, які містять такі об'єкти, на   підставі  заяв  осіб,  яким  відповідно  до законодавства України належать  майнові  права  на об'єкти права інтелектуальної власності (далі - правовласник), або їх представників і містить інформацію, яка надає можливість запобігати переміщенню через митний кордон України товарів з порушенням прав інтелектуальної власності.

Інформація, котра міститься у митному реєстрі, є складовою частиною центральної інформаційної бази даних Держмитслужби.

Після реєстрації у митному реєстрі об’єкта права інтелектуальної власності на підставі даних такого реєстру, митні органи вживають заходів щодо запобігання переміщенню через митний кордон України контрафактних товарів, які можуть містити зазначені вище об’єкти права інтелектуальної власності, та отримали правову охорону в Україні.

Державна митна служба України забезпечує оприлюднення переліку об’єктів права інтелектуальної власності, включених до митного реєстру.

Процедура включення до державного реєстру не є складною. Для початку правовласник  або його представник подає до Держмитслужби:
- заяву про сприяння захисту майнових прав на об'єкт;
- виписку з відповідного реєстру МОН про реєстрацію  в  Україні права інтелектуальної власності,  яка засвідчує дійсність акта про таку реєстрацію на момент подання заяви (для  торговельних  марок, які мають міжнародну реєстрацію, - виписки з Міжнародного реєстру Міжнародного бюро інтелектуальної  власності,  до  якої  додається переклад  на українську мову,  та інформація МОН про дію в Україні міжнародної реєстрації. Для таких об'єктів, як об'єкти авторського права  і  суміжних прав - відомості про документи,  що засвідчують наявність зазначених прав);
- докладний опис об'єкта і товарів, що містять об'єкт, який дає змогу  митному  органу ідентифікувати об'єкт і товари та визначити код  товарів згідно  з  УКТЗЕД;
- зразок товарів,  що  містять  об'єкт,  або  їх   фотографічне зображення;
- нотаріально посвідченої  копії   ліцензійного   договору   про використання  об'єкта  (у  разі подання заяви особою,  якій надано право  на  використання  об'єкта   та   повноваження   від   імені правовласника перешкоджати неправомірному використанню об'єкта,  у тому   числі   забороняти   відповідно   до   законодавства   таке використання).

Після  надходження  заяви  і  доданих  до  неї  матеріалів Держмитслужба протягом 30  календарних  днів  письмово  повідомляє правовласника або його представника про результати її розгляду.  У повідомленні  зазначається  інформація  про  можливість  включення об'єкта  чи  про  відмову  у  включенні його до митного реєстру та підстави такої відмови. Як зазначає у своєму роз’ясненні Держмитслужба, оскарження у разі такої відмови здійснюється відповідно до загальноприйнятої юридичної практики.

Також варто зазначити те, що реєстрація об’єктів права інтелектуальної власності в митному реєстрі є платною. Так, заявник після отримання повідомлення про можливість включення об’єкта до Митного реєстру, має внести заставу чи надати іншу еквівалентну гарантію у розмірі 5 тисяч євро. Ця сума зберігається на особистих рахунках правовласників у Держказначействі і за необхідності повертається протягом двох тижнів на той самий рахунок з якого кошти були сплачені. Також, застава може бути надана у вигляді банківської гарантії.

Отож, маючи права на об’єкт інтелектуальної власності, подавши відповідну заявку до Держмитслужби та сплативши кошти, правовласник отримує реальну змогу контролювати переміщення через митний кордон України товарів, які можуть порушувати його права на об’єкт прав інтелектуальної власності.

Источник: http://www.intelpro.net
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 584 | Теги: инновации |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Апрель 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
В Харьковской области будет создана промышленная зона
Без нацпринадлежности и двойников
Прививка от пиратства
В США ужесточат закон об интеллектуальной собственности
Реєстрація прав на об’єкти авторського права
В Беларуси реализуется Государственная инновационная программа
Сообщение Информационного совета Федеральной службы по интеллектуальной собственности, патентам и товарным знакам

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com