Суббота, 20.04.2024, 01:41
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Май » 6 » Круглий стіл за участю представників ЄС
Круглий стіл за участю представників ЄС
10:02
29 квітня 2010 р. у приміщенні Великої конференц-зали Національної академії наук України відбувся круглий стіл на тему «Комерціалізація та механізми підтримки промислового освоєння результатів наукових досліджень, створених за рахунок державних коштів, в Європейському Союзі, Україні та інших країнах: політика, правове забезпечення».

Захід був організований в рамках виконання проекту «Вдосконалення стратегій, політики та регулювання інновацій в Україні», що фінансується Європейським Союзом.

У роботі круглого столу взяли участь керівники та експерти цього проекту, проекту ЄС «Офіс спільної підтримки для сприяння інтеграції України до дослідницького простору ЄС», проекту ЄС «Підтримка наукоємних та інноваційних підприємств, а також трансфер технологій у бізнес в Україні», делегації Європейського Союзу в Україні, European Profiles, Louis Berger SAS, представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Ради національних асоціацій товаровиробників при Кабінеті Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, центральних органів виконавчої влади, Українського національного комітету Міжнародної торгової палати, технопарків, наукових установ, зокрема Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Національної Академії правових наук України.
Під час роботи круглого столу відбулося декілька презентацій та загальна дискусія.


У рамках круглого столу європейськими експертами були висвітлені, зокрема, наступні аспекти:
- Державні програми фінансування інновацій та технологічного розвитку в державах-членах ЄС» (Джордж Строгілопулос, директор проекту «Вдосконалення стратегій, політики та регулювання інновацій в Україні»);
- Комерціалізація результатів наукових досліджень в ЄС та державах-членах ЄС (Нікос Мароуліс, експерт проекту «Вдосконалення стратегій, політики та регулювання інновацій в Україні»);
- Визнана світова мережа трансферу технологій з комерціалізації результатів досліджень — можливості відкритих інновацій в Україні (Гудрун Румпф, ключовий експерт з інноваційної політики проекту «Вдосконалення стратегій, політики та регулювання інновацій в Україні»);
- Комерціалізація результатів досліджень (Александер Баковські, керівник групи виконання проекту ЄС «Офіс спільної підтримки для сприяння інтеграції України до дослідницького простору ЄС»);
- Підтримка НДДКР в Ірландії (Деклан Гордон Керролл, ключовий експерт проекту ЄС «Підтримка наукоємних та інноваційних підприємств, а також трансфер технологій у бізнес в Україні»).


Під час дискусії учасники круглого столу обговорили, зокрема, такі питання як сучасний стан законодавства України у сфері інноваційної діяльності та трансферу технологій, а також перспективи розвитку такого законодавства. Болючими питаннями виявилися низький рівень державного фінансування наукових розробок та відсутність реальних податкових пільг інноваційної діяльності.


Значну увагу учасників круглого столу привернуло питання розподілу майнових прав інтелектуальної власності на результати наукових досліджень, що створюються за рахунок коштів ЄС, країн ЄС чи Державного бюджету України.


Так, Н. Мароуліс зазначив, що в європейських країнах існують різні принципи розподілу майнових прав на наукові розробки, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів:
- майнові права належать університету (він може використовувати об’єкти інтелектуальної власності та розпоряджатися правами на такі об’єкти), але університет повинен виплачувати винагороду авторам;
- майнові права належать авторам певної розробки;
- майнові права належать авторам та організаціям.


Так, за грецьким законодавством майнові права на наукову розробку належать вченому та університету. Кожний університет самостійно вирішує який відсоток прав належить університету, а який — вченому.


У Польщі, як повідомив А Баковські, майнові права інтелектуальної власності належать університетам. Міністерство не може примусити встановити в університеті певні правила щодо розподілу прав. Водночас, університет повинен стимулювати винахідника.


Вважаємо, що позитивний досвід ЄС та держав-членів ЄС щодо створення та комерціалізації результатів наукових досліджень, проведених за рахунок бюджетних коштів, має бути врахований представниками державних установ України при доопрацюванні національного законодавства України у відповідній сфері.


Источник: http://www.intelvlas.com.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 639 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Международные патентные заявки подешевеют на 5%.
Шістнадцяте засідання у Мінську
Атестовано кандидатів у патентні повірені!
Робоча зустріч з представниками США
Белгородчина становится научным центром
П’яте спільне засідання Робочої групи
Forbes прорейтинговал российские бренды

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com