Пятница, 19.04.2024, 11:25
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Июнь » 24 » "Винахід – 2011" на старті!
"Винахід – 2011" на старті!
21:50
Усього два місяці тому відбулося урочисте нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу "Винахід – 2010", а вже скоро розпочнеться "Винахід – 2011". За підсумками минулого року переглянуто Положення про Конкурс, враховані зауваження й пропозиції його учасників, винахідників та правовласників, а також думки Експертної ради й Конкурсної комісії.

Перш за все, зміни торкнулися критеріїв оцінки конкурсних робіт. Не секрет, що з року в рік на конкурс "Винахід року" подається дедалі більше патентів на корисні моделі, і куди менше – власне на винаходи. Але від корисної моделі не вимагається відповідності критерію "винахідницький рівень", і за такими заявками проводиться лише формальна експертиза, а патент видається під відповідальність заявника. Тож за вагомістю патент на винахід і патент на корисну модель далеко не рівнозначні. Це й відображено в критеріях оцінки: патент України на винахід тепер оцінюється в 10 балів, а патент України на корисну модель – в 1 бал. Зарубіжний патент на той самий винахід оцінюється в 5 балів. За цим самим принципом зроблено акцент на розвиток внутрішнього ринку: за продану в Україні ліцензію конкурсна робота отримуватиме 10 балів, а за ліцензію, продану за кордоном, – лише 5.

Щодо окремих номінацій, то в них найбільш суттєві зміни стосуються регіональних нагород та категорії "Кращий винахід серед молоді". За останні роки проведення Конкурсу простежується така тенденція: є декілька регіонів, які завжди представляють багато цікавих, сильних робіт. Ідеться, зокрема, про Дніпропетровську, Кіровоградську, Харківську області, Закарпаття, Крим, місто Київ і столичну область. Декілька областей з року в рік представлені дуже слабко або взагалі не беруть участь у Конкурсі: Волинь, Тернопіль, Житомирський, Черкаський, Чернігівський регіони. Інші області виступають за принципом «то густо, то пусто»… Саме тому Конкурсна комісія дійшла висновку, що не слід будь-що намагатися нагородити кожну область, особливо, якщо від останньої представлено лише одну чи дві конкурсні роботи невисокого рівня. Відтепер визначати найкращі винаходи в регіонах будуть лише для тих областей, від яких на другий тур перейшло не менше ніж п’ять конкурсних робіт. На думку Конкурсної комісії, це стимулюватиме патентовласників і винахідників з недостатньо активних регіонів. Сподіваємося, що в них прокинуться гордість за свою малу батьківщину, прагнення продемонструвати свої здобутки та й просто спортивна злість – і тоді начувайтеся, суперники!

Подібна ситуація й у категорії "Кращий винахід серед молоді". Щороку в ній розглядається десь по 150 – 170 конкурсних робіт, серед авторів яких є хоч одна молода людина віком до 30 років. На жаль, переважна більшість робіт у молодіжній категорії – саме ті, де серед великого колективу співавторів лише один чи двоє молодих. Зрозуміло, що за таких умов важко виділити й адекватно оцінити внесок молодого винахідника в колективну творчість. Тому, починаючи з 2011 року, у категорії "Кращий винахід серед молоді" будуть розглядатися лише такі роботи, авторами яких є виключно молоді люди віком до 30 років. Тож запрошуємо до активної участі в Конкурсі школярів і студентів, молодих науковців та виробничників.

Повна версія Положення про Всеукраїнський конкурс "Винахід року" опублікована на сайті Державної служби інтелектуальної власності України www.sips.gov.ua, Державного підприємства "Український інститут промислової власності" (Інститут) www.ukrpatent.org та на сайті філії "Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг" Інституту (Оргкомітету Конкурсу) www.ip-centr.kiev.ua. Учасникам Конкурсу слід звернути увагу на те, що змінилася форма бланків – заяви про участь у Конкурсі, анкети разом з додатками. Нові бланки можна скачати на вищезгаданих сайтах. Прийом конкурсних робіт розпочнеться з 1 серпня й триватиме до 1 листопада. Бажаємо учасникам "Винаходу – 2011" творчої наснаги!

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Конференции, выставки, семинары | Просмотров: 597 | Теги: Госслужба, Укрпатент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Июнь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Пятое заседание Постоянной рабочей группы по информационным технологиям Административного совета ЕАПО
Новые авторские правила - рекламные и PR-агентства
Татарстан: разработана концепция управления инновационной сферой
Нова інформаційно-довідкова система
Свободный доступ к базе данных Mеждународных непатентованных наименований
"Круглий стіл" у Держдепартаменті
Семінар на тему: "Особливості експертизи заявок на винаходи та корисні моделі в Україні".

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com