Суббота, 20.04.2024, 04:21
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Июль » 13 » Затверджені рекомендації комітетських слухань
Затверджені рекомендації комітетських слухань
09:30
Оскільки сьогодні соціально-економічна значимість індустрій, які базуються на авторському праві і суміжних правах стрімко зростає, виникла гостра необхідність ліквідації тієї критичної ситуації, яка склалась у сфері авторського права і суміжних прав та діяльності організацій колективного управління.

За даними Асоціації виробників програмного забезпечення Україна залишається серед країн з найвищим рівнем комп’ютерного піратства. Відсоток використання неліцензійного програмного забезпечення в Україні у 2008 році становив 84%, а втрати економіки від цього склали 534 млн. доларів США на рік! Більш того, сьогодні з’являються нові форми злочинів у сфері інтелектуальної власності, наприклад кіберсквотинг – незаконне розповсюдження творів у мережі Інтернет, камкордінг – незаконний запис кінофільмів під час перегляду в кінотеатрах.

В Україні не створено ефективної системи збору та виплати винагороди авторам, виконавцям, виробникам фонограм та відеограм. Рівень збору винагороди такими організаціями є показником тіньового використання об’єктів права власності або свідомого ігнорування вимог законодавства. За оцінками фахівців, в Україні збори сплачують лише 7% користувачів!

Відсутність контролю з боку органів виконавчої влади призвела до того, що не збирається винагорода за репрографічне відтворення  творів літератури та образотворчих, фотографічних творів за право слідування, не сплачується в належному обсязі авторська винагорода за використання мелодій у мобільних телефонах тощо.

Рекомендації слухань передбачають підвищення ефективності застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав, створення дієвої системи охорони та захисту майнових прав творців-авторів, виконавців, виробників фонограм, відеограм.

Зокрема, учасники слухань рекомендують Верховній Раді України передбачити в бюджетах державних підприємств та організацій, законах України про Державний бюджет України на 2010 рік та наступні роки видатки на виплату винагороди за використання об’єктів авторського права і суміжних прав. Окрім того, в рекомендаціях підкреслюється необхідність розробки комплексу заходів щодо регулювання механізму сплати та визначення розмірів авторської винагороди.

Міністерству освіти і науки рекомендовано визначити уповноважені організації колективного управління на встановлених законних засадах. Також, учасники слухань рекомендують відповідним міністерствам відомствам провести ревізію реєстру таких організацій та виключити зі списку ті, які порушують законодавство. Окрім того, пропонується запровадити для організацій колективного управління спеціальні форми податкової звітності, що дозволить державі контролювати своєчасність та повноту сплати до бюджету податків.

З метою виведення з тіньового сегменту  ринку з розробки програмного забезпечення Державному Комітету інформатизації України, міністерству освіти і науки України та Міністерству економіки України рекомендовано розробити Державну цільову програму розвитку інформаційних технологій, індустрії програмної продукції України та підтримки розробників програмного забезпечення.

Рекомендації слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти "Ефективність застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав"

Источник: http://kno.rada.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 664 | Теги: Авторское право |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Июль 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
"Інтелектуальна власність" №1, 2008
Семінар "Програма патентного адміністрування"
Обнинск: завершилась программа обучения малых инновационных предприятий
Европейский суд защитил права пользователей интернета
Чорговий номер бюлетеня "Промислова власність"
Салон изобретений в Саратове
Семінар про особливості експертизи заявок

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com