Четверг, 18.04.2024, 21:13
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Июнь » 30 » Міжнародний семінар з питань захисту авторського права
Міжнародний семінар з питань захисту авторського права
21:19
30 червня 2010 року розпочався Міжнародний семінар з питань колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав у музичній сфері.

30 червня 2010 року в Державному підприємстві "Український інститут промислової власності" розпочався Міжнародний семінар з питань колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав у музичній сфері. Організатори заходу: Міністерство освіти і науки України, Державний департамент інтелектуальної власності (Держдепартамент), Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), Міжнародна федерація фонографічної індустрії (IFPI).


Відкрив захід голова Держдепартаменту Микола Паладій. Він, зокрема, зазначив:
– Щиро радий вітати всіх присутніх на цьому представницькому міжнародному форумі. Вважаємо за велику честь участь у сьогоднішньому семінарі Генерального директора ВОІВ д-ра Френсіса Гаррі. Він тісно співпрацює з патентним відомством нашої держави й у всьому нам допомагає. Для нас дуже важливим є вивчення досвіду ВОІВ, IFPI, інших міжнародних організацій та представників окремих країн, які приїхали до нас, аби поділитися своїми знаннями й практичними здобутками. Розуміємо, що на нас ще чекає багато роботи – і в плані імплементації національного законодавства до норм Європейського Союзу, і в плані боротьби з піратством тощо. Упевнений, що спільними зусиллями ми зможемо вирішити більшість проблемних питань у сфері авторського права та суміжних прав, які є сьогодні.
Гадаю, рідко який міжнародний семінар може похизуватися тим, що в його відкритті брав участь Генеральний директор ВОІВ. Тому вітаю всіх присутніх з такою нагодою, – завершив Микола Паладій.


З вітальним словом на адресу учасників семінару звернувся д-р Френсіс Гаррі. Він подякував за запрошення та зазначив у промові таке:
– Для мене велика честь бути на відкритті семінару, присвяченому захисту авторських прав у музичній сфері, саме в Україні – країні з багатою культурною спадщиною. Це дуже символічно. Останнім часом ми тісно співпрацюємо і з Урядом України і, зокрема, з Держдепартаментом у питаннях кооперації зусиль щодо посилення охорони прав інтелектуальної власності.
У сучасному світі постійних змін, високих цифрових технологій, які створюють чудові імітації записів, розвиток творчості та питання розповсюдження творів є проблемою. І саме колективний менеджмент відіграє велику роль у вирішенні цих питань, особливо на глобальному міжнародному рівні. Я гадаю, що на цьому семінарі ми будемо обговорювати такі питання, і дуже сподіваюся на його продуктивність, – підсумував пан Гаррі.


З вітальним словом виступив заступник міністра освіти і науки України Віктор Івченко. Він зупинився на питаннях розбудови системи колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав в Україні:
– Ми сприймаємо візит Генерального директора ВОІВ до Києва як визнання з боку міжнародної спільноти успіхів України у сфері правової охорони інтелектуальної власності та підтвердження перспектив нашої подальшої співпраці з ВОІВ.
За останні роки в Україні розбудова системи колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав набула всіх ознак державної політики. В Україні створено розгалужене законодавство в цій сфері, яке за оцінками поважних міжнародних організацій та відомих у світі експертів визнане одним з найкращих у Європі. На цей час розроблено механізми практичної реалізації правових норм і розбудовано відповідну інфраструктуру. Наша держава приєдналася до основних міжнародних договорів у сфері авторського права і суміжних прав. Вирішення значного обсягу проблемних питань саме в цій галузі сприяло вступу України до СОТ у травні 2008 року.
Але, звісно, є й певні проблеми, які стануть предметом обговорення на сьогоднішньому міжнародному семінарі, – завершив Віктор Івченко.


У ході семінару учасники розглянули низку актуальних тем.
Володимир Жаров, перший заступник голови Держдепартаменту, у виступі детально зупинився на основних аспектах національного законодавства у сфері авторського права і суміжних прав. Він зазначив:
– Питанням авторського права і суміжних прав, у тому числі колективного управління, приділяється особлива увага на державному рівні.
Відповідно до законодавства у сфері авторського права і суміжних прав Держдепартамент виконує такі функції:

веде облік організацій колективного управління (ОКУ);
визначає уповноважені ОКУ;
здійснює нагляд за діяльністю ОКУ, надає їм методичну допомогу;
здійснює посередництво в переговорах і під час вирішення конфліктів між ОКУ, а також між ОКУ й суб’єктами авторського права і суміжних прав.

Держдепартамент відповідно до законодавства здійснює нагляд за діяльністю організацій колективного управління. Розміри винагороди за використання об’єктів авторського права і суміжних прав, зібраної організаціями у 2009 році, склали понад 31 млн. грн.
Підсумовуючи, слід зазначити, що потрібні подальші напрацювання в цій сфер галузі – для створення не лише функціональної, але й ефективної системи колективного управління. З цією метою розроблений проект Закону, який передбачає внесення змін до Закону України "Про авторське право і суміжні права" в частині вдосконалення питань створення та діяльності ОКУ з урахуванням міжнародного досвіду у сфері інтелектуальної власності та напрацьованої практики, – зазначив Володимир Жаров.

Також у перший день учасники розглянули такі теми:
1. Практична реалізація норм міжнародного та національного законодавства з питань використання об’єктів авторського права і суміжних прав в мережі Інтернет.
Доповідачі:
Йорген Бломквіст, керівник відділу авторського права ВОІВ;
Лорі Рехард, консультант IFPI;
Олексій Арданов, головний спеціаліст відділу з питань авторського права і суміжних прав Держдепартаменту.

2. Важливість прав виконавців та виробників фонограм для музичної індустрії. Міжнародний досвід збору винагороди за використання музичних творів. Статистичні дані.
Доповідачі:
Енн Йенсеніс, Генеральний Секретар Ради організацій колективного управління правами виконавців (SCAPR);
Лорі Рехард, консультант IFPI.

3. Міжнародний досвід діяльності організацій колективного управління в музичній сфері. Розробка плану діяльності організацій колективного управління та його практична реалізація. Взаємодія між організаціями колективного управління, що управляють майновими правами суб’єктів авторського права та суб’єктів суміжних прав.
Доповідачі:
Аннег Севінга, начальник відділу міжнародних відносин організації колективного управління у сфері суміжних прав SENA, Нідерланди;
Антоніо Гуісасола, Генеральний директор організації колективного управління AGEDI, Іспанія.


Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 463 | Теги: Госдепартамент, ВОИС, Укрпатент, Авторское право |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Июнь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Атестовано кандидатів у патентні повірені!
РЕАЛИЗАЦИЯ ПРОГРАММ ДЛЯ ЭВМ В ТОВАРНОЙ УПАКОВКЕ ПОДЛЕЖИТ НАЛОГООБЛОЖЕНИЮ НДС
На пост Генерального директора ВОИС получено пятнадцать кандидатур Женева, 13-02-2008
Українські винаходи тікають за кордон
Региональные семинары для специалистов в области интеллектуальной собственности Центрального и Северо-Западного федеральных округов России
В Уфе обсудят "инновационные" вопросы
Интеллектуальная собственность в России теперь защищена!

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com