Пятница, 19.04.2024, 02:45
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Декабрь » 4 » Засідання Українсько-американської групи співпраці
Засідання Українсько-американської групи співпраці
16:04

3 грудня 2009 року в Держдепартаменті інтелектуальної власності відбулося Х засідання Українсько-американської групи співпраці з питань забезпечення виконання законодавства у сфері інтелектуальної власності на тему: "Легалізація програмного забезпечення в органах виконавчої влади України".

Під час засідання обговорювалися такі питання:
1. Сучасний стан легалізації комп’ютерних програм в органах виконавчої влади.
2. Умови ліцензування і легалізації комп’ютерних програм в органах виконавчої влади.
3. Боротьба з правопорушеннями у сфері використання комп’ютерних програм, взаємодія правовласників з правоохоронними та контролюючими органами.
4. Обговорення спільних просвітницьких заходів з метою підвищення свідомості суспільства щодо правомірного використання комп’ютерних програм.
5. Визначення перспектив подальшої співпраці з правовласниками.

Розпочав захід і привітав учасників заступник голови Держдепартаменту інтелектуальної власності Валентин Чеботарьов. Він, зокрема, зазначив, що мета цього засідання – виробити конкретні пропозиції з теми зустрічі для подальшого їх використання.

– Обраний шлях до легалізації комп’ютерних програм вважаю стратегічно правильним. Звичайно, сьогодні робота є недостатньо активною, що зумовлено низкою економічних причин. Але ті кроки, які запроваджено Урядом України в частині легалізації комп’ютерних програм, дозволяють говорити про правильність формулювання Концепції їх легалізації. Створено відповідний Реєстр виробників і розповсюджувачів програмного забезпечення, а також інформаційно-довідкову систему з питань правомірного розповсюдження й використання програмного забезпечення, – повідомив Валентин Чеботарьов. – Сьогодні в базі даних 1137 суб’єктів господарювання, зареєстрованих як таких, що легально створюють та продають програмний продукт в Україні. Будь-хто може долучитися до цього зареєстрованого переліку в Україні та, маючи відповідне бажання, купити легальний програмний продукт. Концепцією затверджено й Порядок легалізації комп’ютерних програм в органах виконавчої влади. Крім того, додатково створено міжвідомчу робочу групу.

У всі центральні органи виконавчої влади направлено листи з проханням передбачити відповідні фінансові ресурси на використання ліцензійних програм.

Коментуючи ситуацію, пан Чеботарьов наголосив на тому, що в Міністерство фінансів України також направлено лист з проханням передбачити в бюджеті 2009 року ресурси на впровадження Концепції легалізації комп’ютерних програм в органах виконавчої влади. На жаль, світова економічна криза вплинула і на розподіл державних видатків, і на бюджет 2009 в цілому. Однак, за його словами, потрібно спільними зусиллями продумати шляхи, завдяки яким можна запроваджувати та вирішувати подальшу легалізацію комп’ютерних програм в органах виконавчої влади.

Представник американської сторони Групи співпраці дипломат економічного відділу Посольства США в Україні Ерік Зальцман зазначив, що за останні роки Україні вдалося значно покращити ситуацію в галузі захисту прав інтелектуальної власності:
– Щороку ми звітуємо, констатуючи досягнення вашої країни у сфері захисту прав ІВ.
І якщо 5 років тому Україна потребувала більшої уваги через недостатній його рівень, застосовувалися навіть торгові санкції, то тепер ситуація значно покращилася. У першу чергу Україна зацікавлена бути повністю виключеною із списку торговельного представника США – так званого списку „Special 301”. Впевнений, що завдяки вашим активним зусиллями буде узгоджено спільний план дій і я зможу проінформувати Уряд США про конструктивну роботу в Україні.

Президент бізнесової ради «США-Україна» Морган Вільямс подякував за запрошення й можливість взяти участь у такому актуальному діалозі про легалізацію програмного забезпечення. Зокрема, він звернув увагу на те, що їх бізнесова рада представляє понад 110 потужних американських та декількох українських компаній, які працюють на вітчизняному ринку та за його межами.
– Головне завдання для нас – це пропаганда України як держави, у якій можна й потрібно робити бізнес. Ми залучаємо якнайбільше закордонних компаній для того, щоб вони працювали в Україні. А ще ми прагнемо, щоб наші бізнесові кола мали можливість працювати в середовищі, де бізнес можна вести легко й законно. Ми готові до спільних дій з вами для зміцнення добробуту України, – зауважив Морган Вільямс.

Завідувач сектору розвитку програмного забезпечення та інформаційних технологій Держкомітету інформатизації України Віталій Окнов звернув увагу учасників засідання на те, що подальша легалізація програмного забезпечення в органах виконавчої влади стоїть на першому місці співпраці з Держдепартаментом та іншими урядовими структурами.


Власну позицію щодо легалізації програмного забезпечення на майбутнє висловив директор департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення Міністерства фінансів України Ярослав Сидорович. Зокрема, він зупинився на деяких проблемах ліцензування та складання договорів з компаніями, які забезпечують ринок легалізованим програмним продуктом.
– Необхідно, щоб потужні бізнесові компанії залучалися до концептуальної співпраці з Мінфіном. Для досягнення оптимального результату потрібно робити зустрічні кроки, – наголосив Ярослав Сидорович.

Директор із захисту прав інтелектуальної власності компанії «Майкрософт» в Україні Юрій Омельченко висловив необхідність провести оцінку АТІ-сегменту в Україні, щоб визначити реальний рівень піратства в цій сфері.
Держдепартамент запропонував, у свою чергу, обговорити найближчим часом методологію та організаційні заходи для проведення такої оцінки.

Також Юрій Омельченко відзначив готовність «Майкрософту» залучати до проведення їх компанією семінарів у регіонах країни державних інспекторів з питань інтелектуальної власності.
Під час засідання увагу учасників було звернено й на питання вилучення та знищення неліцензійного програмного забезпечення, порушення кримінальних справ та винесення відповідних судових вироків. Так, за даними Міністерства внутрішніх справ, у 2009 році порушено 104 кримінальні справи за використання неліцензійного програмного забезпечення, за якими вже винесено 87 судових рішень.

Начальник управління контролю за використанням об’єктів права інтелектуальної власності Держдепартаменту Сергій Нікулеско зазначив, що за 10 місяців 2009 року лише державними інспекторами перевірено 95 суб’єктів господарювання в частині легалізації програмного продукту.
– Нами вилучено 489 одиниць комп’ютерної техніки на суму понад 1 млн. грн. До кінця року ми плануємо провести в регіонах відповідні перевірки на предмет проведення заходів для припинення неправомірного використання неліцензійного програмного забезпечення, – повідомив він.

Аналізуючи ситуацію, присутні говорили про необхідність постійного систематичного інформування користувачів в органах виконавчої влади про обов’язкове використання ліцензійного програмного забезпечення в їх структурах.
Представники низки провідних компаній, присутні на засіданні, висловили готовність спільно виробити «дорожню карту» та відповідні пропозиції щодо легалізації програмного забезпечення в Україні на наступні роки.

Учасники засідання найближчим часом нададуть Держдепартаменту пропозиції щодо вирішення таких проблемних блоків: організаційні заходи, просвітницька діяльність, зміни в нормативно-правовій базі. Наступне засідання буде проведено наприкінці січня – на початку лютого 2010 року, а темою стане піратство в мережі Інтернет.


У засіданні Українсько-американської групи співпраці взяли участь представники таких компаній: Міжнародний альянс виробників програмного забезпечення (В
SА), компанія ЕРАМ, Softline, компанія ІВМ, «Adobe Systems» в Україні, «Софтпром», «Лабораторія Касперського» в Україні, Білорусі, Молдові.
Також вищезазначений захід відвідав завідувач сектору трансферу технологій управління інвестиційної та інноваційної політики Кабінету Міністрів України Олександр Пічкур, представники Міністерств України: внутрішніх справ, закордонних справ, економіки, оборони, Служби безпеки України, Державна митна служба України, генеральний штаб Збройних Сил України, Державний комітет інформатизації України, Державний комітет телебачення та радіомовлення України, Державна податкова адміністрація України, Державне казначейство України та фахівці Держдепартаменту інтелектуальної власності.

Источник
: http://www.sdip.gov.ua

Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 971 | Теги: Госдепартамент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Декабрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Госдума разработает ряд законов в сфере инноваций
При ТПП Нижегородской области создан комитет по интеллектуальной собственности
Семінар про особливості експертизи заявок
Конференция «Кадровое обеспечении индустрии венчурного инвестирования»
"Промислова власність" №3, 2008
Усього зареєстровано охоронних документів
В Роспатент подали заявку на регистрацию марки "Володя и медведи"

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com