Пятница, 29.03.2024, 14:13
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2009 » Сентябрь » 18 » Урочисте засідання до Дня винахідника і раціоналізатора
Урочисте засідання до Дня винахідника і раціоналізатора
13:57
16 вересня 2009 року в рамках проведення науково-практичної конференції "Проблеми розвитку винахідницької та раціоналізаторської діяльності в Україні" відбулося урочисте засідання, присвячене Дню винахідника і раціоналізатора. Організаторами заходу виступили Державний департамент інтелектуальної власності, ДП "Український інститут інтелектуальної власності" та Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут".

Простора актова зала Київського політехнічного інституту була заповнена вщерть. Учасниками свята, а це понад триста чоловік, стали відомі винахідники з усіх регіонів України, науковці, державні діячі, представники освітянської галузі, фахівці сфери інтелектуальної власності, студенти та інші. Захід розпочався під звуки гімну України. 

Голова Держдепартаменту Микола Паладій відкрив урочисте засідання:
– У першу чергу щиро вітаю всіх з Днем винахідника і раціоналізатора, який творча спільнота України відзначає вже вшістнадцяте. Усе більше в нашому суспільстві утверджується розуміння того, що саме інтелект і знання є дійсним капіталом нації. Нині сприяння ефективному використанню досягнень творчих особистостей – учених, новаторів, винахідників – людей, здатних генерувати нові ідеї та втілювати їх в реальні технології, продукцію, – є одним з найважливіших напрямів державної політики у сфері інтелектуальної власності.
В Україні забезпечено умови для науковців, винахідників, творців щодо використання нових ідей, творчих досягнень, спрямованих на створення конкурентоздатної продукції в усіх сферах життєдіяльності нації. Сьогодні в Україні, незважаючи на кризу, є можливість заробляти на інтелекті, знаннях, наукових досягненнях так, як це відбувається в усіх економічно розвинених державах, – повідомив Микола Васильович.
Статистичні дані винахідницької активності, світове визнання творчих досягнень свідчать про високий інтелектуальний потенціал вітчизняних новаторів. З 1996 року понад 40 винахідників України було нагороджено медалями Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) у різних номінаціях, а також 7 підприємств – Почесною відзнакою ВОІВ у вигляді пам’ятного знака особливого зразка. Щорічні конкурси „Винахід року” показали, що в нашій державі є винаходи, зокрема в галузі медицини, агропромисловості, електроніки та комунікацій, які можуть бути основою найсучасніших технологій і приносити державі значні прибутки. Приємно, що серед авторів цих винаходів є чимало молодих винахідників.
Але, на жаль, значну кількість об’єктів права інтелектуальної власності в Україні не залучено до цивільного обороту, нові товари й послуги не представлено навіть на національному ринку, а це – величезний резерв як для економіки держави в цілому, так і для окремих підприємств. Інноваційний процес є багатоступеневим комплексом робіт, у якому задіяні як автори ідеї, винахідники, новатори, так і особи, які займаються виробництвом та просуванням продукції на ринки збуту, – підкреслив голова Держдепартаменту.
– Важливо, – продовжив Микола Васильович, – запровадити механізми ефективного перетворення інтелектуальних ресурсів нації, інтелектуального капіталу українського суспільства у виробництво матеріальних і духовних благ. Необхідно на державному рівні чітко визначити, які саме вітчизняні винаходи, новітні технології, досягнення у сфері культури й мистецтва забезпечать необхідний рівень конкурентоздатності на світовому ринку, і вкладати максимум зусиль у розвиток саме цих напрямів.
Підбиваючи підсумки, хочу низько вклонитися винахідникам за їхню важливу працю. Ви дуже потрібні нашій країні, – завершив свою промову Микола Паладій.

З вітальними словами виступив член-кореспондент Національної академії наук, Президент Малої академії наук Станіслав Довгий:
– Бажаю винахідникам, раціоналізаторам, науковцям, представникам інтелектуальної сфери творчої наснаги, оптимізму й міцного здоров’я для втілення власних знань у нові здобутки в ім’я процвітання України.
Академік подякував Держдепартаменту інтелектуальної власності та Київському політехнічному інституту за прекрасну організацію свята й додав, що в сучасному світі дуже важливо приділяти значну увагу саме питанням інтелектуальної власності.
Також на адресу винахідників та раціоналізаторів надійшли теплі слова привітання від Президента України, Кабінету Міністрів України, а також від Міністерства освіти і науки України.

Під час урочистого засідання відбулося вручення нагород Всесвітньої організації інтелектуальної власності.
Золоті медалі отримали: у категорії „Видатний винахідник” – Володимир Козявкін – винахідник, лікар, автор методики технології лікування пацієнтів з дитячим церебральним паралічем, остеохондрозом, наслідками травм і органічного ураження нервової системи; у категорії “Кращий винахід 2008 року” – Володимир Люлько – автор винаходу «Спосіб, пристрій та система для збору сировини від населення», (патент № 84293); у категорії „Жінки-винахідники” – Світлана Недельська, Таміла Шумна – автори винаходу «Спосіб прогнозування алергічних захворювань у дітей» (патенту № 83971).

Почесними відзнаками Державного департаменту інтелектуальної власності було нагороджено понад сорок винахідників.
Таміла Шумна поділилася власними враженнями від події:
– Я дуже щаслива, що так високо оцінили нашу роботу. В останні десятиліття алергічні хвороби перетворилися на глобальну медико-соціальну проблему. Саме її вирішенню й присвячено наш винахід. Завдяки його впровадженню ми можемо попередити розвиток алергії в дітей.

Свято викликало неабияку зацікавленість серед засобів масової інформації. Захід відвідали представники провідних каналів телебачення: Першого національного, «1+1», «Інтер», ICTV, ТРК - Київ та інших.

У ході заходу учасники мали змогу ознайомитися з виставкою розробок Наукового парку "Київська політехніка" та експозиціями Державного політехнічного музею України.

Источник: http://sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 878 | Теги: Госдепартамент, Укрпатент |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Сентябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Ноу-хау в России будут охраняться законом
Охорона ОПВ у листопаді
Долгопрудный: прошел конкурс инновационных студенческих проектов
Інформаційне повідомлення
Міносвіти визначило інноваційні проекти
Посібник "Патентна документація України"
Будівництво нової адміністративної будівлі ВОІВ розпочнеться на початку квітня

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com