Пятница, 29.03.2024, 10:48
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2011 » Февраль » 23 » Авторське право: сьогодення вимагає нових рішень
Авторське право: сьогодення вимагає нових рішень
14:49
Поява та розширення "світової мережі" призвели до перегляду класичних норм охорони та захисту авторського права й суміжних прав; транскордонний характер використання інформації в мережі Інтернет вимагає відпрацювання відповідних механізмів застосування законодавства, – про це та інше на одній із секції конференції у Львові.

Олексій Янов, перший заступник голови Державної служби інтелектуальної власності України, відкрив секцію "Авторське право і суміжні права у мережі Інтернет":
– З кожним роком інтерес до питань, пов’язаних з охороною й захистом прав у цифровій мережі, помітно зростає. Світові тенденції підтверджують той факт, що з розвитком новітніх технологій збільшується використання інформації й знань саме в електронному вигляді. З появою та розширенням „світової мережі” були переглянуті класичні норми охорони й захисту авторського права та суміжних прав.
Постійне збільшення аудиторії Інтернету та зростання обсягів цифрового контенту потребують вирішення законодавчих проблемних питань у цій сфері.
Сьогодні міжнародні угоди та національне законодавство дають відповіді на базові запитання щодо правової охорони об’єктів авторського права та суміжних прав у цифровому середовищі.
Транскордонний характер використання інформації в мережі Інтернет вимагає, щоб передумовою внесення змін до чинного законодавства було відпрацювання відповідних механізмів його застосування, вивчення та врахування досвіду інших країн світу щодо охорони й захисту авторського права та суміжних прав у мережі Інтернет.
Олексій Янов висловив сподівання, що спільними зусиллями вдасться напрацювати конкретні пропозиції щодо вирішення проблемних питань.     

Проблемні питання протидії новим формам скоєння правопорушень у сфері інтелектуальної власності висвітлив Сергій Лебедь, заступник начальника Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України, який зазначив:
– Основна увага приділяється протидії тиражуванню й розповсюдженню на території держави контрафактної аудіовізуальної продукції, насамперед дисків для лазерних систем зчитування, неліцензійного комп’ютерного програмного забезпечення, а також викриттю фактів виробництва й розповсюдження фальсифікованої продукції з незаконним використанням товарних знаків відомих вітчизняних і зарубіжних виробників.
Тільки протягом 2010 року підрозділами МВС припинено діяльність 101 підпільного цеху, які виробляли різноманітну контрафактну продукцію, у тому числі 53 – з тиражування піратської аудіовізуальної продукції та 48 – з виробництва фальсифікованої продукції з незаконним використанням знаків для товарі і послуг. У правопорушників вилучено понад 2,6 млн примірників аудіовізуальної продукції на загальну суму близько 64 млн грн та фальсифікованої продукції з незаконним використанням товарних знаків на загальну суму 25 млн грн.
З метою ефективної протидії таким злочинним проявам МВС спільно з Державною службою інтелектуальної власності та громадськими організаціями розробляються пропозиції щодо внесення відповідних змін до статті 176 Кримінального кодексу України.

Далі взяли слово іноземні гості конференції.

З презентацією на тему "Виклики авторському праву в еру цифрових технологій" виступила Майя Богатай Янчич, директор Інституту інтелектуальної власності (Словенія). Вона розповіла про низку проблем авторського права у світі цифрових технологій, зокрема проблему піратства, а також поділилася зі слухачами думками щодо вирішення цих проблем на законодавчому рівні.

Метью Ламберті, координатор з питань правозастосування у сфері ІВ в Західній Європі, Міністерство юстиції США, розкрив тему "Боротьба з Інтернет-піратством в Україні та прилеглому регіоні: стратегії, методи і корисний досвід". У доповіді він зазначив, що в Україні проблема Інтернет-піратства стоїть досить гостро. Це питання залишається відкритим, хоч у порівнянні з минулими роками спостерігається прогрес у його вирішенні. Причому проблема зазнала певної трансформації: правопорушники з ринків перемістилися в Інтернет, створивши сайти з продажу піратської продукції. Таких сайтів в Україні велика кількість, а погіршує ситуацію те, що іноземні сайти з продажу такої продукції почали працювати на території України, оскільки законодавство тут більш лояльне для ведення такої діяльності. Тому міжнародне співробітництво набуває особливого значення для вирішення окресленої проблеми.

Мітко Чаталбашев, керівник відділу з питань європейського співробітництва, Міжнародна конфедерація авторських суспільств та союзів композиторів CISAC (Будапешт), зробив загальний огляд ринку послуг у сфері цифрової музики Центральної та Східної Європи й розповів про тенденції, які спостерігаються на законодавчому рівні щодо колективного управління авторськими правами:
– Наша організація представляє товариство з управління колективними правами, яке складається більш як із 120 членів, з України в тому числі. Ми робимо значні зусилля для просування системи колективного управління авторськими правами, зокрема організовуємо регулярні зустрічі з членами організації, на яких обговорюємо проблеми та проводимо тренінги. Наші учасники повинні відповідати суворим високим стандартам.

На секції були висвітлені важливі питання, які стосуються авторського та суміжних прав у мережі Інтернет, а саме:
Ідентифікація в Інтернеті контенту, який містить об’єкти авторського права та суміжних прав: використання інформації щодо управління правами й засобами технічного захисту.
Організація процесу збору авторської винагороди за використання об’єктів авторського права в Інтернеті.
Участь провайдерів у забезпеченні правомірності використання об’єктів авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет.
Управління майновими правами в інформаційно-комунікаційному середовищі. Проблеми та переваги.
Проблемні питання захисту об’єктів авторського права в мережі Інтернет.

Источник: http://www.sdip.gov.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 537 | Теги: ЕПВ, Госслужба, ВОИС |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Февраль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Шістнадцяте засідання у Мінську
Бренды помогают акциям
18-я сессия Постоянного комитета по законам о товарных знаках, промышленных образцах и географических указаниях
Роспатент: марки социально значимых товаров в РФ наименее защищены
Интернет-интервью "Государственное регулирование охраны объектов интеллектуальной собственности"
В Ашхабаде прошел конкурс юных изобретателей
"Правда про державну систему інтелектуальної власності України. Об’єктивні факти від перших осіб"

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com