Четверг, 28.03.2024, 18:44
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2007 » Декабрь » 3 » «Розвод» по-дніпропетровськи. На зміну силовим захопленням підприємств приходять більш інтелектуальні форми рейдерства
«Розвод» по-дніпропетровськи. На зміну силовим захопленням підприємств приходять більш інтелектуальні форми рейдерства
13:14
Нині Дніпропетровськ по праву став лідером за кількістю рейдерських атак і захоплень. Сумнозвісні «Озерка», «Олейна», Нікопольський завод феросплавів, Дніпропетровський будинок спілок, ряд бізнес-структур Дніпропетровського району, «Дніпроенерго», масове захоплення квартир і засобів масової інформації — ось далеко не повний перелік об’єктів рейдерських скандалів, які стрясають регіон уже не перший рік. На їхньому тлі майже непоміченим промайнуло повідомлення обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про порушення справи проти дніпропетровського приватного підприємства «Націонал» за ознаками недобросовісної конкуренції. Але для економічних аналітиків вона стала прикладом розширення й удосконалення рейдерських прийомів. На зміну суто силовим, бандитським, із стріляниною і побиттям людей, захопленням підприємств дедалі частіше приходять інтелектуальні форми рейдерства. У нашому випадку — використання торгової марки без скандальної експропріації майна, яке належить її власникам. Незмінною залишається лише суть цих методів.

Отже, про суть прийнятої у провадження обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України справи ПП «Націонал» за ознаками недобросовісної конкуренції. Як повідомив голова АМКУ в Дніпропетровській області Анатолій Бідняк, приватне підприємство неправомірно виготовляло мінеральну воду «Царичанська», незважаючи на те, що ця вода вже понад 70 років відома споживачам як продукція Царичанського заводу мінводи. Відповідно до даних АМКУ, виробництво продукції під чужою фірмовою назвою здійснювалося без згоди Царичанського заводу мінводи, унаслідок чого споживач не міг розрізнити продукцію двох виробників, що суперечить принципам чесної конкуренції.

Водночас цю справу А.Бідняк охарактеризував як непросту. По-перше, право користуватися найменуванням «Царичанська» все-таки було отримане. Але не підприємством «Націонал», а іншою компанією, за договором із якою два роки тому «Націонал» почав виробництво продукції під цією назвою.

В останні роки справи в царичанських виробників мінводи явно йшли в гору. «Царичанська» присутня в основних торгових мережах регіону, а також продається в Києві, Полтаві і Запоріжжі. Цьому, до речі, сприяли і конкуренти — близькі до групи «Приват» бізнесмени. Вони, налагодивши в Дніпропетровську виробництво своєї «Царичанської», непогано її продавали, активно рекламуючи продукт на місцевих телеканалах. Тобто спільно експлуатували і просували на ринку торгову марку, яка добре себе зарекомендувала. Основною відмінністю їхньої мінводи була наявність на етикетці зображення церкви, тим часом упаковка ЗАТ «Царичанський завод мінводи» традиційно оформлялася в національному стилі.

Крім того, АМКУ має ще розібратися і з визначенням: «Царичанська» є товарним знаком, фірмовим найменуванням чи назвою. ПП «Націонал» стверджує, що бере воду зі свердловини в Царичанському районі, а тому має право називати її «Царичанською». Але воно розливає воду в Дніпропетровську, і тепер слідство з’ясовуватиме, чи справді ця вода — царичанська.

Втім, як вважають в АМКУ, це нічого не міняє. Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції» передбачає окремо заборону на неправомірне використання чужого імені, фірмового найменування, знаків для товарів і послуг, інших позначень, а також рекламних матеріалів, упаковки товарів, назв літературних, художніх творів, періодичних видань, зазначень походження товарів. Його мета — не допустити ототожнення з діяльністю і продуктами виробництва іншого господарюючого суб’єкта (підприємця), котрий має пріоритет на їх використання.

Сьогодні в АМКУ переконані, що державні органи влади зробили помилку, надавши право на використання цієї назви ПП «Націонал». З огляду на те, що завод мінеральної води вийшов зі своєю назвою на ринок першим, то — відповідно до конкурентного законодавства — він має пріоритетне право на її використання.

Чому з боку державних органів стало можливим це очевидне беззаконня —запитання значною мірою риторичне.

Крадуть, як відомо, насамперед те, що погано лежить. І в того, хто з якихось причин не зміг захистити свою власність. Звідси й лідерство Дніпропетровщини в рейдерських скандалах — безпосереднє свідчення іншого малопочесного лідерства в хижацькому, протизаконному присвоєнні власності в період первісного нагромадження капіталу в регіоні, головним інструментом якого виступали ті ж таки «державні органи».

У нашому випадку маємо відразу дві згадані вище причини. У середині 90-х Царичанський завод мінвод, який нині «погано лежить», уже був неправедно експропрійований у трудового колективу соратниками Павла Лазаренка. Свідчення чому — порушена в серпні 1996 року проти колишнього керівництва підприємства кримінальна справа за фактом розкрадання (стаття 86 прим.), що тихо спочила в бозі після сходження Лазаренка на владний олімп.

Сьогодні ЗАТ «Царичанський завод мінводи» є одним із базових активів Павла Лазаренка та його соратників у регіоні. За даними органів реєстрації підприємств на 15.05.2007 р., 49,55% акцій ЗАТ належало ТОВ «Українсько-антигуанський консалтинг», а ще близько 15% — ТОВ «Укрінвест-2004», зареєстрованому за однією юридичною адресою з «Укр-ант консалтингом Лтд.».

Друга причина визріла після ув’язнення Лазаренка в каліфорнійській в’язниці та гонінь на його соратників, що почалися в країні. У період, коли судовий процес в Америці обіцяв завершитися для «не політика, а хазяїна» великим строком, і вийшло на ринок ПП «Універсал» зі «своєю» «Царичанською».

Але в 2006 році політичний флюгер знову повернувся у протилежний бік. «Громада» з дуже непоганим результатом пройшла на виборах у місцеві ради і стала в регіоні золотою акцією під час перерозподілу влади, а разом із нею і власності. У результаті представник блоку Лазаренка Сергій Шапран, котрий очолює нині підприємство, очолив земельну комісію облради. А заступник голови правління з фінансів ЗАТ «Царичанський завод мінеральних вод» Олександр Лазаренко, син Павла Івановича, став депутатом і членом впливової громадівської фракції Дніпропетровської міської ради. Цілком природно, не забарилася заява в АМКУ на вчорашніх кривдників про недобросовісну конкуренцію ПП «Універсал». І це не одиничний прояв початку війни між конкурентами, які ще вчора мирно співіснували.

Як відомо, до минулого року група «Приват» і соратники екс-прем’єра спільно володіли деякими об’єктами нерухомості, торговими підприємствами та банківськими установами. Проте потім Дніпропетровськом прокотилася хвиля гучних скандалів, пов’язаних із поділом і взаємопоглинанням досі спільного бізнесу. Дійшла черга, як бачимо, і до багатостраждальної мінералки. Немає сумніву, що заява ЗАТ «Царичанський завод мінводи» має на меті не лише підтвердити свої права на мінеральний бренд, а й позбутися конкурента.

З огляду на те, що нині прибічники екс-прем’єра в регіоні мають непоганий вплив, можна припустити, що вони справу все-таки виграють (якщо встигнуть до чергового повороту політфлюгера!). У цьому разі ЗАТ має право зажадати відшкодування збитків, яких воно зазнало через незаконне використання торгової марки, а АМКУ за законом вимагатиме від ПП «Націонал» штраф у подвійному розмірі від вартості незаконно випущеної продукції.

Щоправда, у великодосвідчених приватівських юристів при нашому ніби спеціально створеному для рейдерів законодавстві свої резони. Суди, наприклад, обіцяють бути тривалими. А за той час, перефразовуючи Ходжу Насреддіна, або громадівська влада в області зміниться, або царичанське джерело висохне. У гіршому разі, ПП «Націонал», виконавши своє призначення, цілком імовірно, виявиться банкрутом.

І так обов’язково буде. Адже лідерство Дніпропетровщини в рейдерських скандалах, крім згаданих вище причин, підкріплюється ще однією малопочесною першістю — корумпованістю судової системи. За оприлюдненим днями інформагентством «Придніпров’я» свідченням члена Антирейдерської спілки підприємців України головного економіста ВАТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудування» Валерія Соловйова, у переліку 20 судів, що їх використовували у своїх схемах рейдери, лідирують суди Дніпропетровської області. Це Нікопольський міськрайонний суд, Ленінський районний суд м. Дніпропетровська і Синельниковський міськрайонний суд.

…То, можливо, досить у цьому рейдерському борделі, як у відомому анекдоті, ліжка переставляти, міняючи шило на мило. Чи не час узятися за систему?..


Источник: http://www.dt.ua/
Категория: Новости ИС в Днепропетровске | Просмотров: 1202 | Теги: Днепропетровск |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Декабрь 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
Всемирный банк выделил $13,4 млн на коммерциализацию науки в Казахстане
НАИРИТ: в библиотеке инновационных проектов более 1000 разработок
Инновационные разработки белгородских ученых внедряются в производство
В Азербайджане снизилось количество пиратской продукции
XIII международная выставка-конгресс ВЫСОКИЕ ТЕХНОЛОГИИ. ИННОВАЦИИ. ИНВЕСТИЦИИ (Промышленные инновации)
Роспатент разъясняет смысл IV части Гражданского кодекса в отношении ПО
У країнах ЄС збираються збільшити термін дії копірайту

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com