Пятница, 29.03.2024, 07:25
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости ИС в Украине [1189]
Новости ИС в мире [1517]
Конференции, выставки, семинары [420]
Интересные новости [57]
Новости ИС в Днепропетровске [67]

Поиск по сайту

Друзья сайта

Полезные ссылки

Главная » 2010 » Апрель » 20 » Семінар «Інтелектуальна власність та доступ до лікарських засобів в Україні»
Семінар «Інтелектуальна власність та доступ до лікарських засобів в Україні»
18:50
8 квітня 2010 р. у приміщенні Київського регіонального центру Академії правових наук України (м. Київ) відбувся семінар на тему «Інтелектуальна власність та доступ до лікарських засобів в Україні».

Захід був організований Науково-дослідним інститутом інтелектуальної власності Академії правових наук України за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Уніфікація мінімальних стандартів охорони прав інтелектуальної власності в рамках СОТ безпосередньо вплинула на доступність лікарських засобів у державах-учасницях. Насамперед це обумовлено виробленням однакових підходів до об’єктів, що можуть одержати охорону як винаходи, обсягу виключних прав, що надаються, а також вимог до охорони «нерозголошуваних» даних, що стосуються фармацевтичної продукції.

Досі в Україні цим питанням не приділялось належної уваги. Проте характер непритаманних законодавству України положень щодо врегулювання відносин у сфері інтелектуальної власності та реєстрації лікарських засобів викликав потребу в нагальному вирішенні ряду практичних питань.

Зважаючи на це, основною метою семінару стало:
— забезпечення відкритого обговорення питань інтелектуальної власності з основним наголосом на захисті пріоритетів охорони здоров’я та надання навичок та знань щодо ефективного використання «гнучких положень» Угоди з торговельних аспектів прав інтелектуальної власності представникам з галузі охорони здоров'я, а також іншим запрошеним фахівцям органів державної влади та громадянського суспільства;
— створення робочої групи з питань інтелектуальної власності та доступу до лікарських засобів, до складу якої мають увійти представники наукової спільноти, органів державної влади, громадських організацій, міжнародних організацій та люди, що живуть з ВІЛ.

У семінарі взяли участь представники Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України, Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам МОЗ України, Державного фармакологічного центру МОЗ України, Державного департаменту інтелектуальної власності МОН України, Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності АПрНУ, Міжнародного фонду «Відродження», Бюро ВООЗ в Україні, Програми розвитку ООН в Україні, Міжнародного благодійного фонду «Фонд Вільяма Дж.
Клінтона», Всеукраїнської мережі ЛЖВ, Науково-практичного журналу «Інтелектуальна власність» та міжнародний експерт з інтелектуальної власності ПРООН (Нью-Йорк).

Доповідачами у даному заході виступили фахівці Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності АПрНУ, Державного департаменту інтелектуальної власності МОН України, Державного фармакологічного центру МОЗ України, Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам МОЗ України, Всеукраїнської мережі ЛЖВ.

Семінар складався з двох секцій та дискусії з поточних проблем наявної в Україні ситуації щодо охорони інтелектуальної власності та забезпечення інтересів охорони суспільного здоров’я.

В рамках першої секції «Вплив правової охорони інтелектуальної власності на доступ до лікарських засобів: Міжнародні договори і українські реалії» були висвітлені наступні аспекти:
— Законодавство України у сфері інтелектуальної власності після вступу до СОТ (доповідач – Міндрул А.В., завідувач сектором авторського права науково-дослідного інституту інтелектуальної власності АПрНУ);

— Переговори щодо укладення договорів між Україною та ЄС та Україною і Європейською асоціацією вільної торгівлі (
EFTA): аналіз положень щодо охорони інтелектуальної власності в контексті переговорного процесу (доповідач – Шатова І.О., заступник начальника управління правового забезпечення промислової власності – начальник відділу організації захисту прав Державного департаменту інтелектуальної власності МОН України);
— Основні проблеми реєстрації лікарських засобів в контексті правової охорони інтелектуальної власності (доповідач – Баула О.П., перший заступник директора Державного фармакологічного центру МОЗ України);

Друга секція «Основні ризики для програм охорони здоров’я та кращі моделі захисту пріоритетів охорони здоров’я в новому законодавстві у сфері інтелектуальної власності» була присвячена наступним питанням:
 Поточні проблеми із АРВ-препаратами і потенційні ризики для національних програм, пов’язані із новими положеннями законодавства у сфері інтелектуальної власності (доповідач - Черенько С.О., голова Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам МОЗ України);
 Ризик обмеження доступу до АРВ препаратів у зв’язку із вступом до СОТ: проблеми сьогоднішнього дня (доповідач – К.Лєженцев, консультант з питань інтелектуальної власності та доступу до препаратів; радник Мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, з питань закупівель).

В рамках подальшої дискусії учасники заходу сфокусували свою увагу на визначенні основних проблем і формуванні переліку заходів щодо захисту пріоритетів охорони здоров’я в контексті інтелектуальної власності. За результатами дискусії присутні фахівці відзначили важливість створення мультисекторальної робочої групи, діяльність якої була б спрямована на вирішення зазначених вище питань. Зокрема під час дискусії було обговорено проект положення про робочу групу з питань інтелектуальної власності та доступу до лікарських засобів, основними напрямками діяльності якої мають стати формування наукових рекомендацій та інших пропозицій щодо забезпечення реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності та забезпечення доступу до необхідних лікарських засобів, обговорення найважливіших питань діяльності програм з ВІЛ/СНІД та ТБ та формування шляхів щодо зменшення цін на лікарські препарати, а також визначення напрямків діяльності в сфері удосконалення законодавства та підходів, що мають враховуватись при розробці нового законодавства України та взятті зобов’язань в рамках міжнародних договорів, які передбачають положення щодо правової охорони інтелектуальної власності.

Загалом, слід зазначити, що даний семінар став логічним продовженням такого заходу, як регіональна зустріч на тему «Доступ до основних лікарських засобів, ВІЛ та права інтелектуальної власності», організованої за програмою ОНН (ПРООН/ UNDP) щодо практики з ВІЛ/СНІДу та Інституту Відкритого Суспільства (OSI), яка була проведена у м. Києві 21- 22 вересня 2009 р., що в подальшому дозволить виробити відповідні шляхи державної політики та досягти балансу інтересів власників прав на об’єкти інтелектуальної власності з інтересами суспільної охорони здоров’я в Україні.

Источник: http://www.intelvlas.com.ua
Категория: Новости ИС в Украине | Просмотров: 506 | Теги: |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Апрель 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Облако тегов

Рассылка новостей
Рассылки@Mail.ru
Новости интеллектуальной собственности в Украине

Случайные новости
VII Конкурс молодежных инновационных проектов
Реєстрація прав на ОПВ у січні
Интеллектуальная собственность: проблемы закона
Реєстрація ОПВ у січні 2008 року
Власти запустят портал для общения с народом и оплаты госпошлин
Утверждены правила выплаты авторского вознаграждения
9% всей выпускаемой в Башкирии продукции является инновацией

Статистика
PR-CY.ru Web Optimizator
Сегодня на сайте были:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright dp-patent © 2024Сайт управляется системой uCoz
Контакты: тел: +38 (066) 184-32-07, dppatent@gmail.com